Дискова херния - 24

• 13 999
  • 360
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря. Новото мнение е за операция, но ще се направят и други консултации. Няма желание за операция.

# 346
С качване на нов диван .Confused може ли да ми поясните какво представляват тези изменения. Извинете ме , но не съм наясно , а се притеснявам
 И се чудя какви стъпки да се предприемат. Криоаблация му предложи лекар като вариант , но още нищо не е предприето.
Демек? Да му изгорят нерва с азот и да го умъртвят за да не чувства болка? Това някой пловдивски хирург ли го е предложил? На мен когато ми го предложиха, ми прозвуча абсолютно несериозно, да не казвам непрофесионално. Simple Smile Беж от такива хирурзи - е моят съвет.

На ниво Л2-3 има дискова херния, вдясно, която е в странична (фораминална означава изпъкнала към форамена) позиция. Притиска нерва, който минава през форамена. Фораменът е дупката, която нервното коренче пресича и от там се разкроява. Ако нервът там е притиснат заради хернията на диска, започва да страда и да не храни добре мускулатурата (на бедрото, когато херниите са в горните лумбални дискове, т.е., Л2-3-4). Много е трудно на Л2-3 да се прекършиш така че да си "скъсаш" диска. Затова ми стана интересно как си е докарал хернията на това ниво. Обикновено хората си прецакват долните лумбални дискове - Л4-5 и Л5-С1. При мъжа ти има протрузия на Л4-5 отново в същата позиция - фораминално притиска нерва. Протрузията е издатък от диска, издуване на диска в посока форамена, който издадък, обаче, не е скъсване на диска. Диска си е цял, но деформиран. И там където е деформиран и издут, тази издатина притиска нерва около форамена. Екструзия е разкъсан диск, а протрузия е цял диск.
От големината на хернията и на протрузията ще зависи дали е за операция. При мъжа ти, обаче, не е ясно от къде идват оплакванията - от хернията или от протрузията. Възможно е да са от протрузията, а хернията нищо да не му прави, защото е на такова ниво, където нервните коренчета не обхващат целия крак. Опцията "операция" въобще не е ясна, според мен. Няма как с една операция да се работи по двете нива, при положение, че те не са съседни нива и в такъв случай може да се изтегли късата клечка и да се оперира не това, което причинява болката, ами другото.
Понеже и аз съм с фораминална, мога да ти кажа, че тези и екстрафораминалнитр са рядко срещани хернии. Кръстът не боли, но пък бедрото може да остане без сила, до степен да блокира мускула и да не можеш да направиш крачка, просто защото нямаш сила в мускула - нарушено е токоподаването от нерва към мускула, защото нервът е притиснат в коренчето. Отделно фораминалните могат да се оперират с нови модерни техники - не традиционната дискектомия. Пак казвам - зависи от големината. Протрузиите пък не се оперират, защото няма парче от разкъсан диск, което да може да се извади и не се препоръчва да се разкъсва диска. Само в някои определени случаи, когато издатъка на диска е много голям, до степен нервът да е затиснат, се мислят варианти.
От трета страна, при мъжа ти има и стеноза около форамените, което допълнително стеснява мястото около отвора за нерва.
С други думи, първо трябва да се лекува локалното възпаление (защото всичко около издатъците е възпалено и когато е възпалено, то е подуто и заема място което е нужно за нерва), а това може да отнеме доста време. Т.е., трябва да се въоръжи с много търпение.
При мен отне 2 години да се успокоят нещата. През тези две години обаче съм се прецаквала допълнително от незнание. Ако от самото начало се бях лекувала без да се прецаквам допълнително, този срок можеше да бъде много по-кратък.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 13:16 от amy_nka

# 347

Здравейте и от мен.
След дълго четене реших да се включа и споделя моя опит, за съжаление негативен до тук.
Лекувам се от март, като минах противовъзпалителни, колтикостероиди, физиотерапия, невролози,физитерапевти. В началото имах изтръпваве и парене в десния крак, без болки. На този резултат неврохирург каза, че не съм за операция и пак противовъзпалителни, витамини, пак невролози, писна ми и си дадох почивка. Грешка. Септември, а може и по рано симптомите се появиха и в другия крак, а малка по късно и болката в прасеца , бедра и седалище, епизодична и пак същото .Сега ще правя нови ЯМР и ЕМГ и отново нврохирург и мисля, че този път ще съм за операция. Още март на ЕМГ имах коренчова увреза на Л5 50% и 80% проводимост, а сега не ми се мисли след 8 месеца.
Ако някой има подобно заключение и е опериран нека сподели.
Желая здраве на всички и повече успешни лечения да се споделят.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 00:51 от fim1

# 348
  • Пловдив/София
Здравейте,  моят случай май не е от тежките или поне не беше доскоро, но днес съм отчаяна и искам да споделя с някой, който разбира.
Млада съм, на 39, водя активен живот- разходки, фитнес, плуване, но от 2-3 г ме тормозят пристъпи на болки и се откри дискова херния. След всяка криза се оправям без лекарства, или с физиотерапия или с времето.

Този път обаче има прищипан нерв и болката е ужасна. Не мога да се наведа да вдигна един чорап, не мога да извадя една чиния да сипя на децата. Не искам да съм инвалид. Слаба съм, красива съм, всичко ми е наред и не знам с какво заслужих точно това.
Лекарят ми предписа лекарство Баклофен, за отпускане на мускула. То обаче е много тежко, за цербрална парализа, пише да се почва и спира постепенно, защото води до психози, гърчове, случаи на самоубийства.

Ами не мога да пия такава гадост.

Часовете за физиотерапия са кът, все искат първо преглед и ще минат още дни.

Не знам какво да правя. Разчитам на магнезий, милгама и чакам да мине, но наистина съм отчаяна.

Някой имал ли е мускулен спазъм заедно с дискова? Кога минава? Може ли без лекарства като това?

# 349
Можеш да смениш баклофен с дексофен (сашета) или да се мажеш с диклофенак (Волтарен форте). Мазането с противовъзпалителен гел и масаж би трябвало да ти успокои контрактурите.

От добавките, освен магнезий и б-комплекс, можеш да приемаш и добавки за стави (глюкозамин/хондроитин/мсм/колаген).

# 350
  • Козлодуй
Пипи2013, искрено ти съчувствам, пази си кръста от течение. Физиотерапия можеш да правиш и у дома. Аз имам два уреда с които сама се оправям например ултразвука имам този - https://universalko.com/produkt/портативен-ултразвуков-апарат-за-нан/
И електростимулация от Лидл имам нещо подобно - https://www.zdravi.bg/bg/categories/muskulni-elektrostimulatori/ - това последното много ме обезболява като имам криза си го залепвам и готово.

# 351
  • в огледалото на живота
Моля, споделете мнението си за този апарат:  https://www.emag.bg/elektricheski-muskulen-stimulator-ver … 093/pd/DWWDZ8MBM/

# 352
За такова нещо съм си мислела, ама откъде да знам къде точно да ги слагам тия електроди.

pvacheva,  първия линк не се отваря.

# 353
  • Козлодуй
Feeling, точно този не зная колко е добър аз имам Лидълския Simple Smile Ето така изглежда моя Simple Smile
https://www.emag.bg/elektrostimulator-sanitas-sem-44-3v1-4-elekt … m44/pd/DVSTTDMBM/

За такова нещо съм си мислела, ама откъде да знам къде точно да ги слагам тия електроди.

pvacheva,  първия линк не се отваря.

Странно при мен се отваря нищо де намерих го и в Алиекспрес - само на картинка да го видите де
https://www.aliexpress.com/item/1005009444436390.html

# 354
Ох, извинявам се.
Втория линк не се отваря. Сбърках.

# 355
С качване на нов диван .Confused може ли да ми поясните какво представляват тези изменения. Извинете ме , но не съм наясно , а се притеснявам
 И се чудя какви стъпки да се предприемат. Криоаблация му предложи лекар като вариант , но още нищо не е предприето.
Демек? Да му изгорят нерва с азот и да го умъртвят за да не чувства болка? Това някой пловдивски хирург ли го е предложил? На мен когато ми го предложиха, ми прозвуча абсолютно несериозно, да не казвам непрофесионално. Simple Smile Беж от такива хирурзи - е моят съвет.

На ниво Л2-3 има дискова херния, вдясно, която е в странична (фораминална означава изпъкнала към форамена) позиция. Притиска нерва, който минава през форамена. Фораменът е дупката, която нервното коренче пресича и от там се разкроява. Ако нервът там е притиснат заради хернията на диска, започва да страда и да не храни добре мускулатурата (на бедрото, когато херниите са в горните лумбални дискове, т.е., Л2-3-4). Много е трудно на Л2-3 да се прекършиш така че да си "скъсаш" диска. Затова ми стана интересно как си е докарал хернията на това ниво. Обикновено хората си прецакват долните лумбални дискове - Л4-5 и Л5-С1. При мъжа ти има протрузия на Л4-5 отново в същата позиция - фораминално притиска нерва. Протрузията е издатък от диска, издуване на диска в посока форамена, който издадък, обаче, не е скъсване на диска. Диска си е цял, но деформиран. И там където е деформиран и издут, тази издатина притиска нерва около форамена. Екструзия е разкъсан диск, а протрузия е цял диск.
От големината на хернията и на протрузията ще зависи дали е за операция. При мъжа ти, обаче, не е ясно от къде идват оплакванията - от хернията или от протрузията. Възможно е да са от протрузията, а хернията нищо да не му прави, защото е на такова ниво, където нервните коренчета не обхващат целия крак. Опцията "операция" въобще не е ясна, според мен. Няма как с една операция да се работи по двете нива, при положение, че те не са съседни нива и в такъв случай може да се изтегли късата клечка и да се оперира не това, което причинява болката, ами другото.
Понеже и аз съм с фораминална, мога да ти кажа, че тези и екстрафораминалнитр са рядко срещани хернии. Кръстът не боли, но пък бедрото може да остане без сила, до степен да блокира мускула и да не можеш да направиш крачка, просто защото нямаш сила в мускула - нарушено е токоподаването от нерва към мускула, защото нервът е притиснат в коренчето. Отделно фораминалните могат да се оперират с нови модерни техники - не традиционната дискектомия. Пак казвам - зависи от големината. Протрузиите пък не се оперират, защото няма парче от разкъсан диск, което да може да се извади и не се препоръчва да се разкъсва диска. Само в някои определени случаи, когато издатъка на диска е много голям, до степен нервът да е затиснат, се мислят варианти.
От трета страна, при мъжа ти има и стеноза около форамените, което допълнително стеснява мястото около отвора за нерва.
С други думи, първо трябва да се лекува локалното възпаление (защото всичко около издатъците е възпалено и когато е възпалено, то е подуто и заема място което е нужно за нерва), а това може да отнеме доста време. Т.е., трябва да се въоръжи с много търпение.
При мен отне 2 години да се успокоят нещата. През тези две години обаче съм се прецаквала допълнително от незнание. Ако от самото начало се бях лекувала без да се прецаквам допълнително, този срок можеше да бъде много по-кратък.

Как успя да се излекуваш и ли по скоро си овладяла симптомите. При мен е същото протрузия и стеснени форамени. Но сиптоматиката ми доскоро бе само сетивна-парене, мравучкане, нарушено оросяване. Две ЕМГ през 8 м.  коренчова увреда на Л5, намалена скорост на сетивните влакна, като и двете са с еднакви показатели. Няма влошаване, няма и подобрение, но симптомите се засилиха и се появи лека болка. Доколкото разбрах било хронично и от тук нататък да се грижа за него.
Пиши как си се оправила.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 15:18 от fim1

# 356
При мен беше горе-долу същото с ЕМГ-тата. Изтръпване, електрически импулси по краката усещах, леко парене или постоянно студени краката (топлех си ги със сешоар през зимата). Там е работата, че не съм успяла да се оправя. Дегенеративните изменения нямат лечение и минава някакъв период и хоп си се прецакала наново. Просто много трябва човек да се пази от вдигане, носене и бутане на тежко и от резки движения, от контрактури, и от стояне/седене продължително време в неудобна позиция.
Какво ми помогна ли?
1. Спане на твърд и непотъващ матрак.
2. Стречинг упражнения (особено за стенозата и ставите помага)
3. Прием на добавки (за стави, Милгама, магнезиев цитрат, Босвелия - вместо противовъзпалителни)
4. Плуване.
5. Ортопедична седалка, която намалява натиска върху гръбначния стълб.
7. Пълен покой в началото.
8. Рефлексотерапия
9. Когато вече си относително добре - укрепване на мускули (глутеоси, коремни и кръстни мускули)

Разбира се, тотална промяна на начина на живот. От танците останах на право хоро и фламенко. От спортовете - само плуване. Пробвах по едно време федербал, но уви и това ми е противопоказано. Изчистваш всичко противопоказано, в общи линии.

# 357
amy_nka , а защо не си направиш операция. Много хора казват, че след операцията са като нови.

# 358
  • Пловдив/София
При мен беше горе-долу същото с ЕМГ-тата. Изтръпване, електрически импулси по краката усещах, леко парене или постоянно студени краката (топлех си ги със сешоар през зимата). Там е работата, че не съм успяла да се оправя. Дегенеративните изменения нямат лечение и минава някакъв период и хоп си се прецакала наново. Просто много трябва човек да се пази от вдигане, носене и бутане на тежко и от резки движения, от контрактури, и от стояне/седене продължително време в неудобна позиция.
Какво ми помогна ли?
1. Спане на твърд и непотъващ матрак.
2. Стречинг упражнения (особено за стенозата и ставите помага)
3. Прием на добавки (за стави, Милгама, магнезиев цитрат, Босвелия - вместо противовъзпалителни)
4. Плуване.
5. Ортопедична седалка, която намалява натиска върху гръбначния стълб.
7. Пълен покой в началото.
8. Рефлексотерапия
9. Когато вече си относително добре - укрепване на мускули (глутеоси, коремни и кръстни мускули)

Разбира се, тотална промяна на начина на живот. От танците останах на право хоро и фламенко. От спортовете - само плуване. Пробвах по едно време федербал, но уви и това ми е противопоказано. Изчистваш всичко противопоказано, в общи линии.

А фитнес без тежести? Упражнения зс крака, гръб, ръце. Това правех аз заедно с плуване.

Последния път се прецаках от баскетбол мисля Sad

# 359
amy_nka , а защо не си направиш операция. Много хора казват, че след операцията са като нови.
Защото нямам показания за операция.

Фитнес без тежести - клекове само, може би. Никакво кардио.

Аз отдавна не тичам. Ограничавам се до "Бяла роза" на банкети Simple Smile. Това е новият ми начин на живот. Ограничен. Важното е да ходя и да работя. И това да е без болки.

Онзи ден вдигнах много тежко нещо и веднага ми се отрази. Сега си "ближа раните" и си "подвивам опашката". Simple Smile

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 21:46 от amy_nka

Общи условия

Активация на акаунт