Боледуване на децата ни - тема 86

• 20 300
  • 810
  •   1
Отговори
# 510
На мен ми се размина грип А, но мисля че бях преносител… защото в групата в дг нямаха случай на грип А , а при мен на работа имаше болна колежка. Мъжът ми прояви симптоми малко по-малко от 48 часа след детето.
Аз пих профилактично тамифлу ( но бг варианта, че нямаха в аптеките).

# 511
  • Пловдив
Дани, сега за всичко се пазарът....

Другите от семейството кога ще се тръшнем от Грип А? На някой размина ли му се с болен в къщи?

Искат ли рецепта за тамифлу в аптеките да купя на малкото днес?

Всички се тръшнахме у дома- аз и таткото го изкарахме без температура и не сме пили Тамифлу. Изписаха го на малката и го купихме на нея с рецепта. Дали може без, не знам.

# 512
Купувала съм тамифлу в София от 2 аптеки без рецепта.

# 513
Дани, сега за всичко се пазарът....

Другите от семейството кога ще се тръшнем от Грип А? На някой размина ли му се с болен в къщи?

Искат ли рецепта за тамифлу в аптеките да купя на малкото днес?
На мен ми се размина, от 4-5 ден пиех по едно хапче от бг варианта на Тамифлу. В големите вериги аптеки искаха рецепта, но в по-малките (разбирай нормални) не. А останалите вкъщи се разболяха веднага, до ден. Свекърва ми след 2 дена от как първият беше болен.

# 514
Тук в бургас без рецепта не дават , вече нищо не мога да купя ей така нито изопринозин ,нито аб капки ,маз даже за сироп ериус ми искат името на личния и на детето ..
Аз съм доволна от тамифлу за първи път го пи синът ми без странични ефекти въпреки че лекарката ме предупреди че може и да повърне при първи прием,бързо го вдигна на крака след 4 дни т. И лежане в немощно състояние ..

# 515
Аз пък наблюдавам самонавиване против Тамифлу. Какво значи модерно? Това е лекарствен препарат, конкретно срещу грип. Щом се изписва значи има ползи, но не всичко опира до лекарството, имунната система, организъм, всичко и от значение. 
Модерно е да се правим на лекари и да разсъждаваме и четем без реално да имаме базисни познания по медицина.
Вече съм казвала, че крайностите са опасни, та самонавиването и в двете посоки не е ок.
Там е работата, че не се изписва, а се започва на своя глава. Айде който разбрал, разбрал..
Голямото в петък се оплака от гърло, вчера се разсополави, беше с 37,8°. Легна с 38,3°. Днес още не съм мерила, но лежи и яко хрема.

# 516
Аз не се заразих от грип Б, макар че двете деца и мъжът ми бяха болни. Не съм пила нищо профилактично, но имам сложена ваксина.
Относно Тамифлу, в кварталните аптеки в София не искат рецепта.

# 517
Рейна, каква е разликата при направен тест дали ще е изписано с рецепта Тамифлу или ще се купи самостоятелно от аптека?

# 518
Аз пък наблюдавам самонавиване против Тамифлу. Какво значи модерно? Това е лекарствен препарат, конкретно срещу грип. Щом се изписва значи има ползи, но не всичко опира до лекарството, имунната система, организъм, всичко и от значение.  
Модерно е да се правим на лекари и да разсъждаваме и четем без реално да имаме базисни познания по медицина.
Вече съм казвала, че крайностите са опасни, та самонавиването и в двете посоки не е ок.
Там е работата, че не се изписва, а се започва на своя глава. Айде който разбрал, разбрал..
Голямото в петък се оплака от гърло, вчера се разсополави, беше с 37,8°. Легна с 38,3°. Днес още не съм мерила, но лежи и яко хрема.
И да допълня нещо..Разбирам в темата всички други са явно с базисни познания, това е достатъчно да се самопредписва.
Не знам кога ще забранят даването на лекарства без рецепти. Ето така резистентните антибиотици се увеличават. Вие знаете ли, че науката е в постоянна надпревара да произвеждат все повече нови АБ. Бях чела, но цифри не помня, но големи бяха, че в следващите 20 год ще е огромен броят починали защото няма действащи АБ за определени бактреии.
brumm разликата е точно в тези познания които тук на пишещите липсват. Има си лекари. Но докато дават лекарства без рецепти ще е така.

# 519
И аз не виждам разлика дали ще се започне след + тест или изписано от лекар. Аз пък примерно никога не бих си сложила противогрипна ваксина, превантивно, но бих пила Тамифлу, ако съм заразена, превантивно - не. Така че всеки преценява за себе си и семейството си. Нашата лекарка от както направиха антибиотиците с ел. рецепта, винаги при температура изписва, да си имаме…ако се влоши. Не винаги го вземам, понякога вземам и не го давам, но така и на мен ми е по-спокойно. След 12+ години с много и тежко боледуващо дете съм се научила да разпознавам кога нещата не са добре и кога може да се мине по-леко. Да не говорим, че понякога лекарката пита мен какво да им изпише…и това че детето ми беше с вирус и не ми дадоха изопринозин в неделя, а лекарката му го изписа същото в сряда(тогава успях да го заведа и видях, че няма да мине леко) изобщо не ми беше полезно, детето се влачи 7 дни с температура, ако беше го започнал в неделя, можеше да е друго. Имах вкъщи Тамифлу, но при отрицателен тест реших да не го давам, отчитам го като грешка, защото цял месец се влачи болен. 2 седмици си беше доста зле, не беше на училище и изпусна много. Стигна се и до антибиотик от ненавременното лечение.

# 520
  • shumen
И аз не виждам разлика дали ще се изпише от лекар или ще се започне след положителен тест.Аз не съм го давала досега и не съм го пила и не знам дали и как ще подейства.
Нехе,така са.Сега за всичко се пазарят и не дават.

# 521
Ох аз не исках да предизвикам дискусия, исках да попитам защото педиатърката на децата в петък ми каза, че мога да започна да давам на малката 7.5 мл тамифлу превантивно, утре ще водя каката при нея и ще взема рецепта, но ако днес се тръшне предпочитам да го купя.

# 522
"...Сваляне на температурата с оцет. Това е традиционен метод, при който се смесва оцет (ябълков или винен) с вода в съотношение 1:2.Компресът за сваляне на температурата с оцет е добре да се постави върху зони с големи кръвоносни съдове близо до повърхността на кожата като челото, китките, глезените или свивките на лактите и коленете. Това спомага за по-бързо охлаждане на тялото..."

Та да се до "представим" 😀
Момчета се родиха в 33 г.с
По-слабичкият при захранването в 6м му се отключи лактозна непоносимост-израстна я.
По-едричкият около 6-ти месец разви атопичен дерматит.
Около годинка и малко изчезна. Когато се разболее или е в период на нервност му се зачервяват свивките на лактите,  ако не ги чеше отшумява за ден.

Та проблема е при "по-едрият" .
Откриха му 3-та сливица. При разболяване му тръгва обилен заден секрет, ако не се овладее започва суха кашлица на всяко вдишване. Дишането става плитко и очестено... и стигаме до спешното.  Бият му урбазон и дишането се оправя.
До сега само докато е пил Имунотрофина се размина с урбазона.
Щяхме да правим тестове за алергия, но не можем ги опазим здрави.
Педиатърката ни има предположение, че ще развие астма.
Бързо възстановяване на малки и големи!

# 523
  • shumen
Joy Joy,при моя астма се разви в пубертета.
Нехе,как сте?
Ние днес сме яко на вън и на пързалка.Ще видим къде ще му излезе края.

# 524
Рейна, с цялото ми уважение към теб, не си права. Тамифлу се изписва при доказан грип или контакт с болни, не е като да си пиеш антибиотик без нужда. Сравненията нямат общо. Когато аз бях с грип, първия ден тестът беше отрицателен, явно рано го правих. А имах температура, мускулни болки и бях като парцал. Аз толкова зле не съм била и докато раждах естествено. На другия ден  взех Тамифлу, защото около нас имаше болни и знаех, че със сигурност е грип. Подобрение имах още след 3тото хапче. Личната ми лекарка потвърди, че съм направила добре, че си го назначих. След няколко дни детето ми се разболя, температура, отказ да се храни, страшна отпадналост и кашлица. Личната му лекарка дори не каза да правя тест. Обаче знаех, че и аз съм била зле, направих му. Първият тест беше отрицателен и при него, вторият показа грип Б. И той започна тамифлу и се подобри след 2-3 приема. Въпреки тамифлу кашляше дълго и се оказа, че има бактерия в носа. Въпросът е, че и при двама ни съветът на лекарите се забави и ппдобрихме положението си единствено заради моята проактивност да тествам повече и да си "самоназнача" лекарството. Относно антибиотиците - там е различно. Още и още знам за хора, които пият антибиотик "за всеки случай", без сериозни проблеми или предпоставки. Ей това е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт