Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 554
  • 809
  •   1
Отговори
# 465
Направи ми впечатление ова, че след фастинга нещата се влошили и ще споделя и аз. Не практикувам фастинга принципно, но миналата седмица стана по принуда. Във вторник като станах корема ми бълбукаше, имах леко разстройство и се притесних много, защото трябваше да тръгна за болницата, а в сряда да ме оперират. Отидох, но от притеснение цял ден бях на една бисквитка. Като станах в сряда нищо ми нямаше. Оперираха ме, не ядох нищо в сряда и чак в четвъртък като започнах захранването започна и бълбукането.

# 466
Излишно е да казвам, че и аз не ям нищо от гореизброените неща, включително и никакви колбаси и след всяко ядене започва пукане на червата и издуване на корема придружено с чувство за тежест и опъване.
Ако стоя гладна коремът се надува още повече!

# 467
Ох, и аз в кюпа - подуване и газове ми се появяват и след ултра здравословни хапвания, примерно - само месо и малко зеленчуци на пара, но не от подуващите.
Друг път ям някакъв страшен джънк и нямам никакви проблеми.
Ходи го разбери.

Иначе, по втория въпрос явно се различавам от повечето споделили - когато правя фаст, принципно нямам проблеми с червата и стомаха, не се издуват грам, но пък газове си имам от време на време, макар и доста по-рядко от нормалното. Но ето че не може без съвсем никакви, дори да не съм яла с дни. Това също ми е странно. От какво се появяват, при това положение, не знам. 🤷‍♀️

# 468
Здравейте, със срч съм с разстройство. Лекувах хеликобактер, но пак не съм добре. Кашаво, с газове и бълбукане по цял ден и нощ. Хемоглобин 104 и желязо 4 (над 8 е долната граница) - и огромния проблем - желязото не ми понася - една таблетка и на другия ден 5 пъти в тоалетната разстройство. Някой с моя проблем има ли, какво ще ме посъветвате? Трябва да си кача хемоглобина, защото по цял ден само спя.изпробвах ферофолфама, фероградумед, тотема все същото

И преди съм писала, че в Детоксцентър се запознах с един човек, който от там купуваше някакви масла и така се бе справил с Хеликобактера. Може да проучиш.
Трябва да се оправят червата и тогава ще вдигнеш хемоглобина.

Тук Мими ми препоръча проф. Танкова и да ти кажа наитина дава интересни насоки на лечението. Скъпичък е прегледа, но при мен за сега съм доволна.

# 469
  • София
Неяденето също може да създаде толкова проблеми, както и яденето на ферментируеми въглехидрати. В червата има милиарди бактерии, с това което ядем или не ядем, само променяме съотношението между тях. А някои си похапват и от гостоприемника.
Не давам съвети, за мен СРЧ е нарушение на оста черва-мозък, но пък и диагностицирането е една магия. Аз лично моите бактерии си ги храня обилно и те не се оплакват и съответно не ми създават много проблеми.

# 470
И при мен всеки ден е различно и не мога да хвана логика.
Може два дни да съм яла едно и също и единия ден да се чувствам добре, другия бълбукане, болки, подуване.
Когато ми откриха диагнозата започнах с редовното хранене, не по 5-6 пъти, но 3 поне или 4.
Резултатът беше че не усещах глад, защото по цял ден нещо ядях. Ама след храната пак къркане на червата, не само корема ми беше подут, ами и бедрата едвам се побирах в дънките си. И така не се чувствах добре, дебела и с вечно къркорещ корем.
Иначе гледам все да закуся, ама като закуся после ме боли корема няколко часа, пак къркане или газове и после вече се чувствам по - добре, евентуално да остане тежестта в корема, която почти не изчезва.
И правя и аз понякога дълги паузи без храна и честно казано по - добре ми е през тях и след 8 часа не ядене, корема ми е залепнал за гърба...ама като хапна и малко да е и подуе се и на ново кър, мър. Имам и усещане за позиви за тоалетна чести, къде фалшив, къде не, ама е доста неприятно...станах заложник на дома си.
Пробвах и аз дуспаталин, трибутин, колилен, иритаколин, дегазин, симбиотик, свещички салофалк, ензи мил.
Ако 2 дни съм добре, на 3 ще е някаква криза, тъкмо си мисля че нещо е сработило я хапчета, я диета и бам в начална фаза. Много е обезкуражаващо.
Четох за чай Демир Бозан, някой пил ли го е?

# 471
Здравей,

Better you, имат спрей и Билкова кръв -сироп.
Те са ок за стомаха.

Здравейте, със срч съм с разстройство. Лекувах хеликобактер, но пак не съм добре. Кашаво, с газове и бълбукане по цял ден и нощ. Хемоглобин 104 и желязо 4 (над 8 е долната граница) - и огромния проблем - желязото не ми понася - една таблетка и на другия ден 5 пъти в тоалетната разстройство. Някой с моя проблем има ли, какво ще ме посъветвате? Трябва да си кача хемоглобина, защото по цял ден само спя.изпробвах ферофолфама, фероградумед, тотема все същото

# 472
А лаксативи колко дълго могат да се приемат? Аз се сетих че като вземам Миралакс и точно той ми маха газове и подутост. Само от него чувствам малко от малко облекчение, но не мисля че мога да го вземам с години. В една книга която по препоръка прочетох от тази тема пишеше че може да се взема с години без проблем. Но пък сина ми учи медицина, каза ми да не го вземам дълго защото изтънявала лигавицата на стомаха. Та не знам къде е истината. Но пък по почивки мисля да го вземам поне там да видя бял ден.

# 473
vici, а ти имаш и запек ли? Според мен, е от това, че не ядеш много / често. При мен поне със сигурност оказва влияние.

# 474
Не, запек нямам. Но ми олеква с тоя миралакс. Някакси спихвам. А иначе и да не ям, корема ми ще се пръсне. Видимо не може да кажеш, но го усещам че ще се разпори все едно. Извинявам се за глупавото сравнение, но е точно така. Или ребрата ми ще се пукнат или корема, толкова да ми е гадно. А ако ме види някой, не може да каже че ми е толкова зле. То и за това и доктора ме разкарва, защото не вижда нищо (видимо).

# 475
И аз съм така, имам чувството, че ще гръмна вътрешно, такова раздуване а отвън не си личи!

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 21:10 от mimi.7299

# 476
Хм, а за SIBO правили ли сте дихателен тест, дами? При мен излезе, че има. Confused

Според мен, и при вас става въпрос за нещо функционално, щом лекарите нищо не откриват.

# 477
Те нормалните лекари изобщо не са чували за сибо.  На другите пък не им вярвам. Поне край мен все на шарлатани попадам. Иначе много искм да си направя такова изследване, но и фа разбера че имам, не знам какво правим после.

# 478
О, аз мислих, че при вас са по-напред с материала. Поне като съм проучвала, все на статиите на някакви лекари в САЩ попадам.
А в България също не знаят как да лекуват това състояние, за жалост, което е огромен проблем. Не съм сигурна, че и необходимите антибиотици са налични тук. Въобще... Confused

# 479
Една група четях за Сибо из нета, всичките на антибитоци, но никой не е цъфнал. Уж някой се оправил, и не след дълго пак почват оплакванията. Въобще нямам представа дали се лекува това сибо. Иначе статии и натуропати с лопата да ринеш. Не съм чула на някой да е помогнато. Само по книгите съм срещала.

Общи условия

Активация на акаунт