Сто и пета плетаческа тема

• 22 147
  • 834
  •   1
Отговори
# 600
Аз напредвам.

# 601
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Момичета Heart гривни макраме, към коя тема се вписват?
Към вас- защото е плетка Simple Smile или към "бижута"?

и в двете Simple Smile Simple Smile Simple Smile
а може и нова тема да се отвори.

# 602
  • Бургас
За сръчните ръчички, които имате! Нещо за най-малките!

# 603
Момичета Heart гривни макраме, към коя тема се вписват?
Към вас- защото е плетка Simple Smile или към "бижута"?

Имаше една тема за макрамета преди много време, но тя си остана с 3-4 коментара. Казвай какво те интересува, който може, ще помага. Тук има хора, които са плели макрамета. И аз съм плела гривни.

ПС Е, сега се почна с джуджевци, калинки, пчелички, рибоци Немо... Laughing
Кразче, благодаря!

# 604
  • густо майна Филибето
Много ми хареса моделчето Simple Smile

Тук записах увеличени и четливи означенията на схемата, който иска да си свали снимката да ги прочете.

# 605
Някоя от Вас плела ли е с Картопу Лотос . Ако сте моля качете снимка .
Мисля да си поръчам , че гледам , че има копринен ефект и се чудя . Искам да си изплета една риза дали ще стане ?

# 606
Момичета, плетящи на една кука, когато плетете отгоре надолу блуза с реглан, как пресмятате броя на бримките за ръкавите или по-скоро съотношението? Нали отскоро заплетох дрехи, та нещо не мога да се ориентирам.

# 607
Диорела е нашият реглан гуру. Joy

А плетох само едно пуловерче така безшевно и няма да повторя. Голяма мъка ми беше след това с ръкавите. Но моето не е реглан, та може би ти няма да има проблем с тях.

Започнах третото температурно одеало - за Горинич, мамин абитуриент, кандидат студент!
И по този повод още сутринта в 9:30 градусите навън бяха над 35 Joy

Много успокояващо ми действа плетенето и бродирането. Joy замества валериан, ашваганда...

# 608
Птица, тук има добро обяснение, ако разбираш руски.
https://irinely.art/articles/kak-svyazat-prostoj-sviter-kryuchkom/

# 609
  • Бургас
Майка започна гоблени в началото на пременопаузата, аз плетенето Satisfied  Интересно младите какво ги мотивира да плетат.

# 610
pticasprujina, ще обясня как смятам на обръч, защото не съм  плела на 1 кука. Мисля, че принципът е същият.

Изчислявам сбора на ГО + 2 броя бицепс, за ръкавите.  За гърлото - обиколката на главата - 15%, за да влиза през главата. Но на 1 кука, ако не е разтегливо, само обиколка на главата.
Ако е с кръгла платка, въобще не пресмятам отначало, а чак като стигна до отделянето на ръкавите.
Ако е реглан, с наддаване  по 4 регланни линии, отделям централни бримки за регланните линии и правя наддаване на всеки втори ред, от двете страни на всяка линия. Т.е. 4 х 2 = 8 бримки през ред. При кръглата платка е същата сметка, но в този вид - 24 наддавки на всеки 6 ред.
Приблизително за реглан -  разделяш общия брой бримки на 3 - 1/3 за предница, 1/3 - гръб и 1/3 - двата ръкава. Тази последната я делиш на 2 за всеки ръкав поотделно.
Плетеш, докато стиднеш до подмишниците, където отделяш ръкавите. Там наддаваш във всеки ръкав за подмишници и в торса набираш нови.  Това дава хлабавината и в ръкавите, и в торса. Ако искаш по-широк, наддаваш в платката малко повече.
Има нещо, което не зная как е при плетене на 1 кука. С обръч, има 3 начина за повдигане в гърба - азиатски способ, анатомически и в гърловината.
При единия плетеш скъсени редове - още в началото ляво, дясно, като всеки ред е все по-дълъг.
При другия плетеш няколко скъсени редове но на ниво, около раменете - т.е. на равно разстояние един от друг.
При третия, като стигнеш до отделяне на ръкавите, плетеш само в гърба няколко см. При този начин, ръкава става по-широк, защото вадиш още няколко бримки от това повдигане. Ако не го искяш така, може предварително да намалиш броя бримки в ръкавите.

Имаше една хубава схема, която съм пускала в темата, но трябва да я търся.
Предполагам, че при плетене на 1 кука, ще трябва да режеш конеца при скъсените редове, за да е еднаква визията.

При ръкавите - пак вземам 1 централна бримка точно в средата под мищницата, около която правя по 2 свивки през няколко реда, за да свивам ръкава към китката.  

ПС Ако обиколката на корема е по-голяма от ГО, тогава вземаш нея. Другият вариант е да правиш наддавки тук там  в торса, за да разширяваш.

Намерих къде съм ги пускала  -  тук са вариантите на повдигане в гърба и подварианта на Елизабет Цимерман, както и в % разчетите й за пуловер.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1594243.270

И тук съм писала, има и клип за плетене на кръгла платка с повдигане в гърба с няколко реда преди отделяне на ръкавите, от който съм се учила.
https://bg-mam.ma/p/1073268/39519363

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 13:41 от Diorela

# 611
Благодаря, момичета! Изясни ми се.

# 612
Diorela, винаги безкрайно полезни и изчерпателни постове !

# 613
  • Sofia
Момичета, завърших една чанта, чудя се как е по-добре - да се виждат шевовете или не?

# 614
скрити май повече ми допадат.
по-светлата е добре и с видими, но на другата контрастът е по-голям и стоят малко като тропоска.

Общи условия

Активация на акаунт