Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 399
  • 809
  •   2
Отговори
# 540
Запис в тази тема! Още не знам какво точно ми е диагнозата, Крон, или УК или нещо друго , но определено съм раздразнена от много неща и си карам на картофи  и ориз . Следя ви докато се изясни какво точно ми е. Малко ми е ударно в началото , но като видя много хора на едно място се успокоявам , не съм сама. Благодаря ви!
Каквато и диагноза да ви поставят, причината е в непоносимост към храни. Остава да разберете кои са тези храни, а най-лесно е като си пуснете съответните тестове за непоносимости.
Но не чакайте някой традиционен лекар да ви го каже. Това може да направи само някой специализиран нутриционист.
Може би е добре да се направят такива тестове, но аз съм чела/ натъртвам-само съм чела!/ , че не хващат SIBO, дисбактериоза или чувствителност към FODMAP,  Освен това, показват излагане на храна, не непоносимост. Високи стойности често се тълкуват грешно — може да значат, че тялото се е адаптирало, а не че има проблем.

# 541
Запис в тази тема! Още не знам какво точно ми е диагнозата, Крон, или УК или нещо друго , но определено съм раздразнена от много неща и си карам на картофи  и ориз . Следя ви докато се изясни какво точно ми е. Малко ми е ударно в началото , но като видя много хора на едно място се успокоявам , не съм сама. Благодаря ви!
Каквато и диагноза да ви поставят, причината е в непоносимост към храни. Остава да разберете кои са тези храни, а най-лесно е като си пуснете съответните тестове за непоносимости.
Но не чакайте някой традиционен лекар да ви го каже. Това може да направи само някой специализиран нутриционист.
Може би е добре да се направят такива тестове, но аз съм чела/ натъртвам-само съм чела!/ , че не хващат SIBO, дисбактериоза или чувствителност към FODMAP,  Освен това, показват излагане на храна, не непоносимост. Високи стойности често се тълкуват грешно — може да значат, че тялото се е адаптирало, а не че има проблем.
Аз ви го казвам от личен опит. Преди да си направя такива тестове пиех с шепи лекарства без никакво подобрение. За период от десет години съм си пускала няколко пъти такива тестове в различни лаборатории. След изключване на храните, които са ми показвали, от години не приемам никакви лекарства и нямам никакви проблеми с черва или .стомах. Ако получа няколко пъти такива, пак бих си пуснала, защото няма гаранция, че отново няма да получа непоносимост към някоя храна.

# 542
Споделям текст от Фейсбук, който ми се вижда резонен:

Знаете ли, че произвеждаме по един литър жлъчка всеки ден? ... освен ако системата ни не е повредена.

Жлъчката не е само за смилане на мазнини. Тя е вътрешният препарат за миене на съдове на тялото ни, системата за изхвърляне на хормони, антимикробната течност за изплакване и течността за метаболитна сигнализация - но повечето хора дори не осъзнават колко е жизненоважна... докато всичко не започне да се разпада.

⚠️ Близо 14% от възрастните в САЩ имат жлъчни камъни и над 600 000 жлъчни мехура се отстраняват всяка година.
💩 До 30% от случаите на хронична диария са причинени от малабсорбция на жлъчна киселина, а не от синдром на раздразнените черва.
🧬 Жлъчната дисфункция допринася за SIBO, хормонален дисбаланс, кожни проблеми, мозъчна мъгла, болки в ставите и недостиг на витамини... всичко това, без да се вижда при типични лабораторни изследвания.

Когато жлъчният поток се забави, токсините се натрупват, мастноразтворимите витамини не се абсорбират и бактериите заемат мястото, където жлъчката би трябвало да поддържа нещата чисти. По-лошо? Същата „мръсна жлъчка“ се рециклира – като по този начин тялото ви остава затворено в токсичен цикъл.

Указания на жлъчната ви система за фрица:

Червени флагове на храносмилателната система
- Мазни, плаващи или светли изпражнения
- Неотложна диария след консумация на мазнини
- Запек поради липса на естествения слабителен ефект на жлъчката
- Киселинен рефлукс, който не реагира на антиациди
- Хронично подуване на корема и гадене след хранене

Кожа и външен вид
- Суха, сърбяща, лющеща се кожа (жлъчни соли, заседнали в кръвта)
- Екзема, псориазис или случайни обриви
- Пожълтяване на бялото на очите
- Тъмни кръгове, подпухнало лице или восъчен тен
- Акне или кистозни обриви - особено около челюстта или гърба

Мозък и настроение
- Мозъчна мъгла, която се влошава след хранене
- Лоша памет или затруднена концентрация
- Промени в настроението, тревожност или раздразнителност
- Събуждане в 2-4 часа сутринта (време за изхвърляне на черния дроб)

Недостиг на хранителни вещества
- Нощна слепота (витамин А)
- Болки в костите или фрактури (витамин D)
- Лесно образуване на синини или кървене на венците (витамин K)
– Изтръпване или мравучкане в ръцете/краката (витамин Е)
– Нисък B12 въпреки приема на добавки

Хормонален срив

– Доминиране на естроген (жлъчката премахва излишния естроген)
– Обилна менструация, ПМС или фиброми
- Нисък тестостерон или ниско либидо
– Бавна функция на щитовидната жлеза (тиреоидните хормони също зависят от жлъчката)

Стави, мускули и възпаление
– Случайна болка или скованост в ставите
– Подуване, подпухналост или системно възпаление
– Проблеми с изграждането на мускули или възстановяването от тренировки

Токсичност и имунен стрес
– Химическа чувствителност (парфюми, почистващи препарати и др.)
– Претоварване с хистамин или симптоми, подобни на "MCAS"
– Диагнози хронична умора или фибромиалгия
– Чувствителност към мухъл или лаймска болест, която не се разрешава

Не е необходимо пълно отстраняване на жлъчния мехур, за да имате проблеми с жлъчката. Нуждаете се само от бавен поток – и това е поправимо.

🍋 Горчивите храни, правилната хидратация, хранителните вещества, които изграждат жлъчката (като таурин и глицин), и стратегическите добавки като жлъчка от говеждо месо или TUDCA могат да възстановят загубения ритъм на черния дроб.

👉 Ако преследвате симптомите от години без реални отговори... може би е време да погледнете нагоре по течението. Вашите топки може да са липсващото парче.

# 543
  • София
Дорис, полезна информация. Само това за бавния поток не го рабрах. Мисля че, освен камъни, другият проблем с жлъчката е sluggish bile, не знам как да го преведа, но става въпрос за бавно движение. Също така не ми е ясно лечението, защото се препоръчва ниско-мазнинна диета, а жлъчката реално се активира от мазнините. За горчивите храни е ясно.
Има едни ензими на NOW - Super enzymes, които имат ox-bile в тях, освен панкреатичните и други ензими.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 18:53 от Moderator (Nikol)

# 544
Ами и на мен тестовете за непоносимости много ми помогнаха.

За млечните запоозрях, че нещо стана и са ми станали непоносими, но за яйцата и най-вече за кокоса, с който замествах млечните не предполагах.
Другото за което не подозирах е червения пипер и черния пипер. Смокините.
Без теста се чудех защо постоянно съм с диария - няма млечни, няма нищо пък ... И ми стана ясно, че те като са няколко непоносимости, то аз ката ден съм давала ако не един - друг непоносим хранителен продукт.
При мен си отговарят доста тестовете - това, което е 4 /най-високата степен/ реакцията е доста бурна и бърза/. И не е като да изхвърлиш проблемната храна и готово - става като възпаление в червото и всичко ти дразни, дискомфорт, постоянно усещане, че ти се ходи до тоалетна. Изпаднах в подробности не за да ви отегча, а ако някой разпознае себе си.

Не съм обаче убедена кое е първопричината -  нещо става в червата и те отговарят с непоносимости или непоносимостите създават някакъв възпалтелен процес в червата.

Някой пие ли Тудка?

# 545
Някой пробвал ли е автоимунния протокол на Д-р Сара Балантайн? При мен даде много добри резултати с друго заболяване, но болестите на червата също са сред посочените заболявания, които се лекуват с него.
Най-общо това е доста строга диета, която елиминира всички храни, предизвикващи възпалителни процеси в организма. Хубавото е, че тя не е до живот, а за определен период (от 1 месец до 3-4 месеца), след който много внимателно храните се въвеждат отново, една по една, като се следи как реагира организмът на всяка от тях.
Забранените храни в елиминационната фаза на протокола са:
- зърнени и бобови култури
- млечни продукти
- яйца
- растения, съдържащи алкалоиди, като домати, чушки, картофи, патладжан
- ядки и семена
- рафинирани храни, захар и алкохол
Разрешени са основно риба, органични меса и зеленчуци, ферментирали храни и здравословни мазнини.
Изглежда доста тежко, но всъщност не е чак толкова, особено като знаеш, че е само за определен срок. Повлияват се всякакви заболявания, свързани с дисфункцията на червата.

# 546
Аз се храня така почти постоянно - ям предимно чисти меса и зеленчуци (салати). Плодове - също. Ядки не обичам. Обаче, млечни, зърнени, сладко и всякакви безалкохолни напитки съм изключила напълно. Е, позволявам си, например, като имам рожден ден или на Коледа. Simple Smile
Не следвам конкретен режим, просто се опитвам да живея здравословно.
Алкохол, обаче, си позволявам от време на време, признавам.
Но веднъж като свикнеш да се храниш така, после не е трудно.

# 547
Аз съм описала режима съвсем в най-общ вид, колкото да се ориентира човек за какво става въпрос. Иначе си има доста особености и детайли. Например плодове почти не се консумират - има някакво съвсем минимално количество. Месото трябва да е предимно органно (субпродукти) и т.н. Който се интересува, трябва да си ги прочете детайлно правилата. При всички положения обаче трябва да се спазват стриктно, за да се очаква някакъв ефект. Няма как да се ограничават храните, а да се пие алкохол, просто се обезсмислят всички лишения.

# 548
Е, аз не мога без алкохол. Естествено, не става въпрос за концентрати или пък за пиене през ден, но от една-две чашки вино на фирмено парти, например, или вечер навън с приятели, не бих се лишила. Wink
Защото, както споменах, при мен става въпрос за начин на живот, не пазя режими с определена давност.

Просто направих странична вметка към коментара ти, че принципно не е особено трудно да се изхранваш основно на месо и зеленчуци (не визирах конкретно посочения от теб режим). Поне за мен не е проблем (сладко въобще не обичам).

# 549
Благодаря! Аз само от месец чета по темата, но вече съм наясно , че тези тестове за непоносимости не са много адекватни. Докторите не са им привърженици, лабораториите си правят пари. Хората , които намерих да са доволни реално са малък процент. Иначе беше най-лесно да го направя и да го спазвам.

За мен най-логично беше да спра всичко - глутен, млечни, сурови зеленчуци и плодове, ядки , олио, сладко, алкохол .... и едно по едно бавно да се вкарват като се улавя кое как влияе
ето така хванах , че натрошеното сирене върху кус-куса ми направи веднага слуз и просто приключих с млечните. След няколко месеца отново ще го пробвам.

За 1 месец четене разбрах, че всичко е строго индивидуално- и диетата, и диагнозата, и лечението. Но някакси трябва да се закрепя докато се намери точната диагноза и лечение при мен и режимът е най-важното на този етап.

# 550
При мен с червата положението е 2 години тихо и от нищото - БАМ, и после 3-4 месеца лечение, като винаги започвам с тривиалните неща, като нищо от тях не помага за дълго, а успокоява за момента и после продължавам с всички илачи, за които се сетя, докато се навърлува това нещо и мине.
Понякога емоциите много ми влияят, а понякога едни спагети Болонезе са катализатора на всичко. Преди много години, когато за първи път ме удари стомаха и червата, беше след поредица от АБ. Последните години пия АБ и нищо странично не пия. Ни пробиотик, ни билка или витамин. Преди изпивах и по едно антигъбично, сега и това правя рядко.
Минах в сферата на фантасмагориите и последните пъти със силни АБ направо си казвах - Аре, нищо няма ти стане. Пиеш и това е. Ми нямах проблеми! Последно пих по-леко АБ преди няма и месец, че преди него беше по-силен. Чета че удря с диарии, едва го преглъщат, гадене, повръщане и аха от първи ден ме събори и му казах, да влиза в час, че трябва да го изпивам. И ми мина. Допих си го 10 дни без проблем Laughing
Майтапа настрана, причините при всеки са различни и различни неща ни повлияват. Аз затова стрелям с всичко, което облекчава, докато се навърлува.
Имала съм по-чести епизоди с болки. Приятели се шегуват, че все като се събираме за поводи и все корема ме болял. А аз през другото време съм ок. Ми... съвпадение, ама ей на, хората ме помнят все с болки в корема или черва. Иначе винаги гледам да има вкъщи поне едно нещо в помощ - Гастритол, Мастиха, Ензим. Поне едно да има.

За Омнибиотик някой пита назад. Аз пих преди много години, когато излезе на пазара, ама беше един вид само и забравих кой. Само помня, че пих за диария. Дадоха ми на бройка тогава за проба, че и скъп - 3 лв беше сашето. Още с първите 2 сашета диарията спря и се успокоиха червата.

# 551
Благодаря! Аз само от месец чета по темата, но вече съм наясно , че тези тестове за непоносимости не са много адекватни. Докторите не са им привърженици, лабораториите си правят пари. Хората , които намерих да са доволни реално са малък процент. Иначе беше най-лесно да го направя и да го спазвам.

За мен най-логично беше да спра всичко - глутен, млечни, сурови зеленчуци и плодове, ядки , олио, сладко, алкохол .... и едно по едно бавно да се вкарват като се улавя кое как влияе
ето така хванах , че натрошеното сирене върху кус-куса ми направи веднага слуз и просто приключих с млечните.

Може ли да обясниш какво точно се случи около докарването на слуз. Знам, че е гадно и всеки отбягва да разказва, но нещата са различни и трябва уточнение. При мен излезе на теста, че нямам непоносимост към млечни, но забелязвам, че сиренето нещо не го понасям добре, докато киселото мляко не ми създава проблем. Не знам възможно ли е.....дали то не ми докарва тая слуз....и питам в какво се изразява, за да знам същото ли е..

# 552
Ще споделя лично мнение и опит за млечните продукти.

За хора със СРДЧ и подобни симптоми има два компонента в млечните продукти, които може да причиняват проблеми. Това са лактозата, която е вид захар в млякото, и млечните мазнини.

За да редуцираме проблемните симптоми в следствие от прием на млечни продукти трябва да опитаме да редуцираме лактозата и/или млечните мазнини.

Най-много лактоза има в прясното мляко. Пробвайте дали получавате сходни симптоми при прием на прясно мляко с 3.5-4% и такова с 1.5-2% мазнини. Тези 1-2% разлика може да имат значение за вас.

В киселото мляко лактозата е по-малко от прясното мляко. Пробвайте отново дали ще усетите разлика при мляко с 1.5-2% мазнини и такова с 3.5-4.5% мазнини. От личен опит при мен безлактозно кисело мляко с 3.5% мазнини се усеща по различен начин от лактозно кисело мляко с 1.5% като пример. Не знам да има комбинация в магазините от нисколактозно и нискомаслено.

Сирене (бяло). Тук мазнините обикновено са 20-25% Но лактозата може да е сведена до минимум от почти нула. Колкото по-зряло е едно сирене, т.е. по-твърдо, толкова по-малко лактоза ще има в него. Колкото по-меко или прясно е, толкова повече лактоза има. Бонус тук е че дори да сте взели сирене с повече лактоза, можете ръчно да го обезвредите. Нарязвате сиренето на няколко парчета и го оставяте да стои във вода 5-6 часа. Така водата хем издърпва солта (обезсоляване), хем извлича и част от лактозата. Този трик при твърдо сирене ще сведе лактозата съвсем до нула. Иначе в магазините се намира и сирене, на което мазнините са сведени до 10%, но е по-скъпо. Като видове сирене с по-малко лактоза е козето. Ако може да ядете козе сирене, яжте от него вместо от краве или овче. Друго сирене, което има по-малко лактоза е фета, която е комбинация от овче и козе и зрее дълго. Ако вземете обаче само овче, дори и да е зряло повече, то е по-маслено. Като обобщение - колкото се може по-твърдо(зряло) сирене дори да е краве; козе; фета; обезсоляване.

При кашкавалите ситуацията е сходна до някъде с тази при сиренето. По-твърд кашкавал(по-зрял) води до по-малко лактоза. Кашкавали като грана падано или пармезан практически са естествено безлактозни. При гаудатата например има няколко вида, които са именно според това колко зрял е кашкавалът. Гауда mild е по-млада гауда, докато Гауда mature е зряла значително повече и съответно има по-малко лактоза. Колкото по-твърд кашкавал, толкова по-малко лактоза и по-добре.

Cottage cheese (Зърнесто сирене). То е лактозно и с мазнини от 2 до 4%. Тук лактозата няма как да редуцираме, но можем да редуцираме мазнините. Отделно че в повечето големи вериги вече се продава cottage cheese, който хем е нискомаслен (до 2% мазнини), хем е безлактозен. Тази комбинация съвсем не трябва да ви създава проблеми.

И не на последно място, от всичко гореизброено е много важно и какво количество се приема, дали е на гладно или заедно с друга храна. За предпочитане не яжте никакви млечни на гладно и гледайте да ги комбинирате с нещо друго или да ги приемате след основно хранене, както и да не ядете голямо количество наведнъж. И така смятам, че проблемните симптоми след прием на млечни може да се редуцират значително и така да не изключвате напълно този вид храни от менюто си.

Надявам се тази информация да е полезна на хората, които имат някакви проблеми с млечните продукти.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:25 от zzrr

# 553
  • под тепетата
Аз съм с друга диагноза, но ще споделя при мен как е, защото спазвам доколкото мога и когато се налага диета. На първо време съм ограничила млечните - прясно мляко рядко в някои гозби само. За моето заболяване особено при кризи - само извара. Маята много ме подува, затова си правя соден хляб. Стар фасул, грах, особено леща - не консумирам. Зеле, царевица ми се отразяват зле. За разхлабване , защото ми се налага, когато не съм с кризи - овесени ядки с кисело мляко, пестил, сладко от рози, киви. Не съм правила тест за непоносимост, няма и да правя. Усетила съм кои храни не стават за мен.

# 554

ето така хванах , че натрошеното сирене върху кус-куса ми направи веднага слуз и просто приключих с млечните.

Може ли да обясниш какво точно се случи около докарването на слуз. Знам, че е гадно и всеки отбягва да разказва, но нещата са различни и трябва уточнение. При мен излезе на теста, че нямам непоносимост към млечни, но забелязвам, че сиренето нещо не го понасям добре, докато киселото мляко не ми създава проблем. Не знам възможно ли е.....дали то не ми докарва тая слуз....и питам в какво се изразява, за да знам същото ли е..
ами разбърква се корема, след приема започва да къркори , газове, кашести изхождания, присвива те
когато е кашесто изхождането няма как ясно да се види слузта, но тя си е там, и тъй като е в повече затова става и на каша
генетичните тестове за лактоза са си отрицателни

Общи условия

Активация на акаунт