Отговори
# 330
Някои сме живяли и когато е нямало хипермаркети, а само малки магазини и средно големи български супермаркети. Не разбирам защо така пламенно защитавате хипермаркетите, които са виновни като цяло за влошаването на качеството на храната. Защото притискат производителите да произвеждат евтина храна, която да може да стои дълго по рафтовете на хипермаркета.
Добре, не участвайте в бойкота. Но не се опитвайте да ме убедите колко хубаво нещо са хипермаркетите. Колкото хубаво нещо са големите безскрупулни корпорации.
И не, не съм русофил. Ама грам. И украинофил не съм.

# 331
Благодаря ти, Звънче. Значи все пак на прицел са лошите вериги, от които се зареждат добрите прекупвачи от малките магазинчета. Пълен оксиморон. Популизъм на квадрат.

Интересно как реши, че веригите са на прицел. Разбира се, че са ги дали за пример, защото имат магазини и извън България, а целта е да се направи сравнение с други държави. Очеизвадно са за бойкот на всички хранителни магазини, естествено, че ти можеш да си вадиш вода от колкото планини си искаш, за да "доказваш" обратното.
Няма нужда да налазвате темата, вече доста се съмнявам за някои профили, за други даже нямам колебания. Ако човек е доволен от цените, защо ще патрулира в тема за протест, за да громи всеки, който не мисли като него....

# 332
Кога е нямало супермаркети? Дори в соца имаше. Винаги съм ги предпочитала, заради опцията да нямам контакт с продавача. Сега и промоциите са другата екстра.

# 333
Дева, прочети пак внимателно какво съм написала.

# 334
  • софия
Някои сме живяли и когато е нямало хипермаркети, а само малки магазини и средно големи български супермаркети. Не разбирам защо така пламенно защитавате хипермаркетите, които са виновни като цяло за влошаването на качеството на храната. Защото притискат производителите да произвеждат евтина храна, която да може да стои дълго по рафтовете на хипермаркета.
Добре, не участвайте в бойкота. Но не се опитвайте да ме убедите колко хубаво нещо са хипермаркетите. Колкото хубаво нещо са големите безскрупулни корпорации.
И не, не съм русофил. Ама грам. И украинофил не съм.
А защо хипермаркетите имат възможност да налагат подобна политика? И те ли са виновни, че по този начин е урегулиран пазара? Кой е определил правилата? Колко по-ниски са цените в малките магазинчета?
Ти запитала ли си се това?
Как този "протест" ще се отрази на промяна на правилата? Какви са те в другите държави?
Май станаха доста въпроси.

Хващате се на празна кукичка.

# 335
Понеже вчера ходих са купувам прясно мляко и яйца и мога да дам пресен пример относно цени. Купувам ги от ферма (няма да цитирам коя, за да не правя реклама). Не от фирмен магазин, а от една барака до оборите.

Прясното мляко е на цена 2лв за литър. В тази цена не се включва бутилка, бутилката си я носиш, не се включва етикет, не се включва надценка на друг търговец, не се включва наем на магазин в града, не се включва транспорт. Гледам цената на Верея в една от веригите - 3,19-3,59 лв за литър, Олимпус - 2,89-3,35 лв за литър. Яйцата ги купувам на 0,55лв за брой (L размер) без опаковка
която се плаща отделно . Така като сравнявам с веригите - 0,58-0,89лв. Висока цена е за свободно отглегдани кокошки.

При сиренето е кашкавалът има по-висока разлика. 12лв/кг сирене и 20-24 лв/кг кашкавал във фермата. С всички по-ниски разходи. Срещу цени от 20-22лв/кг нагоре във веригите.

Едно е обаче да ти докарат стоката до рафта на пешеходно разстояние, друго е да запалиш колата и да отидеш до фермата, която е най-меко казано трудно достъпна с градски транспорт.

# 336
Благодаря ти, Звънче. Значи все пак на прицел са лошите вериги, от които се зареждат добрите прекупвачи от малките магазинчета. Пълен оксиморон. Популизъм на квадрат.

Интересно как реши, че веригите са на прицел. Разбира се, че са ги дали за пример, защото имат магазини и извън България, а целта е да се направи сравнение с други държави. Очеизвадно са за бойкот на всички хранителни магазини, естествено, че ти можеш да си вадиш вода от колкото планини си искаш, за да "доказваш" обратното.
Няма нужда да налазвате темата, вече доста се съмнявам за някои профили, за други даже нямам колебания. Ако човек е доволен от цените, защо ще патрулира в тема за протест, за да громи всеки, който не мисли като него....
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".
По-скоро защо ВИЕ до сега писахте в тема, която не е за протеста?
Точно обратното е, поддържащите протеста вероятно сте с фалшиви профили.
Громя не протеста и хранителните магазини, а използащите фалшиви понятия от типа "спекула", които промиват мозъците на масите с евтина пропаганда. Аз имам напълно различен бизнес, но и там се говори за "спекуланти", "алчни" и тн и тн. И там някой е враг на Тутраканската селищна система. Ама и там се сочи последната брънка за виновни. А вината е в "главата на рибата".
Аз пак не разбрах, за пореден път питам, вие произвеждате ли, продавате ли нещо и какви пари му искате за да ви се плати трудът? Цени от 2015та ли? Кажете, нали не сте фалшиви? Кажете какво предлагате на пазара, ще дойдем да си купим (или да наемем услуга).
Ако нищо не предлагате, няма как да имате претенции към другите.

Понеже вчера ходих са купувам прясно мляко и яйца и мога да дам пресен пример относно цени. Купувам ги от ферма (няма да цитирам коя, за да не правя реклама). Не от фирмен магазин, а от една барака до оборите.

Прясното мляко е на цена 2лв за литър. В тази цена не се включва бутилка, бутилката си я носиш, не се включва етикет, не се включва надценка на друг търговец, не се включва наем на магазин в града, не се включва транспорт. Гледам цената на Верея в една от веригите - 3,19-3,59 лв за литър, Олимпус - 2,89-3,35 лв за литър. Яйцата ги купувам на 0,55лв за брой (L размер) без опаковка
която се плаща отделно . Така като сравнявам с веригите - 0,58-0,89лв. Висока цена е за свободно отглегдани кокошки.

А данък печалба и ДДС дали включват тия 2лв? Щото това са си 30%.
Дали се ключва пастьоризация и санитарен и ветеринарен контрол?
Дали се включва дела срещу рекламации?
Дали се включват осигуровки на работниците за пенсия, здравни, болнични?
Утре за друго ще ревнат протестърите, че пенсиите ниски и другите да дават. А че хората не се осигурявали, замитаме под килима.
Млеката много често излизат на промоция и Олимпуса е 2.70. Аз много често си купувам тогава 3-4 лита и ме изкарват месец.

# 337
  • Буркина Фасо
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".
това заглавие на темата е отпреди 2 дни. Smiley

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

# 338
  • софия
За тези, които биха искали не просто да бъдат част от стадото на маяма и си задават разни въпроси - обсъждането сутринта.
Цитат
Вътев посочи, че с бойкот на големите търговски вериги, проблемът с цените няма да бъде решен. „Те не работят по правилата, по които действат в държавите, от които идват. Например, в събота и неделя да не работят, да затварят в 20 ч., а така да дават възможност на малките магазини да функционират. Нашата държава не си е на мястото, а за това не са виновни веригите. В някои европейски градове супермаркетите дори не са в центровете на кварталите, а в обособени търговски зони”, коментира той.
По думите му при проучване от рафта назад, с участието на инспектори от НАП и БАБХ, е установена надценка за млечните продукти от над 100%.
На свой ред председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов смята, че за урегулиране на цените е необходим много повече контрол и спазване на правилата на пазара, както и равнопоставеност в конкурентната борба. „Има структурен проблем в разпределянето на търговията. Веригата е неефективна, някъде има по 3-4 нива на прекупвачи, през които преминават стоките, докато стигнат до потребителите. Невъзможно е да има голямо изменение на цените, въпреки това. Нужно е да се създаде Сдружение на земеделски производители и търговски структури, които да са тяхна собственост. Това е единственото решение”, отбеляза Иванов.
От своя страна председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров заяви, че не е вярно, че производителите имат най-голяма печалба. „Надценката от производителя до крайната цена е между 55 и 90%. Това в цифри означава, че ако началната цена е 10 лева, след това скача на около 16-18 лв. Основната причина не е в производителя. Най-голямата печалба е в продавача на конкретната стока. Има два вида търговия - пряка доставка (в големите вериги), и с прекупвачи. От една година цените не са променяни чувствително, а за последния месец опаковките за бутилките например са повишени с 15% заради изискване на ЕК за рециклирания материал. Факторите, които влияят върху цената на продуктите, са ги оскъпили с 25-30%”, подчерта той.

Това да искаш на етикета да бъде изписана доставната цена на етикета (по маяма) в пазарна икономика, колкото и да е изкривена, изобщо "не е соц" 😁 Това да налагаш крайна цена на продукт, в чието производство нямаш грам участие, изобщо "не е соц" 😁

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:16 от zvаnchе

# 339
  • Mediterraneo
Няма сила, която да ме накара да си купя наливно мляко от ферма. Или пък сирене, произведено кой знае как. За яйца, съхранявани кой знае къде, да не говорим. Нека да са виновни веригите. И от малки магазинчета не пазарувам, това популистко подкрепяне на малкия бизнес е отживелица.

# 340
  • София
Аз като жена на хранителен технолог имам не едно, а сто и едно наум за фермите.
За мен лошото качество на храните от супермаркета е умишлено наложен и втълпен мит.

# 341
И аз се притеснявам да купувам месо, мляко и яйца ей така от някоя барака, от улицата, от някакъв производител. Ходила съм една такава "мандра", хигиената беше потресаваща, млякото се наливаше в неизвестно какви бутилки насред л@йната, с извинение. Лятото в най-голямите жеги на нашия пазар продаваха под щанда домашни яйца. По същия начин на някои сергии се продават сирене, кашкавал и разни други млечни, завиди под чергите, тайно - някои "домашни", други паралелен внос. Съжалявам, но няма как да подкрепя тези практики на "малкия бизнес". Има няколко сергии, които си имат хладилници, съхраняват по подходящ начин, съвсем друго е. Както и примерно фирмен магазин на някоя мандра, с нормални условия, касов апарат, хигиена и т.н.
Някак много противоречиво - хем искате регулация и контрол, хем пазарувате от такива нерегулирани и неконтролирани места.

Бойкотът привидно уж е срещу всички, но недоволството масово се насочва към веригите. Ето и предходния пост - чуждите вериги били виновни за влошаване на качеството. Не, държавата е виновна. Защото създава и допуска условия за това. В Германия и Франция, където цените са по-ниски, пак ли качеството е зле?

# 342
Не съм фен на Коцето и други антиевро и радетели за лева, който отдавна стана просто хартийка, но да си затваряте очите за цените  и да прокарвате подобни твърдения, че протеста срещу цените е и срещу въвеждането на еврото е манипулация.
Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Харесваме техните продукти (на ЛБ)и смятам, че тук държавата може да наложи таван на цените на стока, която се произвежда в държавното предприятие.  Такива бяха и обещанията - че ще се договаря таван на крайната клиентска цена, и който продава над нея ще му се спират доставките. Нищо подобно не се случи, сиренето в Метро е над 24лв/кг, а максималната цена щеше да е 17лв за крайния клиент

# 343
  • Обран бостан ;)
Аз като жена на хранителен технолог имам не едно, а сто и едно наум за фермите.
За мен лошото качество на храните от супермаркета е умишлено наложен и втълпен мит.

Посления паниран кашкавал (17 лв. кг) който купих от топлата витрина на голяма верига магазини и кучетата в квартала не искаха да го погледнат.
Такъв мит ми "втълпиха", че няма да купя нищо повече от там. Wink

# 344
Е и двете сте прави - има технолози магьосници и мандри, които бълват кашкавал, сирене, извара, кисело мляко, но без да купуват и един литър суровина. Всичко се прави от сухо мляко внос в чували
Магьосници са и технолозиите, които за 3 дни докарват твърдост на сиренето, все едно е зряло 45 дни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт