Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 833
  • 809
  •   1
Отговори
# 165
А защо ги пиете тези ферметнирали неща? Да, водят се естествени пробиотици, но ако имате възпалени черва само повишават хистамина и възпалението. А и пробиотиците се пият с пребиотици уж.

Този Атрантил е - Екстрактът от Quebracho и екстрактът от конски кестен помагат за неутрализиране на газа метан.
Екстрактът от мента подпомага червата и храносмилането*.

Та екстракт от конски кесет е около 21 лева опаковката, мента да искаш в България - 9 лв. екстракт и това Quebracho доколкото разбирам е танин, извличан от определено дърво- 9 лв. . Те и за това са го написали така.

И сега танина не е нещо хубаво - да има положителни свойства, но води до анемия и има данни, че може да има връзка с онкогенеза. Ментата намалява тестостерона, който и на дамите е нужен, а за мъжете дълъг прием въобще не е ОК.

# 166
Ферментиралите неща уж за хубаво ги пием, но файда йок. Аз в киселото мляко слагам по малко инулин. ТОй нали е пребиотик, но не съм цъфнала никак. Все така се издувам от половин чашка. Буквално 3-4 лъжици мляко слагам в една детска чашка. Това го приемам 3-4 часа след лека вечеря. И после не консумирам нищо до другия ден. Уж да усетя ефект някакъв. Сега специално съм се нагодила към нещо, но в момента в който посегна към нещо което не трябва и айде пак няма оправия със седмици. За обяд съм на малка салата с пилешко или какво да е месо, но не мазно. След 2 часа хапвам 1 чаша плодова салата, но не от сладки плодове, повечето пъти ягоди, зелена ябълка, малини, къпини. Даже и парченца лимон си слагам. И вечеря 4-5 часа малка салата с омлет белтъци. ПОнякога и сирене си добавям, понякога гъби. И към7-8 часа това кисело мляко и съм край с яденето. На мен даже и вода не ми понася. То едно че не ми се пие въобще, но и когато пия стои в стомаха ми с часове, тежко ми е. До тоалетна не ходя също. Чайове пия през деня както казах, но гледам да са във времето когато не консумирам нищо, че иначе съвсем ще се затлача.

# 167
А защо ги пиете тези ферметнирали неща? Да, водят се естествени пробиотици, но ако имате възпалени черва само повишават хистамина и възпалението. А и пробиотиците се пият с пребиотици уж.

Този Атрантил е - Екстрактът от Quebracho и екстрактът от конски кестен помагат за неутрализиране на газа метан.
Екстрактът от мента подпомага червата и храносмилането*.

Та екстракт от конски кесет е около 21 лева опаковката, мента да искаш в България - 9 лв. екстракт и това Quebracho доколкото разбирам е танин, извличан от определено дърво- 9 лв. . Те и за това са го написали така.

И сега танина не е нещо хубаво - да има положителни свойства, но води до анемия и има данни, че може да има връзка с онкогенеза. Ментата намалява тестостерона, който и на дамите е нужен, а за мъжете дълъг прием въобще не е ОК.
100% подкрепям!- прехвалените добавки, обикновено са много некачествени, но с добър маркетингов мениждмънт.

Конски кестен (Aesculus hippocastanum) се използва най-често при венозна недостатъчност, разширени вени, хемороиди и подобни проблеми.
Относно ефекта върху червата – може да се прави връзка с пропускливите черва, тъй като там също става дума за нарушение на съдовата и клетъчната бариера.

Quebracho – таниновото съдържание е толкова високо, че го използват в кожарската индустрия за щавене на кожи. Но за вътрешен прием? Липсват солидни клинични изследвания, които да доказват безопасността и ефективността му при хора. А танините - the Дорис е писала предостатъчно!

От изследванията на моята дъщеря излезе само  леко ниски Б12 и желязо, и ниска фолиева киселина.
Сега ще пие фолиева, и ще продължава с ензимите и пробиотиците.В момента се чувства добре, но съм направила схема- през ден й давам мента-глог-валериан, аз предпочитам тинктури.

Много хора свързват фолиевата киселина (витамин B9) основно с бременността, но истината е, че тя е ключова и за здравето на червата и за усвояването на хранителни вещества.
Скрит текст:
Фолатът участва в деленето на клетки и подпомага обновяването на чревната лигавица – процес, без който няма как да имаме здрава чревна бариера. Освен това играе роля в метилирането и синтеза на ДНК, което е важно не само за клетките, но и за имунната система в червата.

Още нещо – фолиевата киселина влияе и върху производството на невротрансмитери като серотонин, който основно се синтезира в червата. Така че недостигът ѝ може да повлияе и на чревно-мозъчната ос, не само на храносмилането.
 Недостигът може да доведе до:
 -ЛОШ СЪН!!
– умора
– анемия
– нарушена абсорбция
– по-слабо възстановяване на чревната лигавица

Най-добре усвоимата форма е L-метилфолат (5-MTHF) – активната форма, която тялото използва директно, без да се нуждае от допълнително преобразуване. Това е особено важно за хора с мутации по гена MTHFR, при които обикновената фолиева киселина не се преработва ефективно.

Храни, богати на фолат: – спанак, кейл, броколи, авокадо
– бобови (леща, нахут, боб)
– портокали и цитруси
– черен дроб (в умерени количества)

# 168
Освен метилираата фолиева, трябва и Б12 да е метилирана за момиченцето ти LordOzzy. Тя има ли изследване на MTHFR гена? Има ли мутация? Какво и е всъщност?

# 169
Оо аз специално нямам никакви дефицити. Всичко ми е в оптимални граници. ПОнеже съм кръводърител, зорко следя за желязото и феритина. Вит. Б12, витд. Д, всичко ми малко под горна граница. Така че тях не ги мисля. Но уви, не са гаранция за нищо.

А в атрантила пише че е някакъв микс, но кое колко процента е, няма подробно инфо. Някъд ебях срещнала че се пие месец, най-много и половина.

# 170
Освен метилираата фолиева, трябва и Б12 да е метилирана за момиченцето ти LordOzzy. Тя има ли изследване на MTHFR гена? Има ли мутация? Какво и е всъщност?
НИщо! Нищо друго не излезе Rolling Eyes
Най-много се радвам, че не е алергична към глутен!
Сега е добре, но беше с много силни болки, малко запек, но го проконтролирахме бързо, с подуване и газове.
След няколко гастро, ЛЛ, и изследванията, аз съм почти сигурна, че беше комбинация от личните й психологични предразположения, лошо хранене, и тежък грип А, който изкарахме веднага след НГ.

# 171
Сегашния ковид сваля феритина. Моя стигна 10 и с голям зор го вдигам до 20. И усещам задух. Та хапвайте дроб, дробчета, цвекло, печени чушки.

Ако цикъла не се подобри от флоата и метилирания Б12 /болката по време на цикъл/ пробвайте алое, витамин А+Е, Витекс, Инозитол. Не всичко наведнъж де. А и високи дози магнезий.

# 172
А босилек под някаква форма за червата дали помага? Пестото?

# 173
Много интересен прочит, Дорис!
Моите изследвания не съм ги коментирала още с ЛЛ, че нямах време- моето желязо е 4.
От миналия май( беше  8 ), до тази година февруари дали е паднало,заради 2 ковида и един тежък грип а, които изкарах между септември 24 и януари 25 Thinking

# 174
LordOzzy, това е прекалено голям спад. Редно е първо да се провери не кървиш ли от някъде - окултно кървене в изпражнения можеш ли да си пуснеш? Цикъла обилен ли  е много? Изпражненията тъмни ли са?
Дали пък двете нямате някаква таласемия, което се предава наследствено?

А босилек под някаква форма за червата дали помага? Пестото?

Знам, че вземат риган на капсули - на някой им помага, на други им изгаря червата. За босилек обаче не съм чувала.

# 175
Здравейте, имам бактерия хеликобактер на фекален тест излезе положителна. Може ли тя да е причината за кашави изхождания/ежедневни/ понякога 2 и 3 на ден. Според лекарите не е тя причината, а синдром на раздразненото черво. Не препоръчват да я лекувам за момента, защото антибиотиците биха ми предизвикали още по сериозно разстройство от това, с което съм всеки ден. Отчаяна съм е меко казано Sad. Правих колоноскопия - ок е! Пих с месеци саменто, клеева тинктура, капки мента...пробиотици изпробвах различни, нищо не помогна, еспумизан, трибутин, спазмомен. Нямам болки, само тези чести кашави изхождания - вече ме е страх да изляза от вкъщи да не ме напъне някъде, отвратително е! Ще съм благодарна на всякакви съвети!

Пила съм един два месеца ентерол ,омнибиотик 10, стрес рипеър, про комбо, профилакт протект,,,купих но не съм почнала само прохелико ( който е за хеликобактер)

Взех и не съм пробвала още масло от черен кимион.,.

Опитвам да спазвам lowfodmap диетата

Не ям почти никакви сурови плодове и зеленчуци от месеци....само банан

Ям само бял хляб, сирене, кашкавал яйца, печено варено сухо месо, пия само вода /понякога кола/варени картофи, моркови малко спанак,,,кретам донякъде, но ме е страх да включа нова храна

И не на последно място стрес, тревожност, страх от храна, за да не получа разстройство...препоръчват антидепресанти...

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 15:20 от maria.georgieva.123

# 176
Аз съм с Базедова болест, Срдч, преддиабет, гастродуоденит и бях постоянно с кашави изхождания заради Базеда и заради метформин.
Когато изключа всякакви тестени изделия, един вид без глутен, нямам кашави изхождания. При някои това се повлиява от безмлечна диета. При мен не. Съвсем скоро бях месец без млечени, яйца и ферменрирали продукти заради неуточнена алергия- обрив по лицето. За първи път през живота ми ми се случва нещо такова.
Само изключването на глутен да кажем ми е помагало за червата.
Освен да пробваш да изключиш цяла група за месец и да се проследиш, друг начин не мога да предложа. Може някоя храна да не ти понася.

Хеликобактера трябва да се лекува. Той не провокира кашави изхождания, но пък не може да стоиш и да чакаш Срдч да се оправи. Няма гаранция, че ако се оправи АБ няма да провокира пак червата.

Пробиотици не пия. Вече не смея и да препоръчвам на хората да не пият, но наистина полза от тях може да се усети за седмица след АБ. Аз вече и тогава не пия. И скоро кортико и антигъбично и антихистамини пих заради обрива и изобщо за пробиотик не съм се замисляла. Храня се вече разнообразно.

Може и да ти помогнат антидепресентите. Помагат на много хора, но са нож с две остриета. Да не се вкараш във филм с тях.
Виж намери във форума тема. Помня че видях, ама не помня къде в здравния раздел. Някои хора нямат проблем с откачането от антидепресанта и са го пили в наложителни ситуации, но има такива, които после без тях се чувстват зле. Самите антидепресанти водят освен до зависимост, то и до много липси и влачат други проблеми със себе си.
Щом няма Болест на Крон, Улцерозен колит и нищо възпалително и лошо от колоноскопията, надявам се ще успееш да се справиш с изключване на храни и алтернативни илачи (било то билки, смоли и т. н)

# 177
На мен най-добре, неподут, редовен и без газове ми е стомаха, когато ям разделно.

След диета развих остра форма на непоносимост към млечни и яйца. Не ми понася и зелена салата. Боб, фъстъци и кокос също.
Тестовете ми бяха много полезни, защото това са храни, които съм яла цял живот и как мога да предположа, че съм крайно непоносима за тях Simple Smile Не ме харесват и това е! Simple Smile

# 178
  • под тепетата
Maria, изключи за седмица белия хляб , сиренето и кашкавала. Пробвай соден хляб -без мая.Ако ти се яде млечно - извара.

# 179
Спри я за малко ако искаш. ВИж как ще си. Може да не е от нея. Но може и да не ти влияе добре. Аз съм прибрала от зелевата чорба от киселото зеле 2 бутилки, за супичка. Да имам да правя през годината. ДОбавям в някои супи, че ни харесва. АМи не става за моя консумация. Корема ми издут, къркори. Разтройство нямам, но някаква слуз почва.

При мене точно същото, няма разстройство или е спряло преди дни, но непрекъснато имам газове и с тях изтича някаква слуз. Когато имам разстройство, спира бързо, за 2-3 дни, но болките по хода на дебелото черво не спират, подуването, газовете, слузта си продължават още седмици. Когато нямам такива кризи съм добре, ако ходя редовно всеки ден го голяма нужда. Дори ден да пропусна веднага запек и боли. Другата седмица съм на контролен преглед и ще питам гастрото за салофалк или буденофанк, че не издържам вече....

Общи условия

Активация на акаунт