Дискова херния - 24

• 16 523
  • 402
  •   1
Отговори
# 300
  • Козлодуй
Физиотерапия ще помогне много, но си трябва и по-точна диагноза с ЯМР и да го пазиш от течение кръста и може да легнеш на равно място и поставиш краката под прав ъгал например на таборетка и така да лежиш да видиш дали няма да те облекчи Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 16:13 от pvacheva

# 301
Споделям една машина за въздушни екстензии:

https://www.temu.com/bg-en/back-stretch-decompression-bench-inve … 100652335161.html

# 302
Здравейте, има ли някой с торакална дискова херния (ТХ 7/8 и 11/12 доколкото разчитам) и как лекувате? Правят ли се упражнения в острата фаза, защото при мен продължава трета седмица болката въпреки 5 инжекции Алмирал и хапчета Мипрофен от два дни. Неврохирург гледа и каза, че не е за операция, но болката според мен продължава твърде дълго вече и не се подобрява трайно. Имам дни, в които намалява, но на следващия пак се усилва. Споделете, моля, опит с подобна ситуация.

# 303
Имаш ли сколиоза или друго изкривяване? Или остеофити?

# 304
Да, имам. И основно лежа, не съм сигурна трябва ли да се движа въпреки болката.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 09:31 от Зелда

# 305
В такъв случай, можеш да направиш консултация и с ортопед. В остра фаза не се препоръчва да се правят упражнения, но може би някакви конкретни физиотерапии биха облекчили болката ти. Консултирай се и с физиотерапевт.
Кинезитерапевт също би могъл да те посъветва за механиката при изкривявания на гръбначния стълб. Във форума има безплатни консултации с кинезитерапевт.

# 306
Да, имам. И основно лежа, не съм сигурна трябва ли да се движа въпреки болката.

Могат да се правят движения и упражнения, които не засилват болката или дори я облекчават, много често се наблюдава посока, към която имаме по-малко болка или никаква - най-често назад или някоя от ротациите, надявам се вече тази ситуация да е само кофти спомен!

# 307
Здравейте! Търсех информация къде е най добре да се направи ЯМР на кръста, къде са най добрите диагностици? За София става въпрос. Благодаря предварително!

# 308
Здравейте! Търсех информация къде е най добре да се направи ЯМР на кръста, къде са най добрите диагностици? За София става въпрос. Благодаря предварително!
Каква е целта на това да се направи ЯМР. Ако е с цел диагностика, по-добре се консултирайте с добър невролог или кинезитерапевт, специализирал в гръбначни проблеми. Ако вече сте минали по този път и целта на ямрто е да изключат някакви по-сериозни проблеми и заболявания - добре, но трябва да е ясна идеята зад това да се направи ямр, защото дискови хернии и изменения по гръбначния стълб се срещат при почти всички хора. Надявам се да се замислите дали наистина имате нужда от ямр и дали ямрто ще ви помогне, за да се чувствате по-добре. Защото, ако просто искате да знаете дали имате дискова херния или протрузия или нещо подобно - няма смисъл, това няма да ви насочи към нищо по-добро, даже може да увеличи страха ви към това да се движите.

# 309
В качество на кинезитерапевт ли е последното мнение? За мен е абсурдно.

"Идеята зад това да се направи ямр" винаги е да се направи образна диагностика. Никой без оплаквания не ходи да си прави ямр за кеф.

Цитат
Надявам се да се замислите дали наистина имате нужда от ямр и дали ямрто ще ви помогне, за да се чувствате по-добре.
А това изглежда като някаква анти-ямр пропаганда. Какъв ти е проблемът с ямр? Ямр-то не е лекарство, за да помогне да се чувства по-добре. Ямр е образна 3д диагностика, която показва от къде евентуално може да идват оплакванията. А дали има нужда от ямр, човек трудно може да прецени, ако не се е консултирал с лекар. А когато няма образна диагностика, като ямр, да се види къде какво има по гръбнака, тия ми ти невролози и кинезитерапевти могат да ти направят допълнителни поразии, като експериментират "на сляпо" с тялото ти.

# 310
  • Варна
Верно ли " дискови хернии и изменения по гръбначния стълб се срещат при почти всички хора" ?
Това ми звучи като казано от човек със съвсем леки проблем,който мисли че е като другия с много по-сериозни такива.
Та наистина ли повечето хора са с дискови херниИ (няколко) Thinking

# 311
  • Козлодуй
https://www.omed.bg/iamr-pc42.html - тук можеш да си избереш къде искаш да се изследваш и да получиш отстъпка Simple Smile

# 312
В качество на кинезитерапевт ли е последното мнение? За мен е абсурдно.

"Идеята зад това да се направи ямр" винаги е да се направи образна диагностика. Никой без оплаквания не ходи да си прави ямр за кеф.

Цитат
Надявам се да се замислите дали наистина имате нужда от ямр и дали ямрто ще ви помогне, за да се чувствате по-добре.
А това изглежда като някаква анти-ямр пропаганда. Какъв ти е проблемът с ямр? Ямр-то не е лекарство, за да помогне да се чувства по-добре. Ямр е образна 3д диагностика, която показва от къде евентуално може да идват оплакванията. А дали има нужда от ямр, човек трудно може да прецени, ако не се е консултирал с лекар. А когато няма образна диагностика, като ямр, да се види къде какво има по гръбнака, тия ми ти невролози и кинезитерапевти могат да ти направят допълнителни поразии, като експериментират "на сляпо" с тялото ти.
Кинезитерапевт съм, да. В качеството на човек, който всеки ден среща хора с остри и хронични оплаквания в кръста, но какво ли разбирам… Къде видяхте да казвам не си правете ямр? Много ясно съм обяснил, че трябва да се мине първо през специалист, за да се види дали има нужда от ямр, защото в противен случай, ако имам съмнения за нещо като херния, протрузия, фасетен синдром или най-честото нещо неспецифична болка в кръста - ямрто няма да помогне човекът да се чувства по-добре - даже напротив - може да се стресира повече като види, че има някакви изменения в тялото си, които изменения, ОБАЧЕ, ИМАТ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ХОРАТА, КОИТО НЯМАТ ОПЛАКВАНИЯ. Затова казвам, че ямрто не се прави с цел да потвърдим дискова херния или протрузия или нещо подобно, а с цел - да се изключат по-сериозни патологии, ЗАЩО? Защото, дори и да излезне на ямрто една хубава херния - това не означава, че болката му идва от нея, а може клиничната картина да сочи друг проблем, но щом ямрто е казало херния - трябва да се лекува хернията ли и човекът да продължава да си го боли и да се чуди що не му минава…. Експериментиране визирате какво? И това, че невролози и кинезитерапевти могат да навредят вече е някаква “анти пропаганда”. Казвате, че хората, които са учили доста години и всеки ден се срещат с такива случаи ще навредят, а няма да помогнат? Да, възможно е, ако специалистът не се основава на основният принцип “ако не можеш да помогнеш поне не вреди”. Затова е хубаво терапиите и средствата да са доказано ефективни (научни база данни), а не просто заради мнението на някой си специалист “Х нещо върши чудеса”. На базата на проучвания, мета-анализи и факти излагам информацията публично, за да може на хората да им се помогне по най-добрият възможен начин! Ако помогна на 1 човек от форума с много “специалисти” пак е добре! А за експериментирането - наричат се тестове и пробно лечение, което ще ни даде отговор как реагира тялото на стимули в конкретния етап.

# 313
Аз имам въпрос:
Може ли кинезитерапия да помогне на човек с доказани хернии, с ЯМР, да облекчи състоянието му или може повече да го влоши?

# 314
Аз имам въпрос:
Може ли кинезитерапия да помогне на човек с доказани хернии, с ЯМР, да облекчи състоянието му или може повече да го влоши?
И двете, много по-сложно е от просто дали може да помогне или да влоши. Ако трябва да кажа с една дума - да, може да помогне повече, отколкото да навреди, само, ако знае какво и защо го прави. Хубаво е да се информира самия пациент какво ще му се прави, защо ще му се прави и тн. Но терапии от сорта на да те наместя, да ти отщипя нерва или нещо подобно са далеч от реалоното. Не казвам, че няма да имат ефект, казвам, че обяснението зад тях е нереалистично.

Общи условия

Активация на акаунт