Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ехография на главата на бебе

 • 7 693
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 953
Здравеите,
педиатърката на първия рутинен преглед след изписване от родилното ми обясняваше какви прегледи са необходими на бебетата.
Тя спомена за ортопед и за това , че ставите на бебчетата се гледат с ехограф. До тук добре.
Но също така каза, че е задължителен  и рутинен прегледа с ехограф на главата - да се видят фонтанелите и мозъка на детето и че тя го изисквала този преглед ?!?! После ми даде телефона на доктор от Педиатрията за въпросния преглед.
Какво иска да гледа в мозъка на децата?  newsm78
На никоя от мойте приятелки с бебчета не е правено подобно изследване, даже повечето не са и чували такова нещо.
Вие имате ли информация за такъв преглед и някой правил ли го е?

# 1
 • Мнения: 1 877
Ами на Боян му правиха такова изследване веднага ,щом се роди и после профилактично на 5-ия месец.Но той се роди с проблем,който налагаше това изследване,което е абсолютно безвредно според мен .То е като да те гледат на видеозон,само че намазват фонтанелата на бебчо с контактен гел и посредством същия уред,с който се гледат бебетата в коремите на мамите,гледат и мозъчето му.Не се притеснявай - няма страшно!Щом педиатърката го изисква - по-добре го направете...

# 2
 • Мнения: 6 164
На мен педиатърката на Крис не ми е казвала подобно нещо, но и на ортопед нямаше да ме прати, аз сама си поисках направление.

# 3
 • Мнения: 7 803
на моите им е правен такъв преглед, защото са недоносени

# 4
 • Мнения: 950
На моята е правен преглед при ортопед, но за глвата даже и не бях чувала, че има такъв.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 10 194
На Тери и е правен 2 пъти.Първия път на 15 дни,защото беше недоносена,а втория на 1 месец че нещо имаше проблем с дишането.Но не съм чувала да е рутинен преглед.

# 6
 • Мнения: 4 621
Доколкото знам това не е рутинен преглед newsm78

# 7
 • Русе
 • Мнения: 298
Ако има съмнения някакви се прави

# 8
 • Мнения: 1 896
На сина ми му е правен два пъти - веднъж на един месец, при нас беше рутинно, бяхме на частна детска консултация и пакетът го включваше, а после на три месеца - вече бях сменила педиатъра, но според меренето главата на детето беше пораснала малко повече от нормата и затова направиха преглед. Всичко беше наред и според мен проблемът с размера на главата беше щото мерят както им падне, ама както и да е - направихме го уж да сме спокойни. Ехографията се води безвреден метод, макар че на много места пише да не се прекалява. Иначе децата не ги боли от сондата на ехографа върху фонтанелата, нашият първия път изобщо не рева, а втория само малко, защото беше нервен, все пак го държиш неподвижен дълго време и се дразнеше.
Но ако ти не искаш такъв преглед, не ходи, много педиатри не държат на него.

# 9
 • Мнения: 244
На синът ми също е правен такъв преглед. Няма нищо притеснително.

# 10
 • Мнения: 6 461
На Тошко му правиха ехограф на главичката още в болницата след като го родих понеже раждането беше инструментално-с форцепс.
Но пък след изписването   педката не е давала направление нито за Тошето ,нито за Пламен ...за такова рутинно изследване.

# 11
 • Мнения: 193
На синът ми му правиха такъв преглед като се роди и след това на 1 месец. Прегледът не е рутинен, прави се при определени случаи - при недоносени деца, при тежко раждане с инструментална намеса, при деформации или хематоми на главичката при раждането, при видимо изоставане в развитието на детето.
Самият преглед е напълно безопасен, дори е интересно, още повече, че веднага се разбира/вижда има ли някакъв проблем или всичко е ОК.
Синът ми се роди трудно, беше се заклещил и от там му се образувал големичък хематом  на главата. Беше под наблюдение една седмица в родилното, хематома се разсея, но имаше вероятност от недостатъчно на кръвоснабдяването на главата и съсиреци, за това при изписването ми казаха, че до 30дни трябва задължително да го заведа за такова изследване. Слава богу, всичко беше наред, но се успокоих едва след като видях и чух обясненията на лекарката за това, което виждам.
Така че по-добре му направи този ехограф на главата, няма да навреди, а така ще си спокойна, че всичко е наред с мъничето.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 750
Прегледът не е рутинен, а се прави в случаи на нужда. Казва се трансфонтанелна ехография и с нея се гледат структурните особености на мозъка. Обикновено се прави до 6-я месец на бебето.
На моята госпожица й правиха това изследване на 5 месеца, заради проблеми с двигателното развитие. Прегледът не е неприятен, но понякога бебетата плачат, защото трябва да са в една позиция няколко минути.

IraSof, ти попита ли педиатърката ви защо иска това изследване, какво има предвид, защото то не се прави профилактично. Обикновено някакво съмнение кара лекарите да искат такова изследване. Дано нямате проблем!  Praynig

# 13
 • Мнения: 953
Детенце има хематом на главата от раждането - сега като прочетох отговорите ви си мисля че сигурно това е причината, но ще се обадя пак да попитам педиатъра.
Като навърши месец ще отидем да ни прегледат.
Благодаря ви много Hug

# 14
 • Мнения: 990
И моите близнаци минаха такъв преглед , но те се родиха недоносени и затова.

Общи условия

Активация на акаунт