Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 663
  • 809
  •   1
Отговори
# 390
А има ли в темата със СРДЧ + упорит запек? Как се справяте?

На мен това ми е болката, и аз все мисля какво да ям, пия, добавки... ужас.
А и съм с ИР и хипофункция на ЩЖ, и там съобразяване и ограничаване.

Няма такава тема, но аз в момента съм така. Преминах първоначално от СРДЧ с разстройство, в такъв със запек и разстройство, които се редуват, като разстройството беше водещо, а сега съм с СРДЧ със запек и разстройство, където пък запекът е водещ. Съответно кризите са съпроводени с много газове и слуз. Ако един ден леко наруша храната, веднага следва запек и проблеми. Не се справям изобщо. Гастрото каза свещички да слагам, щом видя, че проблемът с изхождането се затяга. За болките но-шпа, ако са по-поносими, ако са силни аналгин/пия течен/ или нещо с аналгин в него.
а променихте ли нещо, как е преминало от разстройство на запек. Аз се моля да имам запек.

Нищо не съм променяла, една и съща диета, едни и същи лекарства 17 години близо...Просто болестта колит или СРДЧ както викат още, като всяка друга болест си има развитие, етапи и може да остане дълго в един и същи етап, но може да премине през всички възможни.
При мен 10 години се задържа този етап с разстройство. След това преминах на разстройство и запек, като разстройството беше по-силно застъпено - продължи около 4-5 години,  и сега от 1-2 години съм със засилен запек.
И аз докато бях с разстройство все си пожелавах да имам запек, че ми беше омръзнало все да д*искам, но сега разбрах какво значи израза: внимавай какво си пожелаваш. Освен напъните  и болките тръгва една слуз, дето изтича на струя като имам криза, да не разправям каква гадост е и каква мъка е в тоалетната също. Нито едното, нито другото, но все пак разстройството е за предпочитане от камбанарията на всички преминати състояния.
бихте ли споделили как сте си помагали през годините, като има криза, като е по няколко пъти на ден. Пробвах смекта - помага, но малко и не знам дали може да се приема продължително. Лопедиум и от сорта знам, че не трябва да се прекалява с тях, пих един път активен въглен, но в комбинация със смекта и лопедиум, затегна за деня и на по следващия ден пак обратното положение, търся си схема как да оцелея така, как да ходя на работа, на екскурзия,  имам 3 деца, как да се грижа за тях като не излизам от тоалетната

# 391
Как съм си помагала в годините......
Когато бях с разстройство, карах по тази схема - сутрин след като изкарам всичко от предишния ден, веднага взимам смекта. После не ям нищо до обяд, на обед само сухари, евентуално варени картофи или моркови. Не ядях дори варен ориз, защото ме надуваше.
После пробиотик и каквото друго взимам като лекарства и нищо до вечерта. Вечерта не ям след 18 часа, като на вечеря също сухар, не препечен хляб, а сухар, защото е наистина различно. Така карам 3-4 дни, докато започне да се оправя положението леко. Много ми помагаше това, че работя вкъщи, нямам малки деца и не се налага да съм цял ден навън, където е изнервящо и това допълнително нагнетява проблема. Аз съм фрилансър и мога да работя когато искам и колкото искам, каквото си изкарам, това ми плащат. При кризи значително намалявам нормалната работа и заплащане, после наваксвам.
На екскурзия съм ходила последните 17 години само 2-3 пъти и то не в чужбина, защото не смея да отида някъде далече. Обяснете на близките, че трябва да помагат, за да успеете да се справите с този кошмар, те обикновено не разбират колко е тежко и сложно. Това е ужасна болест, но се неглижира, защото не застрашава живота. Само го съсипва напълно.
Сега пак съм в тази схема - взимам каквото трябва, за да мога да се изходя, понякога през деня слагам свещичка и лежа, докато стане време за тоалетна. Оцеляването е трудно, не съм намерила идеалния вариант, а съм пробвала какво ли не. Най-важното е никой да не натоварва страдащия, но това не зависи от нас.

# 392
препоръчаха ми Хуск за разтройство в съвсем малко вода. При запек водна чаша.Има ли някой опит с него?

# 393
  • София
Хуск помага за оформяне и стягане.

# 394
Е, как хуска ще помага за оформяне и стягане?
Той е фибра - една от най-силните. Абсорбира водата още в стомаха, покрива се с лигава повърхност, набъбва и излиза по най-бързия начин.
За запек го пият хората.
А за нас със раздразнените черва ми се струва, че е крайно неподходящ!

# 395
Хуска го дават и против запек и против диария. При запек абсорбира течностите, стимулира перисталтиката и така прави изпражненията меки и пухкави...При диария уплътнява воднистите изпражнения, като абсорбира течността. Той регулира изхожданията от каквото и естество да са!
Да не говорим, че ако не се пие с достатъчно течност тези люспи от живовлек така се слепват, че докарва яко запичане!

# 396
Точно бях като глътнала камък от тоя Хуск, имах чувството, че никога няма да излезе..

# 397
Ама колко хуск пиете? Че и в съвсем малко вода, го препоръчали Scream
Той се пие с много  вода, че иначе няма и да стигне  подобаващо до червата, където да си свърши работата.
Приемът на малко вода може да засили странични ефекти като подуване на корема, газове и дискомфорт, тъй като фибрите се ферментират в червата, без достатъчно течност за правилното им движение.
Давала съм на децата, още малки, по една малка ( кафеена) лъжичка, в 200 мл. вода. Като захитряха- в един литър вода, една круша и лъжичка, най- много  1.5 лъжичка хуск- на смути.
Чудесна  метла за червата е, но чак чудеса не могат да се чакат.

# 398
  • София
Слагам една равна ч.л. в смути, което го пия час и повече. Започнах когато бях с леко разхлабен стомах и това стабилизираше нещата. Сега си продължавам, но не ми докарва запек.

# 399
И аз докато бях с разстройство все си пожелавах да имам запек, ... , но сега разбрах какво значи израза: внимавай какво си пожелаваш.
...
Нито едното, нито другото, но все пак разстройството е за предпочитане от камбанарията на всички преминати състояния.

Това самата аз много пъти съм го казвала, особено като мъжът ми тръгне да се жалва как ходи прекалено често до тоалетната. Simple Smile
Като човек, с близо 40-годишен запек, мога да потвърдя, че по-кофти от това няма и със сигурност честото ходене, макар да създава повече организационен дискомфорт, е за предпочитане.

# 400
Гърненце, ти как овладяваш положението със запека? Ние и с тая хипофункция съвсем я забатачваме.

# 401
Здравейте, някой пил е Стомахон - отново и за запек и за диария пише на листовката.

# 402
Здравейте, някой пил е Стомахон - отново и за запек и за диария пише на листовката.

Докато не излекувате  хеликобактера, няма да спрете с разстройството.

# 403

Докато не излекувате  хеликобактера, няма да спрете с разстройството.
имам вече рецепта, благодаря ви от сърце! Страх ме е да ги почна антибиотиците и се чудя докато ги пия как да си подпомогна организма, страх ме е да не се разстроя още повече

# 404
Няма страшно, по добре да се излекува Хеликобактера...и аз докато имах бях разстроена!

Общи условия

Активация на акаунт