Сто и трета плетаческа тема

• 33 987
  • 781
  •   1
Отговори
# 270
  • Балчик
Здравейте и тук да се разпиша, днес съм малко по свободна и разпускам във форума. Моята майка скоро ще има личен празник и реших да я изненадам с хубав шал, тя обича да си покрива раменете. Показвам част от него, преждата е само акрил и е много мека, умишлено не предпочетох по-висок клас прежда. Харесва ми как се получава, даже съм изненадана, че ми харесва... хахахаха. Показвам и на вас малка част.

# 271
Скрит текст:
Това завърших днес-нещо средно между блузон и пончо, плетено на една кука, на принципа на бабиния квадрат.

Лятото ме беше напънал страшен мерак да си оплета granny square shrug. Купих си прежда, започнах го, че даже го и завърших, нооооо... Изобщо не се харесах с него. Накрая взех, че го подарих. За съжаление, преди да го снимам.
Много харесвам бабините квадрати. Особено шаренките. Луд на шарено се радва. Satisfied

# 272
  • София
Здпавейте, накой може ли дя сподели линк, видео към урок за плетене на реглан от бието. Досега не съм плела от горе на долу и искам да опитам. Искам да опитам и изплитане със запомване от ръкава, ако сте срещали такива инструкции, ще се радвам да споделите.

# 273
Много лесно се плете, даже за лаици като мен е най-лесният начин. Ето, избери си https://www.youtube.com/results?search_query=knitting+raglan+sweater+top+down

# 274
Feya1, ето ти един мой стар пост, където бях посъбрала разни линкове и съвети за плетене на пуловер отгоре надолу - реглан и кръгла платка. Кръглата платка ми е по-лесна от реглана, но е за дамски пуловер. Огледай и околните постове, в тях също има съвети за реглан.
https://bg-mam.ma/p/1073268/39417069
И още един https://bg-mam.ma/p/1280293/42427913
Ширината, до която трябва да стигнеш, преди да отделиш ръкавите е равна на  2 пъти обиколката на бицепса ( за 2 ръкава) + гръдната обиколка. Под мишниците се добавят малко бримки ( в ръкавите и в торса), те ще дадат свобода на ръкавите и в торса. Ако искаш  широк, или тесен по тялото, съответно трябва да преизчислиш броя бримки.
Един клип за реглан отгоре надолу - на руски излизат на "реглан сверху"
https://www.youtube.com/watch?v=lwuE7KhJVJQ

Ето и схемите и разчетите на Елизабет Цимерман .

Варианти за повдигане на гърба

# 275
Да допълня горния пост.
Сметките по схемата на Елизабет Цимерман са 138%=100% ( торса) + 2х35% ( двата ръкава) - 4х8% (допълнителните бримки, които се добавят под мишниците, вкл. за двата ръкава 2х8% и два пъти в торса 2х8%)
138% е общата ширина ръкави + торс преди отделянето.
За тази  ширина написах, че си смятам по простичкия начин - гръдна обиколка + 2х бицепс, а допълнителните бримки под мишницата дават хлабавината. Ако гръдната обиколка и коремът се различават, вземам по-голямата обиколка.

Ето едно клипче с разчетите по схемата на Елизабет Цимерман:
https://www.youtube.com/watch?v=cG495POKyQI

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 21:44 от Diorela

# 276
Много полезна информация, благодаря много на Diorela и Phloxx.

Аз тези дни се занимавах с този сладур, както виждате с мнооого дребни елементи, които както вече споменах ми разказват играта!

# 277
  • Бургас
Много полезна информация, благодаря много на Diorela и Phloxx.

Аз тези дни се занимавах с този сладур, както виждате с мнооого дребни елементи, които както вече споменах ми разказват играта!

Много добре изглежда. С каква прежда е правен?

Аз довършвам една чанта, имам и паутинката, но взех и аз за кукла, да видим кога ще и се наканя.И барети искам да плета...

# 278
  • Варна - Черна гора
nas_nina, сладурът е пипнат от всякъде и си заслужава отделеното време за довършителни работи.
Аз изплетох елече и терлички за един малък юнак.
Ползвах прежда cool wool  на Performance. Избрах я заради състава и това, че е 200 м в 50 г, т.е. плетивата ще станат тънки и леки, но пък ще топлят. За първи път плета с нея, но съм повече от разочарована.
Нишката се дели при плетене и много трябва да се внимава, но да намирам трескички и сезалчета в нея не е много приятно. Все пак производителя я определя като прежда от висок клас.
Изненадата дойде след изпиране. Слагам снимка в скрит текст, че не е за показване Rage
Скрит текст:
Преждата не е равномерно обагрена и наподобява батик, ама не точно ...
За чорапи може и да става, но за друго категорично НЕ!
Имах намерение да изплета жилетка като на armeria, но не и с тази прежда. Ще плета чорапи "Бенетон" Sweat Smile

# 279
Много са ви хубави творенията!
Аз нямам желание да плета играчки и се възхищавам на всички, които имате търпението и майсторлъка за тях.

_ilka_, имам няколко кълбета от тази прежда, не съм забелязала проблемите, които споделяш. Информацията ти е много полезна. В сайта им, https://performanceyarn.bg/produkt/cool-wool-2/ , това синьо и лилавото най-отдолу, изглеждат леко меланжирани на малката кръгла картинка за избор. Може и да има нещо такова.
По-добре е да ползваш Ализе артисан, особено за бебешки дрешки, защото е по-мека и пухкава от тази на Перформас, която е леко боцкава. Жилетката на Армерия е с артисан.
Бях написала един коментар за преждите с този състав, който ми е любим. https://bg-mam.ma/p/1594243/47207969

ПС Какви са тези чорапи "Бенетон"?

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 23:47 от Diorela

# 280
  • Варна - Черна гора
ПС Какви са тези чорапи "Бенетон"?
Аз така ги наричам, заради цветовете които много приличат на тези ползвани в плетивата на Бенетон.
Позволявам си да споделя идея от наша съфорумка SISI_VAS, която за съжаление вече не списва във форума, шарени чорапки

# 281
  • MT
Здравейте! Нова съм в тази тема, не знаех че съществува.

Набързо за мен. Аз не съм плетачка, самоука съм. Баба едно време ме е учила да плета пърл плетката на две куки, но явно не съм добре координирана, защото ако не ми е през врата, не мога да плета бързо и внимателно (по-скоро не ми е удобно мисля) и ми се губят броя на бримките.

С една кука успях да изплета детски елек, елек от бабини квадратчета. Научих се да изплитам завършващият ластик отдолу и отпред върху проекта. Ще пусна снимки. Всякакви съвети ще са добре дошли.

Плета с бамбук 5 или с гладка номер 7, ако е по-дебела преждата, че с бамбука при големите размери ме боли китката повече.

Опитах се да плета чорап по схема в ютюб, но стана 45-ти размер, вместо 41-ви. Явно преждата/куката ми дойде голяма и се увеличи размера без да искам да е така.

Плета предимно с акрил към момента, полиестер също, защото са най-евтините и са прекрасни прежди за постоянно разплитане и заплитане.

Снимки в скрит текст:
Скрит текст:
- втората жилетка - знам, че отдолу е по-стегнато и то е защото със слип стич съм минала, което сега отчитам като грешка
- първата жилетка
- плетене на две куки с пърл стич
- първо горнище. Трябваше да бъде рокля, но осъзнах, че бялото няма да стигне (нямаха повече от този цвят) и направих горнище и пола, която я нямам снимана, но е със същите бримки като бялата част. Има грешки отпред, но за вкъщи става. Видях ги късно, когато бях вече пришила опашките от скъсаната прежда.

# 282
Аз не мога да плета на две куки ако не ми е зад врата . Не знам как плетат в клипчетата без да се намятат . На мен ми е невъзможно . Започнах да плета чанта от макраме прежда . Нека да наваксам и ще пусна снимка .

# 283
  • Бургас
И аз плета зад врата. Предполагм, че с тренировки ще се науча, защото и с едната кука ми беше трудно, но няма смисъл според мен да се мъча.

# 284

Ето ви таблицата за плетене на чорапи.
Мен ме удовлетворява.

Общи условия

Активация на акаунт