Сто и пета плетаческа тема

• 22 300
  • 834
  •   1
Отговори
# 525
higher-up, много е нежна. И дантелата ми харесва много. За съжаление, нямам идея за i-cord, освен разплитане, ако е възможно и с някакво по-обикновено ръбче, с повече бримки в тази част,  за да не се стяга.

donatellla, много добре се получва. На това място, аз нанизвам на няколко обръча и меря, преди да продължа, да видя как ми стои. Ако е тясно, да разплета малко и да наддам  повече бримки под мишниците. Или, ако е много широко да ги намля пак там.
Ръкави харесвам без ръб и ги плета в кръг на 5 игли. Така ми е най-лесно. Избирам една централна бримка по средата под мишницата и с наклон към нея  правя свивки от двете страни през няколко реда, колкото е нужно - примерно през 5, 8, зависи от преждата и ширината на ръкава. Не ми се усукват. Но до сега не съм плела ръкави с жартиерна плетка, предполагам ,че и те няма да се усучат.

ПС При обръча не виждам илик. Струва ми се, че разстоянието от обръча до горния илик, е по-голямо, отколкото между другите илици.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 02:14 от Diorela

# 526
Ох лилавата блузка е много хубава , толкова е красива и нежна . Браво . Все такива красоти да виждаме .
Аз съм още на лилавите квадрати уилол стич . Останаха ми само 12 квадратчета и да съединя ръкавите и ластик и още 2 за джобчета . Ще видим как ще се получи . След това имам една синя риза , която се набира и много ме дразни ще отрежа долната част , ще си изплета горна част на блуза с къс ръкав , а за долу ще пришия ризата . Каня се тия дни да ида до магазина за прежди и да си взема Дропс Мускат .

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз бързам да се включа.

Идеи за поправката нямам, но и аз да кажа, че лилавата блузка е невероятна.
И бебешката жилетчица също.

Този път не успях да видя никоя от вас, остана  за лятната ваканция.

# 528
Diorela,
мерих я и този път ми хареса как ластика не се развлича надолу.
Иначе мисля да е с 3 копчета, аз и ризите не закопчавам докрай, и по-свободно да седи.
Ръкавите ще видя дали ще стоят добре 3/4 и смятам да са без ластик.
Преходът на цветовете ще ме измъчи, че не е плавен и си играя да разплитам по цвят да меря и разделям между торс и ръкави и да плета през ред за по-плавен преливане.
Но не се предавам, благодарение на съветите ще дерзая.
Тази година и времето ме чака да си изплета жилетката, че да се стопли Relaxed

# 529
Аз на места слагам допълнителен ред в бието отпред, за да не стане по-късо и да събира плетката. ( плетеш само в бието отиване и връщане и после продълваваш в останалата част.  Гледала съм в клипове, че дават такива съвети. Но това за лицева плетка, при жартиерна не зная как ще е.  Все пак имай го предвид и следи дали върви равно.

За цветовете трябва да решиш как да бъдат ръкавите -  като съотношение при торса и ръкава, или еднаква дължина от цвят в торса и ръкава ( цветовете да се сменят на една и съща височина). Защото ръкавите ще са по-къси от торса.
Обикновено плета ръкавите преди торса, че е по-лесно да се върти плетката, като се плетат в кръг.
Бих ги направила дълги да топлят, но ти си знаеш колко си зиморничава. Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 14:59 от Diorela

# 530
Това лилаво блузе е приказно нежно и сладко!
От мен едно чанте - не можах да хвана точния цвят - тъмно войнишко зелено е в действителност.

# 531
Здравейте:-)
Нахлувам в темата като начинаеща, но с желание.
Поръчах прежда alize vellutoс идея за детско одеалце.
Може ли да ми предложите лесна плетка?

# 532
  • Балчик
Здравейте:-)
Нахлувам в темата като начинаеща, но с желание.
Поръчах прежда alize vellutoс идея за детско одеалце.
Може ли да ми предложите лесна плетка?
Здравейте, с какво можете да плетете, с колко куки? Преждата предполага и плетете на пръсти.

# 533
  • Бургас
Тези прежди топлят ли?  При пране как се държи? Да оплета едно на кученцето  Thinking

# 534
АVA,
На една кука за сега.

# 535
За мен тези пухести изкуственяци, каквато е alize vellutoс,  не са подходящи за бебе. Изкуствените материи спарват,  мъховете крият рискове.

# 536
За мен тези пухести изкуственяци, каквато е alize vellutoс,  не са подходящи за бебе. Изкуствените материи спарват,  мъховете крият рискове.

Недей с лошо.
Имаме такива възглавнички за столовете, нито мъхове падат, нито се скубят. Пера в пералнята без деликатности, суша в сушилнята.

Ранелла, дебеличка е преждата и според мен на една кука ще стане грубичко.
Направи си мостричка и виж коя плетка ще ти хареса.
Ако плетеш само лицево от двете страни ще се получи двулицево одеалце с най-бебешката плетка - жартиера.

Ако искаш да е по-интересно, опитай с някоя ажурна плетка. Примерно на лицевите редове една наметка и следващите две вземаш  заедно. Да стане като веревно стълбче.
Ще потърся снимки след малко, че сега съм на кафе.

# 537
Добри, защо реши, че подхождам с лошо? Нима всяка от нас не мисли най-вече за безопасността и комфорта на бебето?  Дори и да не се отделят мъхчета, което трябва да се провери за конкретната прежда, то всички знаем, че изкуствените материи спрват, за разлика от естествените. А бебетата са много чувствителни на спарване, бързо получават обриви, които хвърлят майките в ужас.
Според мен, за тези нежни малки душички трябва да мислим да им осигурим възможно най-нежните и безопасни материи. Едно е нашите обути дупета да седят на такива възглавнички, а съвсем друго е нежната бебешка кожа да се допира до такава прежда. При това, фино отделени власинки, които дори не се забелязват, могат да бъдат вдишани, когато е близо до нослето и до устата. И трябва да избягваме материи, които крият риск от отделяня на такива. И не ми казвай, че памукът и вълната също отделят власинки, защото рискът при тях е много по-малък.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 12:17 от Diorela

# 538
Не знам обаче до сега съм чела само за памук за бебе , но онзи ден като отидох в магазина за прежди жената ме посъветва да има акрил тъй като памука е тежък . Със сигурност има хора , които плетат с акрил . Взех точно на Ализе забравих кое беше .

# 539
Разбирам и не се меся на хората, които избират едно или друго.
Синът ми има алергия към вълна. И други неща, но и вълна, и пера.
Разбрахме точно към какво е алергията след като навърши 7, а до тогава минахме през ада. Имаше съмнения за какво ли не, като астмата беше приета за сигурна.
Памукът е много хубаво нещо, но не топли, по-скоро охлажда. И ленът е така.
Изборът на състав много зависи от сезона.

Общи условия

Активация на акаунт