Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 621
  • 809
  •   1
Отговори
# 435
Сложи ли компреси с рицин на корема?

Здравейте, дали имате някакъв положителен ефект от Евио алоето. Аз си купувам вече втора бутилка, но не виждам някаква полза.

# 436
Ън те са хирурзи и тяхното предложение е - "Да махаме" ами като не може да се махне без риск - ще се лекува!

Моята майка с години живя с болка от жлъчката. Казаха да се маха. Ами оказа се, че има камъчета, но не е нищо съществено. И макар операцията болката и дискомфорта си остана - вероятно някакво срастванена червата. Сега обаче има повече храносмилателни проблеми и не може да хапва мазно.

Като не може да се махне - ще се лекува. Ще се изчисти и ще е наред. Да, имала си кризи, но не си жълта, не са тръгнали камъчета в каналите - просто кризи. Някой така живеят цял живот. Ще му хванеш цаката - компреси, хани, добавки!

Но как казвам - като търсиш съвет от хирург той и това те съветва - операция.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 19:12 от lavaca

# 437
Здравейте, синът ми е с много често гадене от няколко месеца. Може ли да ми препоръчате добър гастроентеролог в София?
Благодаря Ви предварително!

# 438
Сложи ли компреси с рицин на корема?

Здравейте, дали имате някакъв положителен ефект от Евио алоето. Аз си купувам вече втора бутилка, но не виждам някаква полза.

Аз получих разстройство от него и го спрях.

# 439
От 2-3 дни имам разстройство и запек едновременно, с много газове и слуз. Случва се за втори път, имах същото и през февруари, отмина само за 2 седмици някъде, но много ме напряга. Ако някой друг е имал това състояние моля да сподели как се справя, какво яде и какво друго освен пробиотици взима.
Здравейте аз съм с подобни оплаквания на вашите , писах ви на ЛС !

# 440
И така, моите неволи продължиха и се стигна до отстраняване на жлъчка . Вчера се прибрах от болницата. Основният мотив да избера да се оперирам само след две не особено силни кризи беше да се отърва и от другия проблем,. Честите кризи в дебелото черво, при които имам ужасно много газове с изтичане на слуз. Предположение на гастрото беше, че може жлъчката да ги предизвиква. Вече съм без жлъчка, но веднага след прибирането ми вчера започна същото отделяне на газове и слуз, подуването на корема и бълбукането. Още не съм ходила до тоалетна по голяма нужда. Нямам идея какво дразни така дебелото черво . Около операцията съм била само на щадяща храна дълго време. Сигурна съм, че не е от храната. Вероятно няма да мога скоро да направя колоноскопия заради упойките. реве ми се.

# 441
Мила Ън... Бързо възстановяване🙏

# 442
И така, моите неволи продължиха и се стигна до отстраняване на жлъчка . Вчера се прибрах от болницата. Основният мотив да избера да се оперирам само след две не особено силни кризи беше да се отърва и от другия проблем,. Честите кризи в дебелото черво, при които имам ужасно много газове с изтичане на слуз. Предположение на гастрото беше, че може жлъчката да ги предизвиква. Вече съм без жлъчка, но веднага след прибирането ми вчера започна същото отделяне на газове и слуз, подуването на корема и бълбукането. Още не съм ходила до тоалетна по голяма нужда. Нямам идея какво дразни така дебелото черво . Около операцията съм била само на щадяща храна дълго време. Сигурна съм, че не е от храната. Вероятно няма да мога скоро да направя колоноскопия заради упойките. реве ми се.
Ще трябва да мине 1-2 месеца да разбереш ,дали  дебелото черво се е провокирало от жлъчката.Дали е случайност или не,аз 1 м.след операцията имах още болката от дясно ниско в корема, но след -12 м.изчезна.,въпреки,че някои симптоми на СРДЧси останаха.Възстановявай се първо  от операцията и после,ако не се оправи колоноскопия. Ти щом издържа операцията си герой.

# 443
Ън, ти за СИБО някога изследвала ли си се?
Ако тънките черва не са наред и в тях има свръхрастеж то след тях в дебелото черво е миш-маш с храносмилането. СИБО се характеризира с много газове.

Тоя антибиотик за черва Колидур някога пила ли си го?

# 444
Ън, упойката при колоноскопия е венозна и трае общо 20 минути. При мен беше общо 30 минути, защото аз правих комбинирано с една венозна упойка гастроскопия и колоноскопия преди 2 години. Венозната упойка не е като упойките при операциите.
Няма страшно, само дето трябва да мине някакъв период след сегашната ти операция. Лекарите да преценят кога.
  По-удачно беше първо да се направи колоноскопията и изследвания за всякакви хранителни непоносимости. А камък ли имаше в жлъчката?

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 17:31 от kristinia

# 445
Не съм изследвала за сибо никой гастрото не ми е предлагал и дори не знам какво е това.
Нито как се прави, може ли скоро след операция.
След 10 дни ще ми свалят конците и ще питам хирурга за това, колко време да мине след операция.
 Ходих вече до тоалетна нормално беше, но газовете си продължават, както и слузта. Няма връзка с храната, която ям, но когато спра да ям каквото и да е, това чудо и то спира.
Да, може да обърках реда на нещата, обаче се уплаших от жлъчните кризи, а помислих, че може да реша и двата проблема, но май не е така.
 Докато чакам, може да проверя сибо ако е възможно, а също и други предположения, ако не изискват инвазивни изследвания.
Правих изследване за хранителни алергии, пуснах всички храни, които ям, не са те....няма алергия.
Това нещо е странно, появява се, мъчи ме 10-12 дни, после спира и все едно нищо не се е случвало. След месец пак почва.....

# 446
Здравейте,

Аз най-накрая установих какво ми е, но в Турция - Анадолу - болницата на Джин Хопкингс .
Сдобила съм се с:
✅ 1. Ерозивен гастрит
✅ 2. Гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ)
✅ 3. Дуоденогастрален рефлукс (жлъчен рефлукс)

Направиха ми гастро и колоноскопия, зонулин и биопсия (там всичко е наред, няма и хеликобактер или нещо притеснително).

Не съжалявам, че отидох там, защото всичко мина много леко и безпроблемно.
Казаха ми, че жлъчния рефлукс ще се лекува трудно.
Ако някой от вас има опит с този вид рефлукс, ще бъда благодарна, ако сподели как се е справил с него.

Благодаря!

# 447
  • София
Честито за диагнозите. Какво лечение ти изписаха? А какви са ти симптомите точно?

# 448
Здравейте,
Имам:

Парене и тежест в стомаха, особено след хранене

Горчив вкус в устата (особено сутрин)

Подуване, газове, леко гадене

Болка или натиск в горната част на корема

Понякога лека диария, понякога запек (особено от някои лекарства)

Чувство за недоизпразнен стомах и бърза перисталтика след определени храни

Сукралфат – за защита на стомашната лигавица и заздравяване на ерозиите.
И Мотилиум +  диета.

Честито за диагнозите. Какво лечение ти изписаха? А какви са ти симптомите точно?

# 449
  • София
Благодаря ти за отговора. Надявам се си си купила Сукралфат от Турция, защото тук не се продава.
Прилича на гастрит твоето. Дано да ти мине бързо и да не се превърне в хронично.
За жлъчен рефлукс съм чела, че Талцид е подходящ, не другите антиациди. Но имай предвид, че е нормално да има малки количества жлъчен сок в стомаха понякога, и ако се случи по време на гастроскопията, да даде погрешни заключения. Но то така или иначе няма специфично лечение за този рефлукс.
Внимавай с Мотилиум, по принцип прокинетиците имат много странични ефекти, дори мисля, че са баннати някои от тях в някои европейски държави.
За диета, ако четеш английски, ти препоръчвам
The gastritis healing book, L.G. Capellan

Общи условия

Активация на акаунт