Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 24 602
  • 746
  •   2
Отговори
# 675
Е, при мен АГ ми назначи вливките, че бяха много ниски нивата. И добре, че го направи, че след секциото паднаха естествено

# 676
Къде може да се провери феритин, желязо и жск на 6 месеца? На мен ми отказаха и направихме изследванията само по ЗК

# 677
Във всяка лаборатория като си платиш.

# 678
Не мисля, че може, защото трябва кръв от вена, а в малко лаборатории ще се съгласят да вземат на толкова малко бебе. Само в болница, ако се наложи.

# 679
Не мисля, че може, защото трябва кръв от вена, а в малко лаборатории ще се съгласят да вземат на толкова малко бебе. Само в болница, ако се наложи.

Точно така!
За прецизни изследвания е нужна венозна кръв, което е голям проблем тук в БГ. С кръв от пръстче...интерпретации всякакви. Да не говорим, че малко лекари са наясно с референтните за бебета. Има голяма разлика,спрямо възрастен. От тук- неглижиране на реални проблеми или ненужен стрес от грешно интерпретирани резултати.

# 680
Ами, защото венозната кръв на бебе е много трудно да се вземе, може да се наложи и от вена на челото. Никой няма да се ангажира, затова за профилактика е от пръстчето. Че не е толкова точно, не е, но все пак педиатрите имат опит и знаят реферетнтите стойности, при кръв от пръстче и кога трябва да се обърне внимание и вече да се изиска по-прецизно изследване. Аз, лично не бих си тормозила детето за венозна кръв, за профилактика. В болницата, като се роди, имаше проблеми и постоянно беше с абокатче, взимаха му венозна кръв всеки ден. Детето още има белези от дупките, където бяха иглите. Напълно излишно.

# 681
На нас в Цибалаб й взеха кръв от пръста за желязо, ЖСК и феритин. Никой не е споменал за кръв от вена. Ако детето има сериозни проблеми и е в болница, предполагам е различно, но тук говорим за рутинни изследвания. Не твърдя, че така е правилно, а че така се е случило при нас.

# 682
На мен в лабораторията ми казаха, че за феритин трябва да вземат от вената и съответно отказах, но желязо можело и с тази от пръстчето. Като отидете в лаборатория питате, доплащате и решават дали ще тормозите детето с кръв от вената. Аз не бих, ако има липси ще се забележат и по нивата на рутинното изследване. Иначе имах желание да доплатя и да пусна още неща, ама исках да минем с едно боцкане.

# 683
Точно, защото исках и аз с едни боцкане. Но ми приеха изследването да е само с кръв от пръста. Иначе и ПКК е ок, и желязо и ЖСК, та няма да я тормозя с кръв от вената.
Имах разправия със същата лаборантка, че не искаше да ми приеме малкото урина. Аз настоявах и все пак ми я пусна и излезнаха резултати. Та предполагам, че ако не можеше от пръста, щеше да ми каже. Знам ли и аз…

# 684
И аз исках феритин, но ми казаха само от вената, от пръста е разредена кръвта и нямало да е правилно. Но реално, ако хемоглобинът и желязото са добре, няма нужда от феритин, ако там има проблем тогава.
Аз исках допълнително CRP и СУЕ, за всеки случай.

# 685
Имам един въпрос: Днес ще започваме захранването на моите близначки. На 5м и 14 дни сме коригирана и 7м и 1 ден хронологична възраст.
Та въпросът ми е вие как давахте лъжичките с пюре: първо смесвате 2 лъжички с малко мляко и после дохранвате с мляко или по някакъв друг начин ? С колко увеличавахте всеки ден лъжичките и колко дена държите на един и същ продукт? 5 продукта ли въведохте или 6 ? Кога започнахте с плодовите пюрета/педиатърката ни иска на втората седмица да даваме и 1 плодово пюре/?

# 686
Здравейте, как се въвежда белтък? Давам колкото грахово зърно ли ? Колко дена да давам ? Какво количество? Нашият педиатър каза да настържа малко белтък в супата...

# 687
Всякак става, може и в палачинки/мъфини. Аз лично добавих малко белтък към жълтъка за зеленчуковото пюре първия път. Количество по усет го карах, може би беше колкото четвърт жълтък. Ако яде парченца можеш и директно да дадеш парченца.

# 688
Директно парценца зависи от възрастта. Белтъкът е алерген и трябва да се въведе като другите алергени - в делничен ден, три дни поред, всеки ден се увеличава дозата - четвърт чаена лъжичка, половин, после една. Ако няма реакция, супер. Ако има - на лекар

# 689
  • Варна
Здравейте! Бебчо е на 7++ месеца  захранвам го от 5 месец, има общо 5 хранения, като 3 са заместени. Сутринта между 5-6 часа пие АМ, в 10 яде каша с плодово пюре, 14 часа зеленчуци с жълтък или месо, 17:30-18 каша и 21:30-22 часа АМ. Не исках да замествам сутринта в 10, но той отказа АМ. Искам да дам пюре от банан и авокадо, но се чудя кога да го дам. Авокадото ще е за първи път. И като цяло искам да разнообразя храненето в 10, давах и бебешко мюсли, но нещо му се мръщи.

Общи условия

Активация на акаунт