Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 754
  • 809
  •   3
Отговори
# 345
Аз пък съм с толкова разбит стомах, че ям тука едни оризи и се страхувам, защото слабея Sad
Преди 10 дни приемах Салофак - стабилизира нещата, но като го спрях и хайде пак всичкото замина.
Сега ще пробвам антибиотик за черва - Колидuр. Малко се притеснявам, че на листовката пише, че се пие 3 дни, на мен лекарката ми го изписа 10 дни. Ама мисля да пробвам. Като се знам как давам всички странични реакции, че и малко отгоре, направо ме е страх какво следва Sad
Някой пил ли го е?

# 346
  • под тепетата
the Дорис, при кризи , когато и усилена доза салофалк не помага, слагам свещички салофалк. Но при мен , както съм казвала, диагнозата е друга и не знам дали при теб ще помогне.

# 347
Не знаех, че свещички. А при теб каква е диагнозата?
Аз да ви кажа диагноза нямам!
След колоноскопия, Ядрено магнитен, маркери, видеозони /основно 2022/ - ни един не ми постави някаква диагноза. Боли ме в дясно под ребрата, все ми е разбит стомаха.
Моята лична все ме плаши и ми разправя как можело на 6 месеца да си правя колоноскопия, но това ми се вижда безумно. А и много мразя да ме плашат!

# 348
  • под тепетата
ХУХК - улцерозен колит на дебелото черво.

# 349
Спирала ли си глутена изцяло? Без прашинка глутен?
И как ти се отразява?

# 350
  • под тепетата
Не изцяло. Спирала съм млечните, фибрите, защото дразнят, маята. В моменти на кризи съм на картофи, ориз, банани, варени тиквички, моркови, извара.
, яйца., печено/ варено месо. Нормално не си позволявам фасул, леща, кисело зеле, прясно мляко, газирано.

# 351
Аз може и малко да разбирам, ама...много  ядете бре хора.
В момент на криза се остава на едно, до 2 неща, които  знаете че не ви дразнят. И само това ядете.
Храната е гориво. Нищо повече.
И,моно хранене- закуска,  само бъркани яйца. Без Нищо друго.
Обяд- картофена супа, и край.
......

# 352
Имам позната с ХУХК спря глутена и каза, че направо се е родила.
Аз над година се хранех без глутен - защото дъщеря ми не биваше да яде глутен. Общо взето цялата кухня нагодих за безглутеново хранене и това бе моята помощ към приятелката - казах и кое с какво съм заменила, как пека хляб, от къде какво купувам. Ние и млечни не ядем, че и там всичко ни е аха като истинско Simple Smile

LordOzzy, ако се изпразнят червата ми е неистова болка Sad Имам чувството, че се залепват.
Че то аз от диета в диета такива липси съм си докарала. Не мога да пия добавки - разбиват ми червата, а феритина ми е под 10, магнезия почти на нулата, витамини, минерали всичко е дъно.

# 353
Може ли някой да ми обясни какво означава дизфункция на дебелото черво, че това е последната ми диагноза и на лекарствата ,които ги пия пише подпомагат функцията на червата. По принцип , четох , че червата са дълга мускулна тръба и чрез свиване и разпускане на тези мускули става предвижването на смляната храна в тънките черва и на непотребните неща в дебелото черво. За да имам много газове и поддуване в червата, това означава ли че те не се свиват и разпускат добре за да се предвижва храната или ми липсват ензими за да смила храната и тя да си ферментира там и от там да се получава пак поддуването. Аз когато съм в криза получавам спазми или свиване на червата и така остават през целия ден и понеже работя седнала е страхотен ужас.
Благодаря на човека ,който ми отговари , а на всички други хубав ден и без болки!

# 354
Според мен термина "дизфункция на червата" се използва като научен израз на "неправилно функциониране".
Червата придвижват храната към изхода, но едновременно с това усвояват всичко от нея, вкл. водата. Храносмилателния процес и този за пречистване са много сложни. Лигавицата на червата е уникална и като структура не съществува в друга част на тялото ни. 

Та в общи линии диагнозата ти е "не и функционират правилно червата".

При кризи пиеш ли дуспаталин/спазмомен/ спазмалгон?
Какво вземаш за газовете?

Зачетох се в старите теми тук и смятам да се пробвам да лекувам СИБО.
Днес започнах антибиотика. Ходих да търся добър пробиотик - тези хора са откачили с цените на пробиотиците!! За бога, това са бактерии, а не прах ценни метали!

# 355
Пробвай Биопрон, този с ензимите. Аптекар ката ми похвали омнибиотик,но не съм го пила.

# 356
Според мен термина "дизфункция на червата" се използва като научен израз на "неправилно функциониране".
Червата придвижват храната към изхода, но едновременно с това усвояват всичко от нея, вкл. водата. Храносмилателния процес и този за пречистване са много сложни. Лигавицата на червата е уникална и като структура не съществува в друга част на тялото ни. 

Та в общи линии диагнозата ти е "не и функционират правилно червата".

При кризи пиеш ли дуспаталин/спазмомен/ спазмалгон?
Какво вземаш за газовете?

Зачетох се в старите теми тук и смятам да се пробвам да лекувам СИБО.
Днес започнах антибиотика. Ходих да търся добър пробиотик - тези хора са откачили с цените на пробиотиците!! За бога, това са бактерии, а не прах ценни метали!
Да приемам(стомахон, но-шпа, сазмомен- редувам). Всичките пише ,че са и за намаляване на газове. Понякга и комфортекс. Ама дали някога ще се оправи тази дисфункция?
Благодаря за отговора и хубава седмица!

# 357
  • вкъщи
Дами , забелязали ли сте дали по време на овулация при вас кризите са най тежки. При мен е така и два,три дни болките са ужасни,до степен едвам да вървя. Качеството ми на живот се влошава много, нищо не мога да правя едвам си изкарвам работния ден. Права изобщо не мога да стоя. Мине ли овулацията , много рядко имам болки.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 14:45 от лелка

# 358
Ужасно ме боли отдясно, където е жлъчката, а също и на кръста и отзад на гърба, където е бъбрека. Имам камъни в жлъчката, които не са ми създали никога проблем, в бъбреците няма нищо. Преди няколко дни ми гледаха жлъчката на ехограф, нищо нямало. Как е възможно, не знам. Ако оживеят до утре ще се обадя на Георгиев да отида да види тая жлъчка. Пих течен аналгин, дано спре тая гадна болка.

# 359
Ън, пиеш ли лекарства? Някакви. Виж им листовката дали може да пречат на жлъчка, черен дроб, бъбреци.

лелка преди цикъл и по време на овулация и при мен е гадно. Вероятно матката или яйчниците се увеличават - знам ли. Или отделения естроген подува червото. Може да пробваш тогава да ядеш салата от моркови и да пиеш Калциев - Д - Глюкарат. и двте са безобидни и намаляват етрогена.

lbl, защо да не се оправи. Ще отнеме време, но ще се оправи. На твое място бих сменила лекаря - това с дисфункцията е като измиване на ръцете. Лечение не виждам да имаш.

Общи условия

Активация на акаунт