Пари на заем

• 4 779
  • 68
  •   1
Отговори
# 60
За работещи хора има вариант - банков заем. За покупка на нещо по-голямо има разсрочени вноски. За плащане на сметки може да се ползват кредитни карти. Заем бих дала на много близки хора, просто не ми се занимава да ги диря да ми ги връщат.
Имам позната, която дала на нейн колега пари и я мотал 3-4 години, докато ѝ ги върне. Не става въпрос за хиляди левове, а нещо от рода на 500 лв.

# 61
Постоянно се случва да давам, но на най-близките ми приятели и то за ситуации тип -забравих си портмонето, да взема пратка от куриер, да поръчам аз нещо, за да ползваме 1 доставка и т.н
Всички са точни и няма проблем.
Проблем да отказвам нямам, ако не искам да дам.
Не смятам, че трябва да се изпитва и угризение.

# 62
Когато за пореден път се "опарих" от даване на пари на заем, да го мисля, да имам такъв стрес заради някой си, да получавам подмятания как не съм опряла до тези пари, да се чудя как да попитам, отворих интернет и започнах да чета по темата, прочетох много, мислех, премислях и извода е: който има нужда от пари има банки и ако някой ти каже, че банката не му дава заем и затова иска от теб пари, значи има причина да не му дава банката.

За съжаление, който не се справя с финансите и при драстично увеличаване на дохода пак опира до заеми. И аз когато съм имала нужда от пари съм ползвала услугите на банките. В много млада възраст ми се е случвало да взема на заем от моя приятелка, естествено ги върнах възможно най-бързо, пречупвайки през днешната призма, не съм имала достатъчно житейски опит, умения, финансова култура ако щете, но във времето доста четях и се променях в положителна посока.
Гледах някакво видео репортаж на улицата, питат млади хора имат ли задължения, просрочия и ми направи впечатление няколко млади жени, плащали с Кларна вероятно дрешки, боклуци и сега не могат да си върнат заемите, дали е от бедност или от глупост.
Затова вече никакви заеми. Наскоро наши приятели в разговор споделиха как са им дошли вповече извънредни разходи, но си замълчахме. Със съпругът ми се спогледахме и беше ясно и за двама ни, приятелството си е приятелство, всеки има проблеми и трябва да се справя с тях. Веднага можехме да им помагнем, но като се сетя какво преживях особено с последния заем, но отстоях себе си, бях безкомпромисна и парите ни бяха върнати, но няма кой да ми върне стреса който преживях.

# 63
И друг път съм писала за даването на заем. С мъжа ми месеци след сватбата получихме обаждане от кумовете ни. Трябвали им пари назаем, без да мислим казахме да. Обяснихме че това са парите за малкия човек, който очаквахме. Та дойдоха, взеха ги и  обещаха скоро да ги върнат. 
Дадохме въпреки че знаехме какви са доходите им (заплатите им бяха еднакви, допълнителните пари от командировка също) имаха собствено жилище и две деца. Ние все още бяхме сами и на квартира. Та върнаха ги много след като се роди синът ни. Добре че винаги сме съумявали да си правим сметката. С това приключихме.

# 64
  • Пловдив
Само веднъж една жена (добра позната и не толкова близка приятелка) ми е искала, било е преди около 17 години и за сума от 200 лв, дадох й, тя си ми ги върна.

Хора, съветвам ви да не давате, защото не знаете какво точно финансирате така и дали не спомагате допълнителното затъване на този човек.

И един друг ориентир - ако някой често иска пари назаем, не трябва да му се дава, значи не си прави сметката, изтичат му в хазарт, алкохол и т.н.

Никога не съм искала пари назаем и държа да не се налага да искам! Стягам си чергичката и изкарвам с каквото имам, но не обичам да дължа и 5 лева. Искала съм директно да ми помогне финансово от мама, но това е друго, за роднина ще дадеш и ще поискаш.

# 65
  • Deutschland
Зависи за кой роднина става въпрос. За някои и стотинка няма да дам. Това че някой ми е рода, не означава че трябва сме близки и пари да си даваме и да си помагаме.

# 66
  • Melmak
Не разбирам защо се заяждате, Гергана. Роднини и семейство не е едно и също. Като дойде втора братовчедка, която не съм виждала 10 години ще й дам точно … нищо!

# 67
  • Пловдив
Да, да, аз имах предвид под "роднини" много близки такива. А не такива по далечна кръвна линия, с които не поддържаш връзка, дето от неудобство се канят на сватби само.

# 68
  • Melmak
О, а такива, които канят на сватби от неудобство вече нямам. Чудесно е, че никой не ме кани от неудобство, защото аз с удоволствие бих отказала такава покана.

Общи условия

Активация на акаунт