Отговори
# 270
Тарти, за много европейски държави е валидно това. Аз коментирам само и единствено за България, понеже си имам разчетите и пазя касови бележки.
Приятелка в Англия пък почна да се оплаква едва през 2022-ра.
Факт е обаче, че в много развити западни икономики имаше и таван на цените на стоки от първа необходимост.
Тук подкрепа имаше по спомен за хлебари, ресторантьори и още няколко ресора мисля.
За хората никой не си мръдна и пръста.

# 271
Голямата грешка на протеста от 2020 беше че хора с про-западни инклинации застанаха заедно до хора като Мая Манолова и Костадин Костадинов. Да се надяваме че това няма пак да стане.

# 272
https://www.facebook.com/reel/597900006381408/?s=single_unit&__cft__
  • =AZV962N1omc4acdH6L1nPRog8PgGjGnGEXcNmbf2lYCcFG-M_H8LKk7-Vr4HM-cFJtYnoxR0qov0oOyM8PFtnjVvxFws1VgQ82tNdY5JBzicf2mU9DAFRXWZnVycdGv0o5fBcXnZ1iLZHIWHxo3RhwqWT1-cHtYxGXGY3M8e0XDtuksgJDHs4EYlPQVpfApBJquwfFhqQcCGh_tRnMQ8BHkLdkoZA4bKUU9_xnmQGlyQGA&__tn__=H-R

# 273
Преди около 6 години купих апартамент за, да кажем, 42 К. Сега същият апартамент в същия блок, на друг етаж, в същото състояние се продава за, да кажем, 95 К. (Сумите са други, съотношението е същото, поскъпване двойно и отгоре).
Втора седмица правим в неделя седмично меню и неделно паразуване до четвъртък включително. Силно мотивирана съм да продължа, много лесно е да имам всички продукти подръка и да не губя време за пазаруване и чудене какво ще готвим.

# 274
  • Deutschland/HE
Ева, на мен само с плодовете и зеленчуците не ми се получава. Хляб в повечето случай си правя два пъти в седмицата.

Обявила съм февруари за месец без излишни покупки. Ще купувам само храна (ако няма във фризера), препарати (ако свършат) и нещо необходимо за училище. Вече 10дни се справям. Това по идея на една съфорумка.

# 275
Точно така е, племе сме, овчо тъпо и мазохистично. Няма сила, която да обедини това племе, което открай време е свикнало да се спасява поединично. Оттук ще спестя, оттам ще се запася, промоция, това онова. Прекацването е жестоко, ако още не сте разбрали. И тъй като държавата ни принадлежи знаете на кого, сами трябва да си защитаваме интересите.
И аз ще се постарая да не стъпя в магазин на 13-ти.

# 276
https://www.facebook.com/reel/597900006381408/?s=single_unit&__cft__
  • =AZV962N1omc4acdH6L1nPRog8PgGjGnGEXcNmbf2lYCcFG-M_H8LKk7-Vr4HM-cFJtYnoxR0qov0oOyM8PFtnjVvxFws1VgQ82tNdY5JBzicf2mU9DAFRXWZnVycdGv0o5fBcXnZ1iLZHIWHxo3RhwqWT1-cHtYxGXGY3M8e0XDtuksgJDHs4EYlPQVpfApBJquwfFhqQcCGh_tRnMQ8BHkLdkoZA4bKUU9_xnmQGlyQGA&__tn__=H-R
Мая Манолова като Тръмп ще намалява цените на яйцата. Точно яйца ще си взема на 13ти.

# 277
Vanne, но ще стъпиш на 12 и на 15ти, да речем. Страшен бойкот, чудо направо. Има снимки във фейса от разни вериги, масово се пазарува днес, за да не "им стъпят на 13ти". Дано излязат данни от веригите, колко пъти им се е вдигнал оборота за първите 2 дни на седмицата. Би било много интересно и ... забавно.

пп. За обидите дума няма да отварям, че е наистина грозно.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 17:23 от alex_jp

# 278
Точно така е, племе сме, овчо тъпо и мазохистично. Няма сила, която да обедини това племе, което открай време е свикнало да се спасява поединично. Оттук ще спестя, оттам ще се запася, промоция, това онова. Прекацването е жестоко, ако още не сте разбрали. И тъй като държавата ни принадлежи знаете на кого, сами трябва да си защитаваме интересите.
И аз ще се постарая да не стъпя в магазин на 13-ти.
И аз няма да стъпя в магазин на 13-ти, но тях бълха ще ги ухапе.  Само един ден няма да промени нищо.

# 279
Не вярвам веригите да са по-пълни заради бойкота, а заради кризисният ПР който правят от вериги като Кауфланд- предложиха още по-големи намаления, поне барем пенсионерите да облажат.

И понеже явно повече хора ще си трайкат, обидени или не, резултатите са налице- българите са неактивен потребител. Винаги доволен, винаги купува, благодарен да плати колкото му поискат.
Иначе по мрънкане вероятно сме на едно от челните места.

Сивата икономика цъфти, прибираме парите в пликче под дюшека, не плащаме данъци пък после търсим от държавата.

Абдикиралата държава е абдикирал народ. Общество никога няма да бъдем. Народопсихология.

Един ден може да промени всичко за онези, които искат и търсят промяна. Останалите е ясно къде ще бъдете и какво ще правите.

# 280
Добре, де при всичкото поскъпване, веригите предлагат най-ниски цени и затова са предпочитани. Не защото хората са такива или онакива.
Ако някой друг предложи подобни цени, хората ще пазаруват от него.

Не разбрах, къде ще бъда и какво ще правя?

# 281
Четем без да се разбираме май май. Аз също пазарувам от веригите, не става дума само за тях, а за изработване на механизми срещу спекулата.
Логично ако се замислиш как тази верига е на печалба от продукт, който продава за 5 лв на промоция, като редовно му иска 10 лв?
Някои храни трябва да имат таван на цената и точка. За това се борим, защото ако им спаднат приходите по веригата ще се задействат и ведомствата.
Един наистина масов бойкот ще бъде ясно послание и към политиците, които похарчиха над милиард да си разпределят държавата на база твърде много избори.

Ако ти мислиш, че българите са дейни и си търсят правата винаги, протестират своевременно и живеят във възможно най-добрата социална или икономическа среда ИСКАМ ОТ ТОВА, КОЕТО ПИЕШ ТИ! Шегичка, надявам се да стане ясно Joy Joy Joy Joy

# 282
В кварталите магазин нещото струва 10 лв., защото в едни 80% от случаите е купено от веригите. Говоря за квартали малки магазинчета. Съжалявам, но не ме устройва да пазарувам от тях, освен по изключение.
Разбира се има и други фактори, наясно съм.

# 283
Какъв таван? В пазарна икономика живеем, свободен пазар. Не може хем пазарна икономика, хем държавен контрол на цените, тавани, ограничения и т.н.

# 284
  • София
Няма как в пазарна икономика да се налагат тавани на цените.
И няма как да стане масов бойкот - в Хърватия, като гледам, мина и замина.

Общи условия

Активация на акаунт