Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 692
  • 809
  •   1
Отговори
# 375
Имах хеликобактер и в резултат разстройство. Като излекувах хеликобактера, разстройството спря.
здравейте, удобно ли е да пиша на лични. Аз имам хеликобактер, но гастроентеролозите казват не е от него разстройството. Че ще получа още по обострено разстройство ако почна антибиотици за хеликобактера, не знам какво да предприема

# 376
А има ли в темата със СРДЧ + упорит запек? Как се справяте?

На мен това ми е болката, и аз все мисля какво да ям, пия, добавки... ужас.
А и съм с ИР и хипофункция на ЩЖ, и там съобразяване и ограничаване.

# 377
  • София

За съжаление, ако спазваш нисковъглехидратен режим за ИР, няма оправия със запека. Съдържанието на дебелото черво, освен вода, е голям % бактерии, а те ядат въглехидрати. Като няма бактерии, няма количество и става задръстване. Можеш да пробваш по-съвременния подход за ИР, тъкмо ще зарадваш и ЩЖ, а и запека ще се оправи и ще отслабнеш ако имаш нужда. Става дума за Whole Food Plant Based, както и да се казва на български. Но как ще се разбере с СРЧ, ако имаш такъв изобщо, не знам.

# 378
Само с отслабването от горния пост , не съм съгласна, не че е много ниско протеинова тази диета / ако се мисли над състава и порциите/, а при WFPB диетата има реален риск да се залитне, към прекалено висок прием на въглехидрати, особено ако човек не внимава с баланса между макронутриентите и не се запознае с биодостъпността им.

# 379
Назначиха ми антибиотик за хеликобактера, като пих и пробиотик прохелико три месеца. Това ми помогна.

# 380

Няма такава тема, но аз в момента съм така. Преминах първоначално от СРДЧ с разстройство, в такъв със запек и разстройство, които се редуват, като разстройството беше водещо, а сега съм с СРДЧ със запек и разстройство, където пък запекът е водещ. Съответно кризите са съпроводени с много газове и слуз. Ако един ден леко наруша храната, веднага следва запек и проблеми. Не се справям изобщо. Гастрото каза свещички да слагам, щом видя, че проблемът с изхождането се затяга. За болките но-шпа, ако са по-поносими, ако са силни аналгин/пия течен/ или нещо с аналгин в него.

# 381

Няма такава тема, но аз в момента съм така. Преминах първоначално от СРДЧ с разстройство, в такъв със запек и разстройство, които се редуват, като разстройството беше водещо, а сега съм с СРДЧ със запек и разстройство, където пък запекът е водещ. Съответно кризите са съпроводени с много газове и слуз. Ако един ден леко наруша храната, веднага следва запек и проблеми. Не се справям изобщо. Гастрото каза свещички да слагам, щом видя, че проблемът с изхождането се затяга. За болките но-шпа, ако са по-поносими, ако са силни аналгин/пия течен/ или нещо с аналгин в него.
а променихте ли нещо, как е преминало от разстройство на запек. Аз се моля да имам запек.

# 382
Някой посещавал ли е Стефан Митев? Води се специалист по СРДЧ в България. Интересува ме и колоноскопията, която извършва - с вода, не знам дали правилно разбирам, но сякаш няма нужда дори от седация?
Чудя се и аз постоянно какво да правя. В петък съм при Татяна Мороховец, но не знам и аз какво да я питам вече. Вече започвам да си мисля дали антидепресантите не са решението, но никак не ми се иска да пия, по ред причини.

# 383

За съжаление, ако спазваш нисковъглехидратен режим за ИР, няма оправия със запека. Съдържанието на дебелото черво, освен вода, е голям % бактерии, а те ядат въглехидрати. Като няма бактерии, няма количество и става задръстване. Можеш да пробваш по-съвременния подход за ИР, тъкмо ще зарадваш и ЩЖ, а и запека ще се оправи и ще отслабнеш ако имаш нужда. Става дума за Whole Food Plant Based, както и да се казва на български. Но как ще се разбере с СРЧ, ако имаш такъв изобщо, не знам.

Звучи ми като да си обостря гастрита и раздразня червата Grinning

Иначе, нямам кг за сваляне.

След колоноскопия през ноември ми бяха изписали трибутин, но така и не го взех, че гледам минимално хапове да пия. Чудя се сега, той ще раздвижи ли нещата?

# 384

Звучи ми като да си обостря гастрита и раздразня червата Grinning

Иначе, нямам кг за сваляне.

След колоноскопия през ноември ми бяха изписали трибутин, но така и не го взех, че гледам минимално хапове да пия. Чудя се сега, той ще раздвижи ли нещата?
на мен трибутин ми бяха изписали за затягане, но сякаш всички тези дуспаталин, спазмомен, трибутин и за запек и за разстройство ги изписват и накрая нищо не се повлиява

# 385
Аз пък точно с хранене без въглехидрати /за ИР/си прецаках червата. Това е изключително вредно и тъпо хранене. Толкова съм гневна, че се поддадох и вече поредна година се чудя как да се спася.
Отслабнах, разболяха ми се червата, надебеях и си стана само страха какво аджеба си докарах ...

И нямам запек от такава диета - обратното е.

# 386
Аз пък точно с хранене без въглехидрати /за ИР/си прецаках червата. Това е изключително вредно и тъпо хранене. Толкова съм гневна, че се поддадох и вече поредна година се чудя как да се спася.
Отслабнах, разболяха ми се червата, надебеях и си стана само страха какво аджеба си докарах ...

И нямам запек от такава диета - обратното е.
Общо взето и аз така, при съвсем леко отклонение в хома индекса спрях ВХ, и стана ад. Така, че сега лека полека почвам да връщам и тях. Разбира се без бели брашна, захар и сладкиши, ако хапна филия хляб е пълнозърнеста. Въведох всяка вечер ходене по 5 км и показателите на ИР влязоха в норма. Ън едно време един лекар от Исул ми беше казал точно за шоколада, че изключително дразни червата, установила съм го и от собствен опит, вярно е! Хапна ли нещо шоколадово после е страшно!

# 387
Извинявам се,може вече да съм досадна.
Май ще лекувам хеликобактера това не съм пробвала. Писна ми да ям ориз препечен хляб и картофи варени сухо месо и да има постоянно разстройство. Не съм приемала плодове и зеленчуци от много време,защото става страшно, също кисело мляко. Сигурно съм изчерпала всички запаси на витамини.

Относно доктор Митев и с него се консултирах през healee. Ами и той каза,че не били разстройството от Хеликобактера .
Препоръча капки мента, lowfodmap диета и втора линия - антидепресант.който не взех от ноември насам е рецептата.

Бях при Акрабова (Пловдив), Апостол Георгиев (Пловдив), Велев от Медлайн, При Джурков от ЕвроХоспитал правих колоноскопия и нито един от тях не ми изписа антибиотик. Питам се защо.Извинявайте още веднъж.

# 388
При мен проблема е хипофункцията, тя удря много в стомах и черва. Не е следствие от храненето при ИР.
А и съм в премено, което допълнително съсипва стомашно-чревния тракт.

# 389

а променихте ли нещо, как е преминало от разстройство на запек. Аз се моля да имам запек.

Нищо не съм променяла, една и съща диета, едни и същи лекарства 17 години близо...Просто болестта колит или СРДЧ както викат още, като всяка друга болест си има развитие, етапи и може да остане дълго в един и същи етап, но може да премине през всички възможни.
При мен 10 години се задържа този етап с разстройство. След това преминах на разстройство и запек, като разстройството беше по-силно застъпено - продължи около 4-5 години,  и сега от 1-2 години съм със засилен запек.
И аз докато бях с разстройство все си пожелавах да имам запек, че ми беше омръзнало все да д*искам, но сега разбрах какво значи израза: внимавай какво си пожелаваш. Освен напъните  и болките тръгва една слуз, дето изтича на струя като имам криза, да не разправям каква гадост е и каква мъка е в тоалетната също. Нито едното, нито другото, но все пак разстройството е за предпочитане от камбанарията на всички преминати състояния.

Общи условия

Активация на акаунт