Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 966
  • 809
  •   1
Отговори
# 195
Пробвайте с активен въглен.
Бихте ли дали схема за активния въглен. И аз съм с такива постоянни позиви за тоалетна. Кашкаво изхождане понякога и 3-4 пъти на ден и така вече 3 години....газове и къркорене непрестанни дори се будя през ноща защото ми къркори корема.

Имам секцио преди 5 години, две години след това си бях добре и почна този ад...не ми се живее така
Ох , като Ви чета ми олеква - (не се радвам , че сте зле- не ме разбирайте погрешно ), но поне знам че не съм само аз така. Един ден съм добре, друг ден съм със спазми, трети ден съм подута. Вече два месеца пия пробиотик, пих дуспаталин, после иритаколин, днес пих комфоркекс . Вече не знам какво да пия. Тъкмо днес мислех да записвам час при гастероентеролог и като прачетох , че така ще е с години и са отказах. Имам колоноскопия от преди година и половина и на нея излезе хроничен колит, имам и скенер на коремни органи няма нищо нередно. Обаче чревния дискомфорт си остана. И аз се будя през ноща и после не мога да заспя и от това недоспиване на другия ден съм депресирана и после получавам спазми и те така се нижат дните в отчаяние.

# 196
Винаги с когато имам криза не мога да спя през нощта, най- късно до 5 часа сутрин спя, като сънувам гадни сънища, будя се често и още в тъмно заемам тоалетната. Обикалям като привидение  апартамента, докато дори котката спи.После дремя седнала на дивана, защото, ако легна, пак ме праща в тоалетната. Все ме боли врата от това. Бълбукането и подуването даже не ги броя.болките са най- тежката част, едва ги успокоявам с течен аналгин.

# 197
При мен започна също след гинекологична операция, но отворена. Никой нищо не намери като проблем. Страх ме е от колоноскопията подготовката най-вече, но понякога си мисля дали да не искам да ми я направят. При мен ту е добре с месеци, ту с месеци зле и така. При мен по- скоро кашави, а не воднисти
"Здравейте! Включвам се в темата ,защото от месец само ходя на доктори. Правиха ми бекръвна геникологична операция и три дена след това започнаха проблемите. Три дни имах разстройство - по точно воднисти изпражнениея.Пих ре-комфорт и разстойството спря , но сега ходя по 3-4 пъти до тоалетна ,като понякога изпражненията ми са кашави и имам чувство ,че все ми се ходи до тоалетна. Вече 3 пъти ходя на гастрентеролог. Първо пих 5 дена пробиотик + имодиум,след това 5 дена метронидазол  + пробиотика. След това пак само пробиотик 5 дена и сега пак пия за 5 дена метронидазол + пробиотик , но няма полза. Правих си изследване на Фекален калпротектин и е добре. Гастрото ме гледа на ехо и каза ,че всичко е наред, а на мен не ми е наред. Някой да е имал такива проблеми?"

След като писах горното , ходих на колконоскопия - диагнозата е синдром на раздразненото черво.Изписаха ми спазмомен .Докторът каза да го пия 1,5 месеца и щяло да мине
За момента нямам никакво подобрение - имам постоянно чувството ,че ми се ходи до тоалетна .Като отида или само пускам газове или ходя съвсем малко като се напъна. От време на време ми става лошо,но за кратко. Много ми къркорят червата.
Има ли ли сте такива оплаквания?
Някакъв съвет трябва ли да ида при друг лекар или да си направя още изследвания

# 198
Здравейте, от месеци, може би близо година, имам болка ниско вляво. В момента на появата, много често е съпроводена с газове. Усеща се повече при изправяне, изтягане. Бях при гастро, изписа ми дуспаталин, уви, без полза.
Съвет и мнение ще ми бъдат от полза.
Благодаря предварително.

# 199
При изпускане на газовете облекчава ли болката?
Вдигате ли тежести?

# 200
Да ви кажа много голямо подобрение имам от Иберогас, който ми каза една фризьорка.
Няма го подуването, няма го усещането, че все ми се ходи до тоалетна. Че и болката много се разреди.

Пробвайте! И споделете при вас има ли подобрение.

Мисля, че трябва да пробвате и с малко лекарства за газове. Те не че са много видове де - симатикон.

# 201
При изпускане на газовете облекчава ли болката?
Вдигате ли тежести?

Не , вдигам, може да се каже, че я облекчава, да.

# 202
Да ви кажа много голямо подобрение имам от Иберогас, който ми каза една фризьорка.
Няма го подуването, няма го усещането, че все ми се ходи до тоалетна. Че и болката много се разреди.

Мисля, че трябва да пробвате и с малко лекарства за газове. Те не че са много видове де - симатикон.
Аз полза от иберогаст нямах 🙁. От два дни съм с болки и къркорене, но не мога да разбера какво ме по дразни така. Дуспаталин само за кратко ме облекчава.

# 203

Аз полза от иберогаст нямах 🙁. От два дни съм с болки и къркорене, но не мога да разбера какво ме по дразни така. Дуспаталин само за кратко ме облекчава.
Вчера бях на гастроентерелог.Изписа ми Трибутин по схема за 26 дни, Стомахон за месец , Интеста за 1 или 2 месеца по моя предценка и Атаракс -вечер (мисля да го взимам през вечер). Според нея е на психична основа.
На ехограф нищо не са вижда, освен много газове , въпреки ча се бях хранила преди 5 часа. Носех с мен и изследвания от калпротектин, хеликобактер, щитовидна жлеза , витамин Д, витамин В12 и резултати от колоноскопията и скенер на коремни органи от преди година и половина. Заключението е дисфункция на дебелото черво.

# 204
Според нея е на психична основа.

Според холистичната медицина, стомах-черво са отговорни за емоциите наравно с мозъка.

Чета напоследък за хистаминова непоносимост и салмонела, като тригери за начало на дисфункцията Thinking
Някой да има идеи по въпроса?

# 205
  • София
Функционалните заболявания като СРЧ са проблем на комуникацията между ентеричната нервна система и мозъка. Според новата номенклатура се наричат Disorders of gut-brain interaction, т.е. оставят неясното Функционално и подчертават природата на заболяванията. Така че дали ще обвиняваме психиката или нервната система, все става дума за автономни процеси, над които нямаме никакъв контрол. Освен това не го считат за disease, т.е. болест, а за illness - страдаш си без да имаш заболяване.
Най-добри резултати се постигат с антидепресанти (най-добри, но пак ниски, само при хора, които имат тревожност или депресия, просто другите терапии са още по-неефективни) и психотерапия. И двете терапии е сложно да получиш на родна почва. Аз лично съм много против антидепресантите, но бих пробвала психотерапия, стига да не беше толкова скъпа и комерсиализирана. Представям си как отивам при някой психар с тарифа 100лв на сеанс и му кажа, че имам функционално заболяване - как ще потрие доволно ръчички Grinning Ще ме лекува години наред, абсолютен дюшеш. Може да съм предубедена, но това е моето мнение.
Има едно приложение Nerva - казват, че е добро. Струваше май към 150-200лв на година, и е на английски. Не съм го пробвала.
Ако не сте пробвали прЕбиотици, може да опитате - твърдят, че те хранили само полезната флора. Препоръчаха ми едни протоколи на Guy Daniels, но не съм ги пробвала. Струват $20. Според мен са препоръки за пребиотици и против пробиотиците. Някои хора се кълнат в него, други считат, че протоколите му са безполезни. Аз лично след като започнах да приемам повече пребиотици, виждам голямо подобрение в дебелото черво. Като пребиотици имам предвид скорбяла (сготвена, охладена, претоплена), псилиум, забъркала съм си смеска от различни треви и други (ябълнов прах, инулин, сухи плодове) и си слагам от него в смути от зеленчуци. Става голямо захранване на гадинките Animal Beetle
Но за съжаление при мен след като се оправи дебелото черво, проблемът се премести по-нагоре и в момента съм с функционална диспепсия, което е същият шит, дори малко по-гаден. Според мен мозъкът ми е тормозител и няма да ме остави на мира, докато не намеря какво точно не мога да храносмеля. Преди няколко месеца имах няколко дена без симптоми и от нищото ми се появи ужасна болка в хълбока. Никога не съм имала проблеми там, нито пък имам оттогава. Като се върнаха коремните проблеми, болката в хълбока изчезна.
Това е положението. Иначе и аз купувам суплементи, но съм се зарекла да спра. Току-що ми пристигна една машина за сладолед и мисля да се забавляваме с моите гадинки с нездравословна храна Ice Cream

# 206
Здравейте отново от мен след дълга пауза

Бях активна в началото на тема №2. След средата на март месец започнаха да ми се връщат симптомите след прекрасно прекарана бременност, нормално раждане и година без проблеми. Даже първата седмица ги бърках с ПМС и ги отдавах на други неща. Бях забравила, че някога съм имала проблем. Но започнаха ужасни болки в кръстта от вдигане на сина ми, заради които пих Афламил прахчета, за което сега съжалявам много, защото струва ми се от тогава много ми се разбърка корема и дебелото черво май пострада.

За разлика от предишния път, когато имах слуз и нередовни изхождания, усещания, че не съм се изходила напълно и тежест, сега съм като по часовник всяка сутрин, но не ми харесва формата и консистенцията. Все пак не виждам кръв и слуз, но имам болки отляво и около пъпа, понякога се появява болка и по високо и рядко от дясно.

За момента още кърмя, но само веднъж. Пия иритаколин и пробиотици, но не винаги ми помагат. Не ми се иска да минавам на диетата и чайовете, които правих при първата криза, защото се състоеше от 5 неща и ми обърка хормоните.

Идвам малко да си споделя мъките и да си сверя часовника. Пуснах един пакет, който се предлагаше от лабораторията с туморен маркер CA 19-9, окултни изследвания и калпротектин. Като се замисля, не знам дали трябваше да пускам туморния маркер. Сега си пиша наследството докато чакам резултатите Grinning

Психиката ми е много зле, когато започна да се тревожа за коремните си проблеми. И предния път беше така, но не бях майка - днес докато ме боли почти цял ден сигурно 15 пъти щях да се разрева на работа от притеснения.

Мрън.

Иберогаст предлага ли се още? Преди много ми помагаше, но изчезна след това и не съм го засичала.

# 207
  • София
Иберогаст го има, дори скоро го купих доста намален - 16лв за 50мл, но естествено е изчерпан.

# 208
Иберогаст го има в аптеките, даже в два грамажа. Пробвайте Бланд за успокоение на психиката. Състои се от маточина, лавандула, ашваганда. Може и от други марки тези билки да си вземете. Алтернативно вместо билките може да пробвате Триптозин. Има малко магнезий - доста по-малко от магнезия, който се пие за мускулни проблеми, но достатъчно за целта. Също има витамин Б3, Б6 и L-Триптофан. Триптозин го има и във вариант само с Б6, без Б3, но не знам дали има разлика в ефекта. И двете ги препоръчват за стрес, нервна система и пр.

# 209
Благодаря ви! Веднага ще се обзаведа с Иберогаст, защото много ми помагаше наистина - дано не са го променили много!

По принцип не съм лабилна - не съм имала следродилни депресии и други, само това състояние може да ме изкара извън релси, но ще погледна и за нещо за успокояване.

P.P. Излезе ми резултата туморния маркер ми е 14 от 0-39 референтни и кръвта в окултните изследвания ми е негативна. Чакам калпротектин в петък. Дано всичко да е наред.

Сега ще мисля нови варианти за диета за известно време.

Общи условия

Активация на акаунт