Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 569
  • 809
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,
От Мотилиум или турския Motis, получих странични ефекти още в първите дни и го спрях. Професора ми каза да пия х 1 сода на ден и 2 литра вода.
Да, взех си 6 сиропа и съм си поръчала още 5, да ми донесат.
Иначе, съм така от бременността, май от нея отключих проблема. Вече 2ра година съм така, но интересното е че след раждането, 6 месеца си бях ок, но преживях много тежък стрес, следродилна депресия и сънотворни, местене в друг град и куп проблеми.
И се довърших.... А, когато се обостри предното лято, щях да умра от болки. Изпаднах и в шок и бях в бърза помощ... Изпаднах в нервна криза, защото не знаех какво ми има...
И, на снимките от гастроскопията се вижда многооооо жлъчка в стомаха.
Ще видя и книгата, но най-вероятно ще мога да чета и да следвам някаква много по-строга диета след като пусна дъщеря си на ясла.
А какво е мнението ви за сок от алое вера.
Моя позната която е била болна от рак 3 пъти, С химио- и лъчетерапия, каза че сока от алое вера я е спасила от болките и от уврежданията.
Благодаря ти за отговора. Надявам се си си купила Сукралфат от Турция, защото тук не се продава.
Прилича на гастрит твоето. Дано да ти мине бързо и да не се превърне в хронично.
За жлъчен рефлукс съм чела, че Талцид е подходящ, не другите антиациди. Но имай предвид, че е нормално да има малки количества жлъчен сок в стомаха понякога, и ако се случи по време на гастроскопията, да даде погрешни заключения. Но то така или иначе няма специфично лечение за този рефлукс.
Внимавай с Мотилиум, по принцип прокинетиците имат много странични ефекти, дори мисля, че са баннати някои от тях в някои европейски държави.
За диета, ако четеш английски, ти препоръчвам
The gastritis healing book, L.G. Capellan

# 451
  • София
За сока от алое вера, някои казват, че ги дразни, други, че лекува. Сокът от зеле е много добър за гастрит, защото има някакъв U-фактор, който лекува лигавицата.
Диетата е много важна, не отлагай. Не е толкова сложно, просто махаш кисело, солено, пържено, люто и газирано, и суровата храна също. И не държиш стомаха гладен за повече от 3 часа.

# 452
И аз имам същите симптоми...освен червото ако беше гастрит ИПП щяха да ми помагат, а от тях имам чувството, че ми става по зле...и мен ме боли 3-4 пръста над пъпа. Има намесена жлъчка, макар, че на ехото не се виждат камъни и пр. Не знам жлъчен рефлукс как изобщо може да се облекчи...

# 453
И аз имам същите симптоми...освен червото ако беше гастрит ИПП щяха да ми помагат, а от тях имам чувството, че ми става по зле...и мен ме боли 3-4 пръста над пъпа. Има намесена жлъчка, макар, че на ехото не се виждат камъни и пр. Не знам жлъчен рефлукс как изобщо може да се облекчи...

Жлъчката може да създаде проблеми и без камъни, ако работи някакво възпаление. При мен нямаше задебелени стени, каналите бяха отворени, а изследванията, които периодично правех бяха добри. Все пак получих криза, не спах цяла нощ и се чудех какво става. Провери алфа амилазата и алкалната фосфатаза, там ако е завишено, жлъчката е. Камъни обаче имах от 17 години.

# 454
При мен алое верата засили жлъчния рефлукс. Този рефлукс и подуване ми съсипах живота ☹️ и аз обмисля ходене в Турция, но като гледам лечението не е много различно, тук пих хелицид с улкамед и сходни, но ефект почти никакъв.

# 455
Един гасгро ми беше казал, че газовете притискат жлъчката и тя връща и дразни адски лигавицата на стомаха. При една две гактроскопии ми откриха и зеещ пилор и така положението е още по страшно, защото пропуска жлъчния секрет обратно в стомаха. Когато червата са спокойни и рефлукс нямам. Това наистина не е живот! 😒

# 456
А за газове какво пиете?
Те май са ми в основата на болките!

# 457
А за газове какво пиете?
Те май са ми в основата на болките!
Аз пих дълго Дегазин, полза не видях.

# 458
Момичета при мен газовете притискат дори диафрагмата и едвам дишам, не мога изобщо да седя седнала от месеци, камо ли да пътувам. С какво се лекува този жлъчен рефлукс ☹️ аз имам гастрит от 10 години - атрофичен, но рефлукса се появи след едно антибиотично лечение и може би леко натравяне в ресторант.. От тогава не съм себе си. А доктора ми казва психосоматично е и да пия антидепресанти .. Несериозно ☹️

# 459
По повод газовете.

Дегазин и Еспумизан на хартия имат една и съща съставка, но различен грамаж. При мен по-ефективен е Еспумизан, който има по-малък грамаж от съставката. Възможно е по-голямата доза да не може да бъде обработена така добре от организма, че да повлиява добре. Същите наблюдения за себе си имам и с едни таблетки магнезий, за които на шишето пише да се пият 2 пъти по 2. Аз обаче пия по една на ден и с времето установих, че от нея имам повече ползи и по-малко вреди спрямо препоръката 2х2. Така че за мен понякога по-малко е по-добре. Но това е индивидуално.

Второ за газовете е превенцията. Защото и Дегазин, и Еспумизан, и всякакви подобни добавки със симетикон действат когато вече имате газове. Те помагат за по-бързото им изхвърляне. Помислете с какви храни се храните така че да са по-малко газообразуващи. Всякакви бобени, картофи, тесто вкл. пълнозърнесто, плодове в големи количества или други ферментиращи храни водят до газообразуване в някаква степен и каквото и да пиете, то няма да спре газообразуването, а само евентуално ще способства изхвърлянето на газовете. Пребиотици ако пиете - те също водят до газообразуване.

# 460
Може ли някой да опише как протича това отделяне на газове, колко често, колко дълго продължава, кога и при какви обстоятелства спира? Има ли отделяне на слуз с газовете, червата бълбукат ли, боли ли? Придружава ли се от разстройство или запек?
Защото при мен е някаква странна загадка този процес...

# 461
Аз ще опитам.

Ферментацията в организма е процес, при който чревни бактерии в дебелото черво разграждат несмляна храна като захари, фибри и др., а като резултат се отделят газове (водород, метан, въглероден диоксид).

Кога газовете, породени от ферментация в дебелото черво, спират? Когато несмляната храна бъде разградена и/или изхвърлена по естествен начин.

Кои храни причиняват газове.

Бобени храни. Съдържат олигозахариди, които не се разграждат в тънките черва и ферментират в дебелото черво. Това води до образуване на газове. Реакцията при консумация на бобени храни(и не само бобени) е индивидуална при всеки човек, тъй като чревната микрофлора както и действието на ензимите на всеки човек са уникални. В допълнение хора със синдром на раздразнено черво могат да имат по-остри реакции спрямо хора, които нямат този синдром.

Картофи. Съдържат скорбяла(нишесте, което е основният въглехидрат в картофите), която понякога не се усвоява напълно и ферментира в дебелото черво, което може да доведе до образуване на газове.

Плодове. Съдържат фруктоза и фибри, които могат да ферментират в дебелото черво, което да води до подуване и газове.

Тесто. Маята и въглехидратите могат да доведат до ферментация в червата. Пълнозърнестото брашно има повече фибри, които би трябвало да подобряват храносмилането, но при някои хора могат да доведат до повече газове.

Млечни продукти. При лактозна непоносимост може да доведе до ферментация в дебелото черво.

Зеле, броколи, карфиол. Съдържат сяра и фибри, които водят до ферментация в дебелото черво.

Сладки храни с подсладители и/или фруктоза. Трудно разградими, което отново води до ферментация и газове.

Пребиотици. Това са фибри и въглехидрати, които се явяват храна за чревните бактерии в дебелото черво. Именно при усвояването им от чревните бактерии може да се получат подуване и газове.

В тънките черва могат да се образуват газове при SIBO, както и при непълно усвояване на въглехидрати, които почват да ферментират по-рано от обичайното.

В стомаха газове се получават основно от две причини. Едната е при бързо хранене и поглъщане на въздух. Другата е при прием на газирани напитки, които водят до подуване, защото съдържат въглероден диоксид.

И ето пример с няколко храни, които не попадат в горните категории и идват с по-нисък риск от образуване на газове: пилешко месо без кожата; пуешко месо; яйца; бял ориз (в кафявия има фибри, които могат да причинят газове); краставици обелени; тиквички; риба ако обичате; домати(по-добре ги яжте отделно от краставиците, според разни съвети шопската салата и подобните ѝ варианти не са добри комбинации); патладжани; постно телешко месо; умерено кисело мляко(напр. половин кофичка; лактозата в киселото е по-малко от лактозата в прясното).

# 462
Здравейте, със срч съм с разстройство. Лекувах хеликобактер, но пак не съм добре. Кашаво, с газове и бълбукане по цял ден и нощ. Хемоглобин 104 и желязо 4 (над 8 е долната граница) - и огромния проблем - желязото не ми понася - една таблетка и на другия ден 5 пъти в тоалетната разстройство. Някой с моя проблем има ли, какво ще ме посъветвате? Трябва да си кача хемоглобина, защото по цял ден само спя.изпробвах ферофолфама, фероградумед, тотема все същото

# 463
Аз ще опитам.

Ферментацията в организма е процес, при който чревни бактерии в дебелото черво разграждат несмляна храна като захари, фибри и др., а като резултат се отделят газове (водород, метан, въглероден диоксид).

Кога газовете, породени от ферментация в дебелото черво, спират? Когато несмляната храна бъде разградена и/или изхвърлена по естествен начин.

Кои храни причиняват газове.

Бобени храни. Съдържат олигозахариди, които не се разграждат в тънките черва и ферментират в дебелото черво. Това води до образуване на газове. Реакцията при консумация на бобени храни(и не само бобени) е индивидуална при всеки човек, тъй като чревната микрофлора както и действието на ензимите на всеки човек са уникални. В допълнение хора със синдром на раздразнено черво могат да имат по-остри реакции спрямо хора, които нямат този синдром.

Картофи. Съдържат скорбяла(нишесте, което е основният въглехидрат в картофите), която понякога не се усвоява напълно и ферментира в дебелото черво, което може да доведе до образуване на газове.

Плодове. Съдържат фруктоза и фибри, които могат да ферментират в дебелото черво, което да води до подуване и газове.

Тесто. Маята и въглехидратите могат да доведат до ферментация в червата. Пълнозърнестото брашно има повече фибри, които би трябвало да подобряват храносмилането, но при някои хора могат да доведат до повече газове.

Млечни продукти. При лактозна непоносимост може да доведе до ферментация в дебелото черво.

Зеле, броколи, карфиол. Съдържат сяра и фибри, които водят до ферментация в дебелото черво.

Сладки храни с подсладители и/или фруктоза. Трудно разградими, което отново води до ферментация и газове.

Пребиотици. Това са фибри и въглехидрати, които се явяват храна за чревните бактерии в дебелото черво. Именно при усвояването им от чревните бактерии може да се получат подуване и газове.

В тънките черва могат да се образуват газове при SIBO, както и при непълно усвояване на въглехидрати, които почват да ферментират по-рано от обичайното.

В стомаха газове се получават основно от две причини. Едната е при бързо хранене и поглъщане на въздух. Другата е при прием на газирани напитки, които водят до подуване, защото съдържат въглероден диоксид.

И ето пример с няколко храни, които не попадат в горните категории и идват с по-нисък риск от образуване на газове: пилешко месо без кожата; пуешко месо; яйца; бял ориз (в кафявия има фибри, които могат да причинят газове); краставици обелени; тиквички; риба ако обичате; домати(по-добре ги яжте отделно от краставиците, според разни съвети шопската салата и подобните ѝ варианти не са добри комбинации); патладжани; постно телешко месо; умерено кисело мляко(напр. половин кофичка; лактозата в киселото е по-малко от лактозата в прясното).

Много добре систематизирани, но не отговаря на моите въпроси, а ги задълбочава още повече.
 Защото.... При мен се случват нещата без да е изпълнено нито едно от тези условия.
Кризата започва без никаква връзка с храната, примерно след продължителна стриктна диета .
Започва с разстройство, което трае 2-3 дни.
Спира само и започват газове, придружени от подуване на корема, бълбукане и отделяне на много слуз през 15 минути, до половин час. Това продължава днонощно, почти не спя. Имам и болки по хода на дебелото черво. Еспумизан, дегазин и подобни не помагат изобщо. Пия по малко пробиотици.
След 3-4 до 6 дни бълбукането спира, с него газовете и изтичането на слуз. Тъй като през това време не съм ходила по голяма нужда, за да се изхода, трябва да ползвам свещички.
Най- често след тях отново имам разстройство ден или два и после започвам да ходя нормално до тоалетна и да се храня с домашно сготвена храна.
Не съм яла бобови, зеле, всички варива, пържено и тлъсти меса и колбаси от 17 години, така че нямам грешка в храната.
Нещо се случило и не мога да се ориентирам какво.
Изследванията на калпротектин, окултна кръв, копрокултура, които съм правила, са нормални. Значи нещо друго трябва да търся.
 Сега извадиха жлъчката, но отново получих криза.
Търся за какво да се хвана, за да тръгна в правилната посока.
Днес съм на пети ден от кризата и съм на ниво: свещички, за да се изходя

# 464
zzrr, изчетох с интерес какво сте написали, но и при мен без никаква логика червата ми постоянно бълбукат. Аз до толкова съм ограничила разнообразието в храната че скоро ще спра да се храня. По принцип до обяд не ям. За обяд пилешко с буквално 2 съпени лъжици салата (не знам дали има и 50гр). Салатата ми е или зелена, или зеле, или варени броколи на каша, малък домат. Краставици не, че не ми е добре от тях. После към 5 вечерям едно яйце, малко сирене или кашквавал и пак половин домат. Веднъж седмично фаствам 24 часа. Корема постоянно къркори, издут. Прави ми впечатление че дори след този 24ч фаст, корема ми е още по-издут. През тези 24ч пия само чиста вода, или с щипка сол, понякога чай от лайка. Сокове, газирани не консумирам от 20 + години. Хванах се едни кисели млека да квася, ям от време на време, но и от тях не ми е много ок, просто ги ям защото всеки казва че е полезно. Но не ям и от тях всеки ден вече. Сякаш от яйцето ми е най-добре, но то може ли човек само яйца да яде с месеци. СЛадки, подсладени неща не консумирам също. Вземам си разни хапове със симетокон, никаква работа не вършат. И големи дози и малки дози. Сума пари на вятъра и ефект няма. Иначе гастроскопии имам сума нещо, колоноскопии също, и все нищо ми няма. Ама нищичко. Каква е тая работа, каква е тая медицина, човек да се чувства толкова зле, а да не се намира нищичко съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт