Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 972
  • 809
  •   1
Отговори
# 225
  • Габрово
Бях писала преди време за моите проблеми ,който не минават вече повече от два месеца - след генекологична операция /безкръвна/.Ходя по 2-3 пъти до тоалетна и след това имам постоянно чувство ,че ми се ходи /все едно не съм се изходила и червото ми е пълно/.Като отида или само газове или съвсем малко ходя. От време на време пък имам разстройство и едва се оправям от него. Калпротектина ми е в норма. Колоноскопията е добре- заключението е СРЧ и не доказан колит /което не знам какво значи -не доказан?/. На Ехограха - докторката каза няма нищо.През нощта не ме напъва да ходя. От доста време не мога да спя хубаво.Само ходя по доктори и нищо.
В момента пия спазмомен повече от 20дена и няма полза. Преди това пих разни пробиотици и други лекарсва /всичко е изписано от гастролога/.
Моля за съвет . Може ли да е жлъчка или нещо друго и  какви други изследвания да си пусна
Благодаря предварително

Здравейте отново
Гастрото ме изпрати на изследване за candida. Днес излезе изследването CANDIDA NON ALBICANS - оскъден растеж. Довечера ще ходя при докторката да видим какво ще каже.
Някой имал ли е такава гъбичка?

# 226
Какво изследване правихте?

# 227
  • Габрово
Правиха ми колоноскопия и изследване на калпротектин . И двете неща са добре
Сега правих иследване в микробиология на изпражнения за наличие на candida
Лекарката току що ми изписа Фунгокап 200mg за 7 дена и след това пробиотик Бутарин /като минат тези 7 дена/
Някой пил ли е това лекарство Фунгикап?

# 228
Бях писала преди време за моите проблеми ,който не минават вече повече от два месеца - след генекологична операция /безкръвна/.Ходя по 2-3 пъти до тоалетна и след това имам постоянно чувство ,че ми се ходи /все едно не съм се изходила и червото ми е пълно/.Като отида или само газове или съвсем малко ходя. От време на време пък имам разстройство и едва се оправям от него. Калпротектина ми е в норма. Колоноскопията е добре- заключението е СРЧ и не доказан колит /което не знам какво значи -не доказан?/. На Ехограха - докторката каза няма нищо.През нощта не ме напъва да ходя. От доста време не мога да спя хубаво.Само ходя по доктори и нищо.
В момента пия спазмомен повече от 20дена и няма полза. Преди това пих разни пробиотици и други лекарсва /всичко е изписано от гастролога/.
Моля за съвет . Може ли да е жлъчка или нещо друго и  какви други изследвания да си пусна
Благодаря предварително

А как се чувстваш като пиеш препарати за газове - напримерно по 3 дегазина или симатекон на сашета. Пробвай, може да се изненадаш.

# 229
  • Габрово
не ми помагат препаратите за газове

# 230
Доктор Стефан Митев за кандидата:
https://www.facebook.com/watch/?v=618356701126210

# 231
Ън, помня те от първия път като бях по-активна в темата и те мисля от време на време! Има ли при теб периоди на “затишие” в които всичко е нормално и нямаш болки и дискомфорт. За диетата ми е голям хикс и на мен. Предния път ограничих 90% храни и според мен не беше окей, но ми мина напълно де.

Сега пак почвам - яйца, банани, пилешко, картофи, риба, авокадо, краставици - всичко неовкусено, разбира се. Но ще гледам да добавя повече зеленчуци и да следя… преди киселото мляко ми беше окей, сега 2 дена ядох таратор без чесън и много ме боля и двата дни. Най-тъпото е че четеш за примерни диети  и рецепти в нета и всички съдържат  някакви неща, които път точно на теб ти дразнят.

Взех си иберогаста вчера следобед и днес цял ден нямам болки. Но и ядох само една полачинка с кленов сироп, така че не е показателно. Снощи пилешко бяло месо с печен картоф

Да, имам и светли прозорци, както им викам. В тези дни се храня нормално, ходя всеки ден до тоалетна, спя добре и никъде не ме боли. Тези периоди са с различна дължина, по 10, 20, понякога цял месец. После без никаква причина започвам да ходя до тоалетна през ден, през два и ми тежи, чак ми е лошо понякога. След няколко дни започва разстройство с много слуз, болки по хода на червото, бълбукане, газове, тежест, чувство, че все ми се ходи. Не се храня, пия пробиотици, скрита,спазмомен, но почти нищо не помага. Трае 1-2 до три седмици, в които ям само сухари, варени картофи и банани. Накрая спира само, почвам да се възстановявам, защото отслабвам много. После пак имам светъл период до другата криза. Почти непрекъснато съм в тая въртележка, нямам спокойствие. Изследванията ми са много добри, правя непрекъснато.

# 232
Ох, опитах диета - общо взето без въглехидрати и както си мислех, че съм ги овладяла червата стана страшно.
Няма никакво значение какво ям или пия да му се невиди!
Не им допада да ям повече зеленчуци и да няма картофи, ориз и хляб! Дори и не разбирам кое толкова ги вбеси!

Вие какви диети пазите и как отслабвате?

# 233
Аз също съм забелязала, че няма значение какво ям, колкото и да се мъча, то е като някакъв порочен кръг, като стигне някакъв негов си момент, почва криза и нищо не може да я спре.

Моята диета е тази за черния дроб. Само домашно сготвена храна, с пиле или телешко, картофи, ориз или зеленчуци, нищо не се пържи, варя или пека на скара. Сурови ям само краставици и домати, подправки само малко сол, олио и магданоз, нищо друго. Пия само вода. Отслабвам много бързо в кризите, трудно качвам килограми. Вечно съм 38-39 кг, а съм на 61 години. Резил! Вчера се претеглих и бях 40 кг, то само дето не вдигнах банкет. Да видим докога, тази сутрин не ходих до тоалетна,не е добре....

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 13:31 от Ън

# 234
Днес докато си гледах клипчета поапднах на такова за блуждаещият нерв. Оказа се че има връзка с куп процеси включително и храносмилането, и донякъде може би обяснява връзката стрес и проблемен стомах.
https://www.forlife.bg/bluzhdaesth-nerv

https://vm.tiktok.com/ZNdh3twW7/

# 235
  • София
Обясненията за СРЧ са ясни. Проблемът е, че няма лечение. Единствено антидепресантите показват положителни резултати, но не са панацея. И тук кой ще ти изпише АД off-label? Сигурно в цялата страна няма нито един невро-гастро доктор.

# 236
Да Ви попитам , пиете ли някакви витамини, когато сте в криза?
Аз не ям никакви плодове и се чувствам много слаба и безсилна, та се чудя удачно ли е да се пият витамини , страхме е да не дразнят червата и те.

# 237
За витамин Д се твърди че недостигът му има връзка с храносмилателни проблеми, както и с много други неща. В есенно-зимния период, когато денят е по-кратък и по-малко сме изложени на слънце, може да се приема. Не трябва да се прекалява защото може да се получи натрупване в организма, което не е полезно.

Б витамините генерално влияят на нервната система, така че недостигът им също може да се отразява негативно на храносмилателните проблеми.

Витамин Ц също влияе на общото състояние. Особено в есенно-зимния период мисля че може да се приема.

За по-добро усвояване за някои витамини препоръката е да се приемат на гладно, но именно за да няма проблеми е по-добре да се приемат с храна, дори с риск това да намали в известна степен усвояемостта.
Важно е да се избягват витамини с подсладители и общото ми наблюдение е че витамини в течна или полутечна форма по-лесно се усвояват от таблетки например.
Също е добре да се избягва приемът на много витамини наведнъж. Под много визирам няколко таблетки наведнъж. По-скоро ако са няколко, е добре да са разпределени в рамките на деня.

Натрупване в организма на витамин Ц от гореспоменатите е най-малко опасно, защото излишъкът се изхвърля с урината. Приемът на големи дози витамин Ц(1000-2000 мг на ден) може да повлияе негативно на храносмилателната система, така че дозата е много важна. С витамини Б и Д може да има предозиране и там изхвърлянето не е толкова лесно. Затова има и кръвни тестове, но спазване на определен ритъм, например витамин Д да се пие само в студените месеци, а витамини Б да се редуват с периоди на прием и периоди без прием, също е добра практика.
Редуване на периоди на прием с периоди без прием, винаги спазване на препоръчителната доза.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 14:01 от zzrr

# 238
За витамин Д се твърди че недостигът му има връзка с храносмилателни проблеми, както и с много други неща. В есенно-зимния период, когато денят е по-кратък и по-малко сме изложени на слънце, може да се приема. Не трябва да се прекалява защото може да се получи натрупване в организма, което не е полезно.

Б витамините генерално влияят на нервната система, така че недостигът им също може да се отразява негативно на храносмилателните проблеми.

Витамин Ц също влияе на общото състояние. Особено в есенно-зимния период мисля че може да се приема.

За по-добро усвояване за някои витамини препоръката е да се приемат на гладно, но именно за да няма проблеми е по-добре да се приемат с храна, дори с риск това да намали в известна степен усвояемостта.
Важно е да се избягват витамини с подсладители и общото ми наблюдение е че витамини в течна или полутечна форма по-лесно се усвояват от таблетки например.
Също е добре да се избягва приемът на много витамини наведнъж. Под много визирам няколко таблетки наведнъж. По-скоро ако са няколко, е добре да са разпределени в рамките на деня.

Натрупване в организма на витамин Ц от гореспоменатите е най-малко опасно, защото излишъкът се изхвърля с урината. Приемът на големи дози витамин Ц(1000-2000 мг на ден) може да повлияе негативно на храносмилателната система, така че дозата е много важна. С витамини Б и Д може да има предозиране и там изхвърлянето не е толкова лесно. Затова има и кръвни тестове, но спазване на определен ритъм, например витамин Д да се пие само в студените месеци, а витамини Б да се редуват с периоди на прием и периоди без прием, също е добра практика.
Редуване на периоди на прием с периоди без прием, винаги спазване на препоръчителната доза.
Благодаря за отговора! Аз имах предвид от тези, които са комбинирани от А до Я ,  суправид и др.където има от всички по -малко

# 239
Благодаря за отговора! Аз имах предвид от тези, които са комбинирани от А до Я ,  суправид и др.където има от всички по -малко

Преди години приемах такива и стигнах до извода за себе си че са по-малко полезни, защото имат от всичко, но в по-малки дози. Докато витамини, които се продават отделно или са само няколко витамини/минерали в комбинация, която адресира 2-3 конкретни проблема, ми се струва че са в по-оптимални дози и има повече смисъл да се пият.

Общи условия

Активация на акаунт