Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №32

• 40 243
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Мързи ме да превеждам и бързам, обаче има много статии. И аз ще чета, ама по-късно.

# 301
  • Бургас
missence, специално това е свързано с колагена, няколко пъти през  последните годините съм пробвала различни колагени и все нещо се е случвало с цикъла, но това вече беше прекалено красноречиво, че да си мисля за случайност.

Иначе имам някои симптоми на естрогенова доминантност,  имам и някои на  хистаминова непоносимост поне по това, което чета, следя няколко групи във ФБ и тук във форума. Някаква хормонална бъркотия стана в организма ми последните години. За прогестерон исках да пробвам, но само микронизиран и под наблюдение, не посмях на своя глава, защото трябва да се оправи първо организма и тогава, не е съвсем безобидно.  Имах много проблеми с цикъла след едно абразио, сигурно тогава си видяла. Сега съм по-добре, взимам една билка и не чак такъв ужас, но започнах да обръщам внимание на "алергията", която последните вирус активира и ме тормози, но един ден има, друг няма, преди цикъл се усилва.

# 302
Искам и аз да попитам и ако може някой да ми разясни, защото изобщо не разбирам от естрогенова доминантност и прогестеронова.
Защо симптомите ми ПМС понякога са по-леки, а понякога все едно ураган ме връхлита?
Защо когато ПМС е по-лек, това следва че периода около овулация ще е ужасен и обратно...Когато ПМС е тежък, овулацията минава по-леко? Защо?
Кои хормони са причина за тези ужасни неразположения?

# 303
  • Бургас
Това, което аз съм разбрала, ЕД не означа, че имаш много естроген, а че спрямо прогестерона е повече и от там има  дисбаланс. Само по себе си Естрогенът  е полезен и нужен за младостта на организма,  но в организма се внасят много изкуствени  вещества чрез храна, пластмаса, парфюми, мазила, въздух и от къде ли не , които стимулират стимулират объркване на хормоните и се превръщат в някакви вредни естрогени. Друго, което е, че не е само един-два хормона естроген, прогестерон, пролактин, а всички - гледат се и кортизол, захар, инсулин, ДХЕА, тестостерон, андрогени и, и ...много е сложно за мен. Може и да не съм запомнила съвсем правилно всичко, но по най-елементарен и лаишки начин  мисля, че е цялостен проблем на метаболизма в организма, който се подпомага и от остаряването. И все пак на 40 -50 години не мисля, че сме толкова стари.

Също така мисля, че вирусите в последните години, дори преди ковида още повредиха имунните системи на хората.

gerinceto, относно въпроса ти за ПМС най-вероятно има значение какво ядеш, как спиш, колко стрес, движение,  приятни/неприятни емоции като жена имаш и  кой знае колко още подобни фактори.

# 304
  • В полите на Пирин планина
Аз за себе си съм забелязала, че ако прекаля с въглехидрати и то предимно тесто и/или мляко (което пия с нес кафе и то разредено с вода), се чувствам подута и ми е тежко на корема.
Затова съвсем целенасочено започнах да пия еспресо със сметана, за да елиминирам единия причинител, а тесто, така или иначе ям инцидентно.

С възрастта намалява количеството на стомашните сокове и ензимите, които обработват храната, което води също до подуване и стомашни проблеми. Трябва да се избягват газообразуващи и дразнещи храни. Може би трябва да се помисли и за количеството, което се яде, освен за вида на храната.
Аз се опитвам да слушам тялото си.
Подобен разговор водехме скоро и със свекърва ми (която е доста по-възрастна от нас тук, но отскоро има много сериозен стомашен дискомфорт) и тя не иска да приеме, че точно това се случва и с нея+намаленото движение, което също е критично понякога за общия тонус на организма и за процесите в него.
Тя ми казва: "Ама аз какво толкова ям, същото като преди и не съм имала проблеми..."
Е, да, но тялото ни се променя и изведнъж нещо, което не ни е пречело, започва да ни носи дискомфорт.
Аз съм наясно, че няма как да променя хранителните навици на 80-годишна жена, но ние сме доста по-млади и можем да видим кое как ни действа. Тя предпочита хапчето против киселини, разхлабителното или обезболяващото...
Аз лично не искам да се тъпча с хапчета, ако не е наложително, защото едно хапче помага за едно нещо, а може да навреди на друго.

# 305
  • София
Точно от храната зависи колко ще е месечното подуване и неразположения. Писала съм назад, че ако след овулация се храня нисковъглехидратно, нямам почти никакви симптоми на ПМС. Ако не внимавам се подувам цялата, гърдите ще ми се пръснат, стават адски болезнини и т.нат.
Подуването също мисля, че е от недостатъчни ензими не разбутана флора. Там си трябва хем внимаване, хем довнасяне.

# 306
  • Бургас
Навърших 51г.   и вместо очакваното прощаване с цикъла, февруари ми дойде два пъти, ходих на ежегодния си преглед и на ехографа се видя един заспал и един функциониращ яйчник и според лекаря ще имам още цикли, иначе според неговата практика повечето жени на 50-51-52 били вече в менопауза

# 307
Значи краят на циклите наближава...

# 308
Някой има ли отзиви за "тироид кеър" ? Състава е доста разнообразен, количествата в 1 капсула са горе-долу оптимални. Чудя се къде е уловката. Прекалено евтино ми се вижда - 10лв.

Съдържание на 1 капсула: Всяка капсула Тироид кеър (Thyroid Care) съдържа: Цинк (Цинков оксид) – 4 mg (40% RDA), Манган (Манганов сулфат) – 1 mg (50% RDA), Селен (Натриев селенит) -100 µg (182% RDA), Меден глюконат – 0,1 mg, Йод (Калиев йодид) – 75 µg (50% RDA), Витамин В12 (Цианокобаламин) – 50 µg (2000% RDA), Молибден (Натриев молибдат) 25 µg (50% RDA), L-Тирозин – 150 mg, Плодове от Шизандра на прах (Schisandra chinensis) – 80 mg, Прах от корени на Колеус форсколий (Coleus forskohlii) – 80 mg, Корени на прах от Ашваганда (Withania somnifera) – 60 mg, Водорасло на прах Фукус везикулозус (Fucus vesiculosus) – 25 mg, Червена люта чушка “Кайен” (Capsicum Annuum) – 15 mg,

# 309
Реалната цена на хранителните добавки е много ниска.

# 310
Съставките вътре не са хубави форми.
Селена трябва да е L-селенометионин, Б12 да е поне Метилкобаламин, цинка също е лоша форма...

Използвани са неоптимални форми, които съответно са по-евтини.

# 311
И са ниски дози.Винаги е по добре да се избират добавки в самостоятелна форма и да се дозират според случая,а не такива дето уж има много,а всъщност няма нищо.

# 312
Да, това също, пропуснах го. Мижави дози със съмнителна полза.
Аз също предпочитам самостоятелно да приемам витамини и минерали, а не в комбинации.

# 313
  • София
Общо взето, ала бала с малко витамини.

Аз да докладвам за Мио-инозитол. Цикъла беше добре, психически като че ли съм по-добре, но не забелязвам влияние върху хранене и тегло. А увеличих физическата активност.

# 314
Здравейте, след близо 9 месеца пауза без цикъл преди 3 дена ми дойде отново.
Започна със зацапване като впоследствие си дойде с пълна сила.
Дори днес на 4-ти ден продължава да ми тече, а очаквах да поспира вече.
Имала ли е някоя от вас нещо подобно?
Ако да, колко дни ви продължи и обилен ли ви беше цикъла?

Общи условия

Активация на акаунт