Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 634
  • 809
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,
Питала съм и преди, но ще пробвам пак, тъй като понякога въпросите се губят сред мненията.
Някой правил ли е колоноскопия при д-р Стефан Митев, интересува ме най-вече вариантът с вода, без седация, но всякаква информация би била полезна.

# 421
И моята болка е на 3-4 см от пъпа и отдясно по хода на червото! И се чудя дали и в стомаха има проблем, нямам киселини, само оригвания и страшно пукане на червата!

# 422
И моята болка е на 3-4 см от пъпа и отдясно по хода на червото! И се чудя дали и в стомаха има проблем, нямам киселини, само оригвания и страшно пукане на червата!

При мен е същото, оригване и горчив вкус в устата. Стомах не ме боли. Сега болка в кръста е пареща, боли и отзад на бъбрека. Вчера бях на нефролог, мисли, че не е от бъбреци. Георгиев два пъти си смени мнението. Тази нощ отново не съм мигнала и съм много уморена. Болката внезапно спира и успявам да спя понякога. После пак внезапно почва. Няма край,...имам горчив вкус в устата.

# 423

При мен е същото, оригване и горчив вкус в устата. Стомах не ме боли. Сега болка в кръста е пареща, боли и отзад на бъбрека. Вчера бях на нефролог, мисли, че не е от бъбреци. Георгиев два пъти си смени мнението. Тази нощ отново не съм мигнала и съм много уморена. Болката внезапно спира и успявам да спя понякога. После пак внезапно почва. Няма край,...имам горчив вкус в устата.
Горчивина  вкус е симптом за проблеми с жлъчката.И аз имах  от време на време преди операцията. Какво е мнението на Саватинова?

# 424
Саватинова се пенсионира преди 2 години. Иначе щях отдавна да съм отишла при нея и сигурно вече щях да съм и в болница. Сега съм като муха без глава, лутам се, а ме боли, пак не мигнах цяла нощ. Не е спряло още да боли.

# 425
А не трябва ли да направиш скенер на абдомен или да отидеш като спешен пациент в някоя голяма болница. Щом има болка и увеличена алкална фосфатаза и GGT...
Баща ми, когато беше на 88 г. го приеха по спешност заради пожълтяване на кожата, нямаше никакви болки. На ехо видяха камък в жлъчката и го настаниха в хирургия. Оперираха го чак на третия ден от приемането в УМБАЛ Св Марина Варна, защото са правили всякакви изследвания.
В епикризата прочетох, че са му направили скенер с обстойно описание на всички органи - панкреас, кости, жлъчни пътища...
  А маркерa за възпаление CRP. в норма ли е?

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 17:43 от kristinia

# 426
Саватинова се пенсионира преди 2 години. Иначе щях отдавна да съм отишла при нея и сигурно вече щях да съм и в болница. Сега съм като муха без глава, лутам се, а ме боли, пак не мигнах цяла нощ. Не е спряло още да боли.
Направи още една консултация с друг лекар

# 427
А не трябва ли да направиш скенер на абдомен или да отидеш като спешен пациент в някоя голяма болница. Щом има болка и увеличена алкална фосфатаза и GGT...
Баща ми, когато беше на 88 г. го приеха по спешност заради пожълтяване на кожата, нямаше никакви болки. На ехо видяха камък в жлъчката и го настаниха в хирургия. Оперираха го чак на третия ден от приемането в УМБАЛ Св Марина Варна, защото са правили всякакви изследвания.
В епикризата прочетох, че са му направили скенер с обстойно описание на всички органи - панкреас, кости, жлъчни пътища...

Сега в момента нещата вървят по пътеки. Влизаш за нещо определено - колоноскопия, гастроскопия, операция. Всичко друго се прави извънболнично. Никой не ми предлага просто да отида за общи изследвания, не знам каква пътека трябва да ми дадат. Ако отида по спешност, очаквам да настане хаос, както винаги, когато се появя някъде, където трябва да ме гледат, вземайки предвид цялата документация, която влача със себе си.
АФ ми е висока от 17 години. Тя е основен маркер за наличие на билиарна цироза/автоимунно заболяване на черния дроб/, а аз съм с тази диагноза от 17 години. ГГТ също винаги ми е високо, при мен има постоянен възпалителен процес поради повишеното налягане в черния дроб. Така е при всички с моята диагноза. Кожата ми не е жълта, нито очите, защото АСАТ, АЛАТ и билирубина са ми в норма, държи ги надолу имуносупресора, който взимам от началото. Нещата при мен трудно се установяват заради съпътстващите заболявания и постоянното лечение, което може да маскира някои процеси. Мисля, че точно това се случва сега с тази жлъчка.
CRP никога не ми е в норма. В последен стадий на Бехтерев съм, а този възпалителен маркер е основен при този вид артрит.Отделно не лекувам Бехтерев заради лекарска забрана, само го супресирам и възпалителния маркер никога няма да падне. Отдавна не му обръщат внимание.
Трябва винаги да ме гледат хора, които знаят как вървят нещата при мен в опследните над 15 години, иначе със сигурност ще сбъркат. Не ми е лесно да съм жива....

# 428

Сега в момента нещата вървят по пътеки. Влизаш за нещо определено - колоноскопия, гастроскопия, операция. Всичко друго се прави извънболнично. Никой не ми предлага просто да отида за общи изследвания, не знам каква пътека трябва да ми дадат. Ако отида по спешност, очаквам да настане хаос, както винаги, когато се появя някъде, където трябва да ме гледат, вземайки предвид цялата документация, която влача със себе си.
АФ ми е висока от 17 години. Тя е основен маркер за наличие на билиарна цироза/автоимунно заболяване на черния дроб/, а аз съм с тази диагноза от 17 години. ГГТ също винаги ми е високо, при мен има постоянен възпалителен процес поради повишеното налягане в черния дроб. Така е при всички с моята диагноза. Кожата ми не е жълта, нито очите, защото АСАТ, АЛАТ и билирубина са ми в норма, държи ги надолу имуносупресора, който взимам от началото. Нещата при мен трудно се установяват заради съпътстващите заболявания и постоянното лечение, което може да маскира някои процеси. Мисля, че точно това се случва сега с тази жлъчка.
CRP никога не ми е в норма. В последен стадий на Бехтерев съм, а този възпалителен маркер е основен при този вид артрит.Отделно не лекувам Бехтерев заради лекарска забрана, само го супресирам и възпалителния маркер никога няма да падне. Отдавна не му обръщат внимание.
Трябва винаги да ме гледат хора, които знаят как вървят нещата при мен в опследните над 15 години, иначе със сигурност ще сбъркат. Не ми е лесно да съм жива....

Да,така е,но ЩЕ СИ!!!!:heart:

# 429
Разбрах, Ън. Значи кръвните изследвания не са показател при твоя специфичен случай. Остава само образни изследвания да правиш, но пак специалист трябва да ти каже какво точно - дали ЯМР или скенер. Стегни исе и като досега си се справяла, вярвам че ще преодолееш проблемите. То наистина сякаш пациентите сами се лекуваме и търсим информация.
 ......
Някой правил ли е изследване туморен маркер от фецес M2-PK ?
Преди 2 години ми махнаха полип 8 мм по време на колоноскопия и гастроентерологът не ми каза кога да ходя пак. Тук във форума прочетох, че се ходи на контролна колоноскопия.
Тъй като часове за моя има чак за септември, ходих на друг за консултация. И ми каза да направя изследване M2-PK, което показвало освен лили неща и дали има отново полип.
Но в лабораторията питат количествен или качествен. Не е написано на листа кой вид изследване от двата вида.

# 430
Тук, в тази тема съм чела мнения за проблеми с жлъчката, освен с дебелото черво и ще си напиша патилата, защото търся разрешение на неразрешим проблем.
Сигурно повечето си спомнят, че се оплаквах от проблеми с дебелото черво, вечни кризи, които трудно овладявах. След последната криза, започна друга, по-различна от обичайното. Заболя ме в дясно близо до реброто, на кръста и на гърба на нивото на десния бъбрек. В същото време ме пробождаше долу до десния яйчник, но по-скоро ме болеше уретрата в дясно. Сутринта внезапно спря. След като цяла нощ не бях мигнала, се обадих на Георгиев и отидох на преглед. Казах му къде и как ме боля, той вика, че това било бъбречна криза по-скоро и ми даде изследвания, които да му пратя на вайбър. Едните бяха за бъбреци, другите за жлъчка. За бъбреците бяха идеални, но жлъчните бяха завишени - алфа амилаза, алкална фосфатаса и ГГТП над норма. Изпратих ги и Георгиев написа: трябва да махнеш жлъчния мехур.

Последва и втори криза след седмица, като освен всичко ми горчеше в устата постоянно и ми беше лошо неизвестно от какво. Реших да реша въпроса с жлъчката бързо. Намерих хирург, препоръчан ми тук, и отидох да говоря с него. Той видя изследванията и потвърди, че съм имала жлъчна криза, не бъбречна. Видя обаче, че съм с Бехтерев, защото се вижда веднага, че съм приведена и каза, че иска мнение на ревматолога дали няма опасност от инфекция при интубацията, за да може да оперира. Това, от което се е притеснявал е, че трябва да се вкара тръба за интубиране в трахеята, а това при мен не може да се получи, защото вратът ми е неподвижен и главата ми не може да се обърне назад, за да влезе тръбата. Ако се натиска, може да се разкъса трахеята или да се нарани и да се получи инфекция.
Отидох в Каспела, където са топ ревматолозите. Събраха се да обсъждат и категорично отхвърлиха интубацията. Докторът написа, че е невъзможна в мнението си. Алтернативен вариант е трахотомия/май така се казваше/ да ми пробият дупка в гърбото и да опитват оттам, но също е опасно поради болестите ми и не препоръчват. Другото е консервативно лечение на жлъчката.
Утре ще се обадя на Георгиев да ме вземе в отделението и да изследват там както трябва какво й е на моята жлъчка и дали може да се лекува. Ако не може и трябва да се вади, ще търся къде може да направят операцията, без да ме осакатят напълно. Няма начин никъде да не може да се реши подобен казус. Ако някой има информация къде може да се парви коремна операция на хора, които не могат да бъдат интубирани, моля да сподели. Също ако на някой е правена коремна операция като е дишал с маска, а не с тръба, моля също да сподели./всички коремни операции изискват да се поддържа изкуствено дишането чрез интубация или друг метод. Имам нужда от помощ, защото една рутинна операция като лапароскопската на жлъчка, при мен се превръща в огромен проблем.
ПП .Нямам сили вече да се боря с тия болести и проблеми.Disappointed Relieved

# 431
Ън...кураж и късмет!
ВМА?

# 432
Ън те са хирурзи и тяхното предложение е - "Да махаме" ами като не може да се махне без риск - ще се лекува!

Моята майка с години живя с болка от жлъчката. Казаха да се маха. Ами оказа се, че има камъчета, но не е нищо съществено. И макар операцията болката и дискомфорта си остана - вероятно някакво срастванена червата. Сега обаче има повече храносмилателни проблеми и не може да хапва мазно.

Като не може да се махне - ще се лекува. Ще се изчисти и ще е наред. Да, имала си кризи, но не си жълта, не са тръгнали камъчета в каналите - просто кризи. Някой така живеят цял живот. Ще му хванеш цаката - компреси, хани, добавки!

Но как казвам - като търсиш съвет от хирург той и това те съветва - операция.

# 433
Настояват да се маха, хирурга и гастрото. Хирурга ми е ясен, болницата е частна и ще прибере  бая пари за три дни, а гастрото си измива ръцете. вижда се един голям камък на ехографа, а каналите са отпушени. Обаче получавам кризи.....

# 434
Сложи ли компреси с рицин на корема?

Общи условия

Активация на акаунт