ОКР помощ

• 635
  • 9
  •   1
Отговори
Моля за помощ боря се с ОКР много дълго време без резултат.Нито лекарства ми помагат нито психотерапия.Има ли някой успял да пребори това гадно нещо?Приемам всякакви съвети.

# 1
Лекувала ли сте се и с какво, колко време?

# 2
Лекувала ли сте се и с какво, колко време?
1 година Пароксат,после го сменихме с Аритави,Флуанскол,бензодиазепини.

# 3
Аз съм с ОКР и съм на периоди. Лекувам се от 7-8 години.
Какви са ви симптомите?
Лекуващият какво казва?

# 4
Моля за помощ боря се с ОКР много дълго време без резултат.Нито лекарства ми помагат нито психотерапия.Има ли някой успял да пребори това гадно нещо?Приемам всякакви съвети.
Има спасение ,не се притеснявай. Помага когнитивно поведенческата терапия, с и ли без лекарствата, но истината е да приемеш страховете си и почнеш на мислиш рационално за тях, да ги предизвикаш и да ги разобличиш в тяхната ирационалност. Знам как звучи това и как изглежда пътя , но има светлина в края на тунела Simple Smile Пиши ако желаеш на ЛС Simple Smile

# 5
Защо ЛС? Хората са уязвими в такива моменти. Не е добра идея.

# 6
Защо ЛС? Хората са уязвими в такива моменти. Не е добра идея.
Защото се налага да се споделят лични неща , за близки хора, неща които не са за четене и коментиране особено във отворен форум.

# 7
  • София
Има някой, да. Има моменти, направо забравям, че съм го преживяла това нещо. Вече 10-та година, откак е в миналото.
Ако имаш желание, сподели повече какво преживяваш - тук или както ти е комфортно. Каква терапия правиш, колко често? Ако допускам правилно, имаш само натрапливи мисли, без особени ритуали, така ли е?
Като цяло, може да е неволен избор на думи от твоя страна, но за всеки случай да кажа - като нагласа не трябва борба, ами много приемане. Приемане на себе си, и на ситуацията - такава, каквото е.

# 8
Да,има. Трябва да пуснете мислите да си текат,без да се опитвате да ги спиране с емоция. Просто оставяте да си преминат през съзнанието. Колкото повече се опитвате да се борите с тях,толкова повече те се увеличават. Ето Ви един от методите.

# 9
ОКР е много гадно нещо. С помощта на антидепресанти успях да преборя фобията си от батерии, но продължавам да имам компулсии, свързани с чистене. При мен по-скоро ОКР мимикрира на различна тематика. Препоръчвам донякъде книгата на Джефри Шуорц за ОКР. Там има полезни практически съвети да насочваме и променяме мислите си, но антидепресантите, съчетани с психотерапия, също са са своеобразна патерица, докато си стъпим на краката. ОКР е възможно най-гадното психическо заболяване, защото човекът реално не е луд и напълно осъзнава колко идиотски са страховете му и ритуалите, които извършва, за да ги тушира, и в същото време страда и няма контрол върху ситуацията. Книгата съдържа добри съвети за това как да променяме начина си на възприемане на страховете ни и постепенно да намаляваме компулсиите, свързани с тях. Процесът е бавен и труден и изисква и себеосъзнаване и поглед под друг ъгъл върху страховете ни, за да осъзнаем, че всъщност са доста пресилени.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 15:05 от mariamp28

Общи условия

Активация на акаунт