Отговори
# 480
  • София
Как се спира сива икономика и корупция в общество, в което и двете са втъкани здраво Simple Smile И за разлика от други общества, си мисля, че при нас тези две злини идват отдолу нагоре. Колко хора познавате, които не са склонни да дадат подкуп - я на катаджия, я на някой с пост в администрацията, че да му свърши работа по-бързо.
Съгласна съм, че са вкоренени от-до, но тогава да не търсим вината в ЕС, Еврото, Сорос, Джендърите и пр.
Протестите и гражданското общество са хубаво нещо, когато са осъзнати и насочени към реалните проблеми.
Реалният проблем на България е корупцията и тя, както ти спомена, води от дълбокиите дебри на соца, когато рушветът ти уреждаше всичко.
Не е нормално да се толерира това, че се източват пари. Потресаващо е, колко струва километър асфалт в БГ и колко в Холандия например. И не, не е от транспортни разходи.

# 481
колкото до безкрайното вдигане на осигуровки, това си е кражба.
Това не е данък. Функцията му е да осигурява конкретния човек.
А с по-високи осигуровки ни по-добро здравно обслужване ще види, ни по-висока пенсия.
Е, откъде накъде да плаща за филанкишията, дето го мързяло да учи и започнал да работи от 18, но крие осигуровки?
И с теб съм съгласна. Нашият манталитет е за по-друг тип система. Никакви задължителни социални и здравни осигуровки. Пенсии - само за държавни служители и полиция/пожарникари(при издънка да губят право на пенсия), социални помощи само за хора с увреждания. Всички останали - да се оправят, както намерят за добре. Респективно здравното обслужване ще е според платените застраховки. Образованието ще трябва да е платено. Май описах горе-долу системата в САЩ.

# 482
Аз не мисля, че системата в САЩ е за пример. Има къде, къде по-адекватни варианти, така че нещата да се случват адекватно за всички.

# 483
Я, оставете "ала-бала" и кажете утре какво ще е на промоция, ама конкретно. Поне да има смисъл от тая тема.
Ама не фалшиви изкривявания "до 1000 продукта и до 50%".

Ще има ли някъде мляко за левче, яйца за 2, нещо?
Някой ТВ или айфон на 50%?
Ще се наложи да правим "курсове" с "комбито".

Обикновен пазарен ден с тонове тоалетна хартия, дет се вика, за 3 г. напред?
Винаги съм се чудила, защо презапасяването по време на пандемия, война, протест и т.н. е с тоал. хартия и олио?Thinking
Като видя хора с много тоалетна хартия, най-много да се сетя вица за Лили Иванова. "Големи са дрисльовци".
Това, разбира се, в кръга на шегата.
И аз обичам да пазаря много тоалетна хартия и да ме изкара 1 година напред. Не виждам, никакъв проблем с това.

Не мога да видя абсолютно никаква връзка купуването на тоалетна хартия да е било свързано с утрешния "протест". Кажете нещо логично, за да се съглася.
От утре хартията е на 3на цена? Само днес е на промоция? Утре ще я изкупят всичката?

# 484
  • Mediterraneo
Тоалетната хартия далеч не е релевантен пример, защото не е бг патент. Аз по принцип си се чудя защо изобщо се продават чували т.х., никога не съм дори заглеждала тези огромни пакети, даже по време на пандемията Simple Smile

# 485
Аз не мисля, че системата в САЩ е за пример. Има къде, къде по-адекватни варианти, така че нещата да се случват адекватно за всички.
Хич не е за пример, но тя според мен пасва на нашия мироглед най-добре. Мисля, че американците могат да ни дишат праха по индивидуализъм.

# 486
  • София
За това отиди в голямата ветига Амазон на черен петък.

# 487
Тоалетната хартия далеч не е релевантен пример, защото не е бг патент. Аз по принцип си се чудя защо изобщо се продават чували т.х., никога не съм дори заглеждала тези огромни пакети, даже по време на пандемията Simple Smile
По времето на Ковид, когато народът по света беше луднал да изкупува чували тоалетна хартия, психолози обясняваха феномена с усещането за сигурност, купувайки сравнително евтино и голямо нещо, което ще ползваш дълго време. В този дух на мисли, аз смятам, че чувалите намаляват инцидентите, когато това достижение на цивилизацията вземе да свърши в най-неподходящия момент Wink

# 488
  • София
И аз се чудя на огромните пакети с тоалетна хартия, ама ние живеем в 60 квадрата, и да искаме - няма къде. Това с тоалетната хартия не е български феномен - имаше изследване в Австралия по време на пандемията. Изводът е, че такива дреболии - салфетки, тоалетна хартия, сламки, дребни неща от бита - носят някакво вътрешно успокоение в смутни ситуации.

# 489
  • София
Щот не са живяли соца, Виденовала и Луканова зима.

# 490
Айде сега голям смях и кой колко тоалетна хартия си купува.
Аз винаги купувам голям пакет, с и без ковид, с и без бойкот. По-изгодно е, има къде да съхранявам. И е по-удобно, отколкото да тичам всяка седмица примерно за по-малка опаковка. Случва се при промоция да купя нов пакет преди да сме изразходвали целия предишен. И хич не ми дреме дали съседите ще ми се чудят на акъла и ще ме разнасят из форумите. Имам приятелка, която е споделяла, че се срамува да носи голям пакет.
По подобен начин купувам и други хигиенни продукти, препарати и т.н.

# 491
  • Другата България
Аз пък не се чудя. И не гледам в багажниците и колите на съседите, защото и аз пазарувам в дни, когато съм свободна, когато мога, когато имам излишно време, когато има промоции, които искам да “хвана“, и т.н.
Може мъжът/жената тогава /само/ да са били свободни, може тогава /само/ да има изгодна промоция/промоции, може това да е денят на покупките им /ежеседмичен, ежемесечен/, всичко е възможно.

Напълно разбирам хората, които купуват по много, ако има къде да го съхранят, още повече ако наистина са с ограничено време /имам познати пазаруват веднъж месечно, в големи количества, но си имат помещение за съхранение/. Говорим за пакетирани стоки и трайни такива.
Но, днешния и евентуално петъчния ден ще правят впечатление, защото са обвързани с утрешния бойкот.
Но, и с раздаването на пенсиите, и със 14.02. /тогава всеки празнува, който каквото реши/.

# 492
  • София
Аз от тук разбрах, че се наблюдават количките на другите, че и сметка им се прави. Еми, нямат си работа хората.

# 493
Как да не ги наблюдаваш, като са пред теб на касата. Не е нужно да ги търсиш някъде. Количка до тавана с кашони, стекове, очевидно не за нуждите на едно домакинство. В Лидл имат ограничения, там не съм виждала, но в Кауфланд е позволено.
Откакто има селфчек каси ми убягват такива колички, там сигурно не знаят как да маркират такива количества.

# 494
Ха,и ние пазаруваме два пъти месечно.И все пълен багажника.Разпределяме и за къщата на село(има малко магазинче и ни е далеко)Сигурно хората мислят че имаме магазин,или се презапасяваме.-да има...Не се бях замислял..

Общи условия

Активация на акаунт