"Ортаци" с бившия съпруг? Имате ли такъв опит?

• 5 518
  • 117
  •   1
Отговори
# 45
Според мен  е лоша идея, дори и при добри взаимоотношения и налично уважение,  най-вече от гледна точка бъдещи партньорства, особено ако прераснат в семейства.
И аз това си помислих. Засега е едно дете, но не се знае какви семейни конфигурации ще са в бъдеще - той и тя с нови партньори, които също имат деца, плюс общи, ще стане една... Той може да има търговски нюх, но с нова жена и деца, ще почне да дърпа повече към тях. А и новите половинки няма да са очаровани от ежедневното ви общуване, дори ако ги убеждавате, че е „само по работа".

# 46
Цитат
Потребителката сама казва, че имат бизнес начинание, което е успешно.

Колко пък да е успешно, ако никой от тях няма финансите за собствено начинание?
Ти от коя позиция преценяваш колко е успешно? Познаваш хората? Познаваш начинаниет им?
Новите инициативи изискват голям капитал понякога. Човекът го е страх и гледа да има съдружник. Щом и предлага на нея, значи знае , че може да разчита на нея. Казва му се доверие.

# 47
  • София
Самият бизнес дава достатъчно предпоставки за усложняване на отношенията, не знам какво се очаква при вече сложни отношения, с перспектива да стават все по-сложни в бъдеще. Бих посъветвала авторката внимателно да прочетете как стоят юридически нещата и да си направи сметка какво в каква ситуация може да очаква, защото както вече казах, подводните камъни са много, когато в един бизнес не можеш да взимаш еднолични решения.

# 48
Цитат
Потребителката сама казва, че имат бизнес начинание, което е успешно.

Колко пък да е успешно, ако никой от тях няма финансите за собствено начинание?
Ами щом всеки месец получавам доходи от това начинание, считаме, че е успешно.  И всъщност, благодарение на доходите ми мога да си позволя сега и кредит да изтегля.

Човекът го е страх и гледа да има съдружник. Щом и предлага на нея, значи знае , че може да разчита на нея. Казва му се доверие.
Всъщност мен ме е страх, точно защото вече не сме съпрузи и не мога да разчитам на него като на съпруг. Също не знам какви бъдещи планове има той. Това, което изглежда като доверие, да не се окаже възползване е основното ми притеснение.

Бих посъветвала авторката внимателно да прочетете как стоят юридически нещата и да си направи сметка какво в каква ситуация може да очаква, защото както вече казах, подводните камъни са много, когато в един бизнес не можеш да взимаш еднолични решения.
Много добър съвет, благодаря! И аз си мислех дали да не обсъдя с адвоката  предложението и да получа и неговото мнение.

ЗЛОДЕИДА, смях се с глас на твоя коментар. Simple Smile То май и с моя бивш е такова положението.

# 49
Имам такъв случай в обкръжението си, бизнеса им върви, драма няма, а и двамата са с нови партньори, деца и т.н. Малко са ми като италианска фамилия, но всякакви случаи има. Странични хора няма как да преценят добре - струва ли си, или не.
 Аз с моя бивш имах съдружие в няколко фирми, като предпочетох да му подаря моите дялове и да прави каквото си иска. Тоест при нас не стана, щото той е от онези възползващите се.

# 50
  • някъде в орбита...
Нямам проблеми с такива конфигурации, но винаги трябва да си оплиташ кошницата юридически така, че никой от двамата да не може да прецаква другия. Дава добра основа. Отношения се променят, ама договора остава, и съда го уважава.
Това важи и за настоящия ми - ако връзката ни се разпадне, нямаме проблем да продължим с бизнес-отношенията.

# 51
Трудно е да си представиш да си разделен с мъж и да имате общ бизнес. Сега с мъжа ми имаме общ бизнес. Как ли пък би могло да ми е бивш, да се грижи за някоя друга жена и аз да допринасям за каквито и да е печалби, от които и тя да получава нещо? Твърдо не Simple Smile

# 52
Трудно е да си представиш да си разделен с мъж и да имате общ бизнес. Сега с мъжа ми имаме общ бизнес. Как ли пък би могло да ми е бивш, да се грижи за някоя друга жена и аз да допринасям за каквито и да е печалби, от които и тя да получава нещо? Твърдо не Simple Smile

Абсолютно. И общите деца с новия партньор къде отиват? Графа - деца на родител без нюх?Много наивен подход и дано въпросната адвокатка да има поне малко акъл и да го налее където трябва.
Аз си залагам главата, че героят-бивш мъж, влага много повече в това начинание от единия гол пай.

# 53
  • София
Да теглиш кредит, който ти ще изплащаш и при провал можеш да останеш с децата си на улицата – абсурд. То бива наглост от бивш мъж, но това тук е ново ниво в жанра. Ако човекът е толкова гениален бизнесмен едва ли ще опре до кредитния рейтинг на бившата и ще може да си изтегли сам достатъчно, или пък ще има доволно количество потенциални други съдружници. Пък той се загледал в доходите на майката на децата му...

# 54
Ако имаш доверие във възможностите на човека и има потенциал в проекта -естествено! Какво значение има дали е бивш или не -давай смело.
Много са смешни коментарите как жената щяла да допринася за бизнеса ,пък бившия да се грижи за друга жена ....Ем всеки бизнес партньор се грижи за жената с която е хаха 🤣 дори и да не ти е бивш ,ако работата върви  и всеки получава каквото е договорено това какъв точно проблем ще и е ,не мога да разбера ...

# 55
50 на 50 не е добра сделка, особено ако фирмата има общ имот.
Личен опит.

# 56
  • някъде в орбита...
Личен опит.
Дяловото участие е нормално да е обвързано с финансирането. Ако капитала е 50/50, аз поне не бих се навила на различно дялово. Освен ако единя не е с добрите контакти, тогава разбирам.
Виж за самата работа кой какво ще получава (заплата, дивиденти, или друго - избор има), си е въпрос на договаряне. И пак в писмена форма всичко.

# 57
Личен опит.
Имаш опит в бизнес начинание с мъжа и ли?

# 58
Личен опит.
Имаш опит в бизнес начинание с мъжа и ли?
Имам опит как се дели такъв бизнес, 50 на 50. С имоти, кредити, стоки, автомобили...

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 07:30 от Прекрасная Василиса

# 59
  • sofia
Нямам бизнес опит, но ортак може да те прецака и без да ти е бивш. В момента съм свидетел как единият отвори собствен бизнес в същата област, открадна клиенти и пари. Естествено беше подбран момент с очаквани финансови постъпления.
Съдят се в момента, а са съдружници от над 15 години...някои хора и толко години брак нямат, дето се вика.
Та сакатлък винаги може да стане.

Общи условия

Активация на акаунт