Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 528
  • 809
  •   1
Отговори
# 615
  • На планетата земя
точно така, всичко е индивидуално- и режим и лечение
наред с храната, трябва да се изключват , доколкото е възможно, стресовите ситуации, тревогата, депресията
силови упражнения и коремни преси също приключват
тесни дрехи и притискащи колани също

А, не аз не съм спирала да тренирам нито по време на кризата, нито сега. Смятам, че тренировките помагат, поне на психиката със сигурност. Доктора ме съветваше за йога, но не е моето.

# 616
Ако човек е свикнал с тренировки, няма как да му намали стреса, без тренировки.

Относно храненето  на често и по малко- пробвахме и това, но не е панацея, за съжаление.

Относно глутен, млечни, и високо FODMAPS- трябва поне месец -два абсолютна диета, а след това пробване на храните и водене на дневник.

Относно изследвания на непоносимости, заедно хеликобактер, пълна кръвна картина (ПКК) – за изключване на анемия или възпалителен процес, CRP или СУЕ – за оценка на системно възпаление, фекален калпротектин, anti-TTG (IgA) ± total IgA, TSH – при подозрение за проблеми с щитовидната жлеза, кръвна захар / HbA1c – при съмнение за метаболитни нарушения, изследване на изпражнения за паразити...

...и накрая- при всичко в норма- пак, може да няма диагноза!

# 617
всъщност да разбирам , че няма установено изследване за този синдром, а диагнозата се поставя ако няма доказателства за друга диагноза като Крон, колити, бактерии, непоносимости и т.н.?
Ама то така е много объркващо, някаква обща диагноза за възпалени черва, което в последствие може и от горните да излезе.  Поправете ме ако греша?

# 618
всъщност да разбирам , че няма установено изследване за този синдром, а диагнозата се поставя ако няма доказателства за друга диагноза като Крон, колити, бактерии, непоносимости и т.н.?
Ама то така е много объркващо, някаква обща диагноза за възпалени черва, което в последствие може и от горните да излезе.  Поправете ме ако греша?
Абсолютно вярно!
Не знаят как, защо, нито с какво да реагират.
Нещо като Атопичния дерматит, но на червата.

Всъщност, остта черва-бял дроб-кожа, е подробно изследвана от холистичната медицина.

# 619
  • София
Диагноза по изключване е, няма изследване за доказване.

# 620
Диагноза по изключване е, няма изследване за доказване.
Ама да сме коректни- не е диагноза, а рефрен, повтарян при липса на друга диагноза.
Това е най-неприятното.

# 621
При мен е същото, цял живот няма баланс между глава и черва. Вечно съм стресирана и това рефлектира на стомаха.

# 622
  • под тепетата
Днес си взех да пия Фитолор хот, не заради червата. Но пък пише, че е с инулин и подпомага нормалната стомашна- чревна среда. Дано да повлияе и на тях, че както в момента никъде ми няма лекарството Confused

# 623
  • София
Има излекувани, но те много бързо напускат групите за взаимопомощ. Ходят в рехабилитационни центрове, където хората влизат по желание да се лекуват, когато им избият чивиите или имат бърнаут. Общо взето 4 седмици "говореща" терапия, плюс специални упражения за mind-body, дишане и кой-знае още какво. Твърдят, че без лекарства, но то с лекарства едва ли е нужно да се охарчваш за скъпа клиника. Само лекарства (антидепресанти) няма голям ефект според наблюдението ми в групите. Постоянно трябва да увеличават дозите, докато буквално стигнат дози за лечение на ментални болести, а странични ефекти са брутални.

# 624
Днес си взех да пия Фитолор хот, не заради червата. Но пък пише, че е с инулин и подпомага нормалната стомашна- чревна среда. Дано да повлияе и на тях, че както в момента никъде ми няма лекарството Confused

Кое ти е лекарството? Дай да го търсим по аптеките?

# 625
  • под тепетата
Благодаря, наистина го няма. Вчера и по тв го казаха - Салофалк. Ще се опитам от Турция.

# 626
То отдавна липсва в по-голямата мрежа, но аз го намерих в една аптека - те работят със склад, която го доставя от някакъв си склад.
Пиши ми да проверя могат ли да ти го доставят - грамаж и форма на лекарството. Аз вземах сашенца.

# 627
Аз идвам от преглед с един прехвален професор,чакахме за този преглед 4месеца и половина.
Ами, доволна съм, че поне ме изслуша подробно, с всичките ми идеи, претенции и натрупани информации... Blush
Отхвърли всички идеи за синдром на червото, разкритикува нначина на правене на FODMAPS  диета, отхвърли идеите за пиене на панкреофлат  и ще даваме само въглен 3 х ден ,  даде и за болките спазмолитик.
При всички изследвания в норма, при нормална дефекация, и средносилен дискомфорт с редки случаи на колики, иска само за окончателно отхвърляне  калпо и пилори , и твърди , че ще отшуми.
Rolling Eyes
Забравих да кажа- взе доста сериозно  бележката ми, че се случва всичко ,след много тежък ковид.

# 628
LordOzzy  мисля, че новините са чудесни.
Активния въглен как повлиява?

Имаме познато дете, което след дълги болки в червата се оправи като не ядеше пържено, газирано, без дъвки!!!, без пикантни храни и с дуспаталин. А те също бая лекари бяха обиколили!
Та вярвам, че и при вас ще помогне!

# 629
Въгленът го мислех още в началото.
От Стара коза яре съм аз, но съвсем съвсем в началото,  но после й се натрупаха лекарства, добавки...и така си остана.
Той, принципно се дава за бърза помощ при разстройство, при отравяне, защото адсорбира токсини и газове се свързват с порестата му повърхност, след което се изхвърлят от тялото, като не наранява и не влияе на власинките на червата.

Дано , дано...и да се свършва!
Тя безалкохолни е спряла отдавна, пържено не ядем.

Общи условия

Активация на акаунт