Дискова херния - 24

• 13 999
  • 360
  •   1
Отговори
# 315
А какво мислите за пилатес реформър? Беше ми предложено от кинезитерапевт, но мисля, че нещата много се влошиха. По принцип съм с херния на кръста, но сега ме боли и гърба, и едната плешка, и корема…😔

# 316
А какво мислите за пилатес реформър? Беше ми предложено от кинезитерапевт, но мисля, че нещата много се влошиха. По принцип съм с херния на кръста, но сега ме боли и гърба, и едната плешка, и корема…😔
Всичко, което ще стимулира движение и не провокира влошаване на симптомите е чудесно. Най-добре е да правите нещо, което ви харесва, защото по този начин ще го правите в по-дълъг период.

# 317
Благодаря на всички за отговорите! Исках ЯМР като диагностика на кръста. Защото засега изписват нестероидни противовъзпалителни, които помагат за кратко и после пак се появява болка . Бях при двама ортопеди и един ревматолог. Не ходих още при невролог, защото няма усещанията за проблем към краката. Личната назначи рентген, който показа "Леко снишени дискове на нива Л4-Л5-ЕС-1, начална остеохондроза, на тези нива малки остеофити". От това да боли толкова упорито?
Относно Пилатес -  тази болка се появи след няколко йога практики за огъвкавяване на тазобедрените стави и наклони към изправени крака за разтягане на мускулите на краката и  гърба. Вече два месеца боли. Пилатес ли да пробвам сега? Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 17:56 от Eliva62

# 318
Благодаря на всички за отговорите! Исках ЯМР като диагностика на кръста. Защото засега изписват нестероидни противовъзпалителни, които помагат за кратко и после пак се появява болка . Бях при двама ортопеди и един ревматолог. Не ходих още при невролог, защото няма усещанията за проблем към краката. Личната назначи рентген, който показа "Леко снишени дискове на нива Л4-Л5-ЕС-1, начална остеохондроза, на тези нива малки остеофити". От това да боли толкова упорито?
Относно Пилатес -  тази болка се появи след няколко йога практики за огъвкавяване на тазобедрените стави и наклони към изправени крака за разтягане на мускулите на краката и  гърба. Вече два месеца боли. Пилатес ли да пробвам сега? Simple Smile

При мен от пилатес нещата се влошиха. Появиха се други болежки.

# 319
Много хора, когато започнат нещо ново като двигателна активност, много често не се съобразяват, че досега не са се движели или не са се натоварвали толкова много, или са натоварвали тялото си по различен начин. Няма правилни и грешни упражнения - има упражнения, за които си подготвен и такива, за които не си. Това е все едно да констатираме, че слънцето е вредно за нас - да, ако сме бели като сирене и стоим 5 часа на силно слънце - ще изгорим и ще ни боли, но, ако сме с тен и стоим 20-30 минути - ще си набавим нужния витамин Д за деня. Почти нищо не е бяло и черно в нашия живот… Опитайте да обръщате повече внимание на голямата картина и да не заключвате веднага, че нещо не е добре за вас. Може просто тялото ви да не е било подготвено.

# 320
  • София
Здравейте!
От утре започвам физиотерапия. Осем месеца след операция Л5С1 с поставяне на гел.
Назначиха ми ултразвук, магнит и ток.
Чувала съм, че трябва да си носиш някакъв гел, мазило, за ултразвука, но забравих да питам.
Може ли някой да ми каже кое е подходящо?

Що се отнася до упражненията, аз съм доста страхлива в това отношение и не взимам решения на своя глава.
Десет дни ходих при рехабилитатор, който ми показваше точно какво, и по важното - как да го правя. Писал съм тук много.
Защото едно упражнение , дори да е полезно за състоянието на човек, ако не е изпълнено правилно, повече може да навреди, отколкото да помогне.
Сега след физиотерапията също смятам няколко дни да поработя с рехабилитатор. Казаха ми, че ще ми покажат упражнения за опашката, която започна да ме боли при седене след като мина един месец от операцията, през който въобще не сядах.
Нещата вече не са така зле като в началото, но не са и минали съвсем. Според лекарката физиотерапевт , която ме прегледа и назначи процедурите, болката в опашката няма общо и не произтича от дисковата херния. Така и не мога да разбера от какво произтича. Но е факт, че от много години при каране на колело, при дълго седене, после дни наред ме боли. И минава. Тоя път не мина съвсем.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 08:45 от Валенцето

# 321
Ползваш ли ортопедична възглавница с отвор, при седене?

И при мен колелото има много вина и е прибрано завинаги в мазето.

# 322
  • София
Започнах да ползвам такава възглавница след като започна да ме боли. Много ми е добре с нея, но пак не е като да е минало напълно. А и не навсякъде мога да я нося, в метрото примерно, налага ми се два пъти седмично по час да седя, не я нося. Седалките там са много твърди . Сядам леко приведена напред и така е ок.
Надявам се че наистина няма общо с хернията.

# 323
Здравейте!
От утре започвам физиотерапия. Осем месеца след операция Л5С1 с поставяне на гел.
Чувала съм, че трябва да си носиш някакъв гел, мазило, за ултразвука, но забравих да питам.
На този въпрос от физиотерапията са ми отговаряли - каквото на теб ти действа.
Аз си носех Диип релииф, защото съм доволна от него.

# 324
  • София
Благодаря! Мислех че имат някакви специфични изисквания.

# 325
Здравейте!

Що се отнася до упражненията, аз съм доста страхлива в това отношение и не взимам решения на своя глава.
Десет дни ходих при рехабилитатор, който ми показваше точно какво, и по важното - как да го правя. Писал съм тук много.
Защото едно упражнение , дори да е полезно за състоянието на човек, ако не е изпълнено правилно, повече може да навреди, отколкото да помогне.
Сега след физиотерапията също смятам няколко дни да поработя с рехабилитатор. Казаха ми, че ще ми покажат упражнения за опашката, която започна да ме боли при седене след като мина един месец от операцията, през който въобще не сядах.
Нещата вече не са така зле като в началото, но не са и минали съвсем. Според лекарката физиотерапевт , която ме прегледа и назначи процедурите, болката в опашката няма общо и не произтича от дисковата херния. Така и не мога да разбера от какво произтича. Но е факт, че от много години при каране на колело, при дълго седене, после дни наред ме боли. И минава. Тоя път не мина съвсем.
Много е важно психологическата ви нагласа. Много често хора с хронични болки или с по-силни кризи развиват кинезиофобия (страх от движение). В такива случаи е от съществено значение да ви се обяснят нещата, кое е добре за вас, кое на този етап трябва да избягвате и с кои упражнения да започнете, за да може стъпка по стъпка да се приближавате към съответната ви цел. Тези неща трябва да имат структура и последователност, за да няма несигурност, неясност и да знаете какво се изисква от вас. За жалост много пъти физиотерапията не може да подпомогне този процес, но дори временно да ви накара да се чувствате по-добре - възползвайте се да започнете движението. Стъпка по стъпка. Simple Smile

# 326
  • София
Здравейте!

Много е важно психологическата ви нагласа. Много често хора с хронични болки или с по-силни кризи развиват кинезиофобия (страх от движение). В такива случаи е от съществено значение да ви се обяснят нещата, кое е добре за вас, кое на този етап трябва да избягвате и с кои упражнения да започнете, за да може стъпка по стъпка да се приближавате към съответната ви цел. Тези неща трябва да имат структура и последователност, за да няма несигурност, неясност и да знаете какво се изисква от вас. За жалост много пъти физиотерапията не може да подпомогне този процес, но дори временно да ви накара да се чувствате по-добре - възползвайте се да започнете движението. Стъпка по стъпка. Simple Smile
Благодаря!
Да много е важно всичко това. И много ми помогна рехабилитаторът и психически. Лека полека се върнах към е ежедневието. Е, има ограничения, Напълно спрях да вдигам тежко, само кучето когато мия, а то е три кг и половина🤣. Преди като знам какви ги вършех с тежкото, то кофи в градината, то пазаруване.
След всичко преживяно се спрях.
Страх от движение нямам, но страх от неправилни упражнения да. И се чудя как хората така по групите си препоръчват, ама всеки до знае.
Аз си правя вече седем месеца всеки ден каквото ми е казал рехабилитаторът като гимнастика, гледам да ходя много , да си върша домакинските неща с внимание,  да полягвам наобяд и така. Слушам тялото си и не издевателствам над него, както съм правила цял живот.
Има още какво да се желае от възстановяването, но при толкова силно увреден седалищен нерв се убедих, че ще става бавно.

# 327
Благодаря! Мислех че имат някакви специфични изисквания.
На мен ми искаха Волтарен, виждала съм да използват и Диклак. От тези които съм опитвала в домашни условия, Волтарен форте се е представял най-добре. Не че мазането постига кой знае какво при сериозни проблеми, но все пак.

# 328
  • Козлодуй
За физиотерапията няма по-добро от ФастумГел - защото не цапа и не се въртоли като кир Simple Smile

# 329
Започнах да ползвам такава възглавница след като започна да ме боли. Много ми е добре с нея, но пак не е като да е минало напълно. А и не навсякъде мога да я нося, в метрото примерно, налага ми се два пъти седмично по час да седя, не я нося. Седалките там са много твърди . Сядам леко приведена напред и така е ок.
Надявам се че наистина няма общо с хернията.
Точно в метрото и гр. транспорт би трябвало да си я ползваш. Аз си я нося навсякъде в голяма платнена чанта. Или сядам на нея или стоя права. Избягвам да сядам на твърди повърхности, без значение каква продължителност от време.

Общи условия

Активация на акаунт