💙🩷Мами с термин октомври 2025 🤰👼

• 33 385
  • 757
  •   2
Отговори
# 405
Тина, много неща за сина ми купихме втора употреба или от Амазон (английския, но над 50 евро вече немския има безплатна доставка до България). Така бухалът Оли ни излезе 60 лв с доставката от Англия (но го поръчахме от името на приятел, та би беше подарък един вид), стерилизаторът на Томи типи също ни е от там - в комплекта имаше машина за затопляне на шишета, шишета доста, четки, всичко излезе по-малко, отколкото само тук шишетата.
Креватчето ни е втора употреба от Олх, само матрак си взехме нов. Сега триколката и тротинетката също са ни от Олх.
Памперси също английски купувахме, а и адаптирано мляко, че малко успях да кърмя.
Дрешките основно бяха от близки и от синсей.
Козметика тогава ми подариха на Мустела, но след нея си минах на Бочко и до ден днешен е така, понякога взимам и на дм.
Количка взехме много намалена от baby bg, беше 3 в 1 на косато. Честно казано сега бих взела втора употреба и това, стига да може всичко да мине през пералнята.
Бебефонът ни е втора употреба от Олх.
От там взех и помпа Медеа. На практика използвах само тялото, взех нови шишета и маркучи и излезе без пари почти.

# 406
  • Благоевград
Аз честно да си кажа не съм привърженик на каквото и да е, ползвано от друг. Никога не съм си купувала дрехи втора употреба, не съм взимала вещи от друг човек. Някак не мога да се пречупя. А пък що се касае за първо и най-вероятно единствено дете, искам да си изживея емоцията от купуването на дрешки и необходимите му неща.
Снаха ми и брат ми купиха за племенничката количка Балиос С, супер запазена е, в неутрален цвят. Каза ми, че ще ми я дадат, ако я поискам, но някак разбирането ми е, че моето дете заслужава да е новичко. Толкова дълго го чакаме, че ще ме е срам от самата мен да не се постараем повече. Много тъпо звучи, но аз съм си такава. На нечие друго дете майката и бащата са намерили начин, ще намерим и ние за нашето дете.
Ще взема от нея една Ел. Везна за бебето, както и стерилизатора. Засега друго няма какво.
Започнах да си правя списък, харесах количка, кошарата next to me, сега съм в търсене на шкаф с повивалник, не мога обаче да харесам. На повечето бебето се слага настрани, не мисля, че ще ми е удобно.
Шишета няма да бързам да купувам, само ще си набележа, но те може и да не ми потрябват, много се надявам да кърмя.
Иначе съм фенка на бебешките дрешки на ХиМ и Лидл. Купувала съм неведнъж за подарък от ХиМ и отзивите на майките са чудесни. За Лидл пък гледам каква война е между майките сутрин, значи дрехите са качествени. Аз самата си купувам от тях дрехи и имам дънки на 4 години, които нито са избелели, нито са захабени. Спортните им клинове ми пасват идеално. Чакам с нетърпение да пуснат дрехите за бременни да направя шопинг. Чакам си от Шейн/Шийн някакви неща, че вече не мога да нося панталоните, които ми бяха леко широки и съм само с един нормален термо клин. Другото ме стяга.
На вас започва ли да ви личи?

# 407
Може ли да пратиш линкове към онлайн изданията, които гледаш. Коя е тази Ася?
За съжаление няма присъствени курсове, след Ковид май не съм чувала да има. Аз гледам онлайн на списание Кенгуру, Училище за родители и още няколко, които имат предаване на живо във фейсбук.
Много се базавлявам с клипчетата на Ася, страхотна е. При първата бременност присъствах на живо на нейна лекция и беше страхотна. Много неща съм запомнила от нея.
Между другото, заговорихме се със свекърва ми за къпането и тя каза, че е слагала по едно яйце във ваната, когато е къпала мъжа ми. Ставало като пяна, като сапунче, така й била казвала нейната свекърва. Майка ми пък слагала щипка сол във водата, било като морската вода и на бебетата не им миришела потта 😵‍💫 Като чух, щях да падна 😀 каква пот ще има бебе, което няма развити потни жлези до не знам си кой месец 😀😀😀
Така ми се иска вече да започна да ходя по магазините и да оглеждам. Не вярвах, че бабешките продукти и пособия са толкова скъпи. Хайде количката, столчето за кола и леглото е важно да са качествени, ама 200 лева за играчка за бял шум като можеш да му включиш Сешоара 😀 като гледам цените за най-необходимото за новородено ще ти излезе 6-7000 лева, ми отделно раждане, отделно стволови клетки и отидохме на 15 и хиляди. Направо се плаша. Вие с какво сте склонни до направите компрос да е по-евтино и от кое мислите да се лишите?

# 408
  • Благоевград
Фейсбук страницата на Списание Кенгуру, имат в ютуб канал, а Ася Демирева е консултант по кърмене. Има и тя клипчета в ютуб, Училище за родители "Ма-ма", Списание 9 месеца. Всички имат фейсбук страници и канали в ютуб.

# 409
Много благодаря! Ще потърся тези в youtube, понеже нямам фейсбук Simple Smile

# 410
Освен столчето за кола, за мен е много важно матрака в кошарата да е качествен (и нов), защото бебетата прекарват доста време там. Количката също си струва да е малко по-висок клас, дори и втора употреба. От познати виждам, че по-бюджетните, особено комбинираните, много бързо се разтропват и не са толкова маневрени и удобни. Друго важно нещо (след 3 - 4 месец) е хубава ергономична раница (в никакъв случай кенгуру), с плат от естествена, дишаща материя като памук, ако смятате да бебеносите. Преди трети, четвърти месец пък памучен слинг. Усещам, че слинга ще ми е пръв приятел с породени деца. 😅 Ако пък имате намерение да се цедите, силно препоръчвам hands free помпа. Аз се цедях ексклузивно 10++ месеца и двойната, hands free помпа ми беше спасението. Редовно докато се изцеждах върших други задължения из вкъщи или пък се разхождахме в парка с малчо. Едва ли щях да издържа толкова дълго да се цедя ако помпата ми беше с кабел и трябваше да съм вързана с нея по 6 - 7 пъти на ден.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:01 от zoya.

# 411
Момичета, има ли такива сред вас, които приемат Антидепресанти?
Аз съм на лечение от 1 година и трябва да продължа до Октомври.
Другата седмица съм на преглед при психиатъра за да ми каже какво ще правим. Първоначално ми беше казал, че няма проблем и се спрират 3 месеца преди раждане, но ми е някак много притеснено. Чувствам се ужасно...
Пия ги след прекарана много тежка депресия и страдам от генерализирана тревожност.

# 412
Аз, от суеверие, още не планирам какъв тип екстра покупки ще са ни необходими, но живот и здраве - и ние ще сме с породени и повечето неща ще ги преизползваме.

Когато пазарувах предния път - масово накупих големите неща от немски и други европейски онлайн магазини, беше ми много по-изгодно отколкото цените на същите артикули в български магазини. Количката, кошът за новородено за кола, ергораницата и т.н. масово не са ни от БГ, като разликата в цените беше поне 20%. Отделно, понеже първото ни дете също е октомврийче, дрешки купувах лятото (юли месец), когато имаше намаления навсякъде и онлайн и по физически магазини. Машина за бял шум не сме купували (за мен това е чист автогол за по-късен етап, когато детето ще загуби сетивност да се самоприспива), не сме ползвали, гнездо, шезлонги, проходилки, бънджита и т.н. Не сме стиснати, но след проучване се оказа, че доста от трендовете като аксесоари за бебета изобщо не се препоръчват за ползване по отношение на психо-моторното им развитие.

Ползвали сме неща от приятели - слинг, възглавница за кърмене, все аксесоари, които се ползват за кратко и няма смисъл да купуваме. Втора употреба бях взела некст-ту-ми-то. Нямаше абсолютно никакви следи от употреба, купихме го с оригинални кашони и дори вътрешни найлони. Има мебели, които просто няма как да бъдат захабени от едно новородено и предпочетох да вложим пари в истински важните, качествени и дългосрочни за ползване неща.

Ася Демирева аз не я харесвам. Да - забавен подход има, но от приятели имам ужасни отзиви за персоналните консултации с нея. Аз правих консултация с Хедра, като излезе проблемът с кърменето при мен - доволна съм и мога да я препоръчам. Ходих на едно еднодневно училище за родители (не помня Ма-Ма ли беше или Бе-бе), гледах и доста лекции в YouTube по различни теми - къпане, сън, захранване и каквото се сетите. И книги доста напазарувах в ентусиазма си. Еми - сигурно 5% от информацията бе приложима при мен. Само едни техники по време на раждане на Елена Василева като че ли ми свършиха работа. 😄 Всичко друго напасвах на база на поведението и нуждите на бебето.

# 413
Аз също съм суеверна и на този етап не смятам да купувам нищо. Но мисля мине ли още малко време да почна да разглеждам и набелязвам, за да може на края да имам готов списък, който да поръчвам и да купувам, за да не се чудя в магазина 3 часа с огромен корем на финала коя количка искам.
Иначе не бих направила компромис със стола за кола, количката и кошарката.
За дрехите ми е достатъчно да са памук нищо повече, не държа на марка, та то ги носи 2-3 седмици и край. Стерилизатор, помпа, бебефон, шезлонг, вана с радост бих взела от приятелка или позната. Шишета не бих ползвала втора употреба.
По повод притесненията ... ох имам ги постоянно. Хем не съм имала загуби, хем нон стоп ме гложди всичко наред ли е, така ли трябва да е, ами ако не правя нещо както трябва. Какво ще ми кажат на следващия преглед. Пренаталния наред ли ще е.  Явно си е в реда на нещата. После сигурно ще преминат в притесния как да го изкъпя, как да го нахраня и тн.

# 414
  • Благоевград
Момичета, има ли такива сред вас, които приемат Антидепресанти?
Аз съм на лечение от 1 година и трябва да продължа до Октомври.
Другата седмица съм на преглед при психиатъра за да ми каже какво ще правим. Първоначално ми беше казал, че няма проблем и се спрират 3 месеца преди раждане, но ми е някак много притеснено. Чувствам се ужасно...
Пия ги след прекарана много тежка депресия и страдам от генерализирана тревожност.

Аз съм с тревожност и от време на време с паник атаки. Приемам Седатиф ПС. Консултирах си с 4 различни лекари, включително Сигридов и Калчев дали мога да го пия по време на бременност, казаха, че може, но то е хомеопатично. По една таблетка взимам вечер и до 2-3 на ден при нужда, когато имам силна тревожност.
Спрях антидепресантите преди година и половина и засега удържам положението само с хомеопатичното. Преди няколко дни имах една неприятна, знам какво действа при мен и бързичко я преодолях.

# 415
Аз съм работила с Ася Демирева още преди да се роди сина ми, не бих я потърсила и аз.

А наскоро намерих Ергобейби във втората употреба за 9 лв Simple Smile естествено, взех я. Слинг взех, нов, със сина ми, само това го спаси от коликите.

Това, което този път няма да взимам, са биберони/залъгалки. Не съм имала драма със сина ми при махането, но бих си го спестила, защото си е още едно нещо, за което да мисля, като пътуваме.
Белият шум нас лично ни спаси първите три месеца. После никой не е имал нужда от него.

Сетих се за друго нещо, което поръчах от Англия, и съм много доволна. Пелени за повиване с велкро. Супер са за рефлекса на Моро, само нощем сме ги ползвали. Денем не исках да не свиква уж, но такова махане с ръце беше, че се будеше постоянно и сега, ако го прави и второто, може и през деня да пробвам.

Шишета този път от началото ще сме със стъклени, другите за мен първо, че не са устойчиви, а и по трудно ми беше да ги поддържам.
Габи, за шезлонг, гнездо и прочее наистина пробвай с от приятелка. Моят син например не искаше шезлонг, а гнездото само място ни заемаше.
По-нататък взехме уокър от Кауфланд, дървен, вече 3 деца са проходили с него, нямам и представа в кого е в момента 😂

Emay, некст ту ми дълго време мислех, че е пълна глупост, обаче накрая взехме 😂 от група във фб, иначе са супер скъпи и до 9кг... никакъв смисъл няма. Иначе съм супер доволна от леглото, трудно се разделих после с него.

Пазим си и повечето дрехи и играчки, другите покупки вече написах. Не мисля, че не сме се постарали с детето ни, просто не смятам, че нещо да е с етикет от магазина, е толкова важно. Особено, когато става въпрос за вещ, която ще се ползва няколко месеца.

Впрочем сега сме със столче на maxi cosi за колата и ако трябваше да купувам сега количка и столче за новородено, вероятно бих взела на тази марка.

# 416
2021г след раждането ми я поставиха, след като се разбра, че малката е с положителен резус фактор. Тогава струваше 200лв. Но в държавните билници се покрива по здравна каса.
Здравейте ,запознати ли сте с поставянето на Анти д гама глобулин като цена в Селената?

# 417
Здравейте, вие кога се регистрирахте, като бременни, понеже аз мисля да си ходя на частно да ми следят бременноста, и за да не пътувам всеки път до Пловдив  ще се запиша при друг лекар да ми издава просто болнични има ли някакъв срок ? Аг ми каза след 10та седмица.

# 418
Няма срок, може да се запишеш по всяко време. Аз ще се записвам на 31.03, тогава ще съм в 11 гс

# 419
Мен ме вика на 04.04.- ще съм в 12 г.с. за регистрация с направление от ЛЛ.
Доктора ми е в София Мед, а клиниката работи с НЗОК, отделно имам допълнително здравно осигуряване към Дженерали.

Общи условия

Активация на акаунт