Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 24 587
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
  • София
По време на някое от заместените хранения? Бебето е доста малко за само 2 млечни хранения. На тази възраст обичайно тепърва се захранва, млечните хранения е нужно да преобладават до годинка, а след това бебето/детето има нужда от 500мл/гр мляко на ден-ако не е кърмено, в ам, млечни продукти от рода на кисело мляко, сирене, кашкавал. Липсата на достатъчно мляко преди година, може да доведе до недохранване, тъй като само в кърма/ам има абсолютно всички нутриенти само на едно хранене.

# 691
В мюслито добавяй малко плодово пюре. Банан с авокадо давам за следобедна понякога. Като нямаш сирене, кисело мляко, цяло яйце, е много трудно да разнообразяваш.
Иначе и за мен е рано да махаш сутрешното мляко. Прекалено е малък.

# 692
  • Варна
Съгласна съм, че е малък, но той не го искаше. Пробвах 2 бисквитки с АМ, и другото да само АМ, но той изяждаше кашата с бисквитки и млякото го блъскаше. Затова и правя кашата с ам или мюслито.

# 693
Аз започвам с  3-4 лъжички, смесвам с кърма/мляко да е редичко и всеки нов продукт го давам първия ден отделно, да усети вкуса. Дохранвам после с мляко. И по три дни давам, втори ден 6-7 лъжички, трети ден 8-10..не съм ги броила много много лъжичките просто постепенно увеличавах. Намерих си в интернет разни схеми и се ориентирах и си сглобих моята. Въведох 6 храни първият месец, а от втория започнахме с плодови каши следобед като отново всичко постепенно въвеждам до около 120гр

Имам един въпрос: Днес ще започваме захранването на моите близначки. На 5м и 14 дни сме коригирана и 7м и 1 ден хронологична възраст.
Та въпросът ми е вие как давахте лъжичките с пюре: първо смесвате 2 лъжички с малко мляко и после дохранвате с мляко или по някакъв друг начин ? С колко увеличавахте всеки ден лъжичките и колко дена държите на един и същ продукт? 5 продукта ли въведохте или 6 ? Кога започнахте с плодовите пюрета/педиатърката ни иска на втората седмица да даваме и 1 плодово пюре/?

# 694
Мариелче, според мен можеш да започваш да даваш по малко обезсолено краве сирене. Аз започнах да го давам като попара (сухар, масло, сирене, гореща вода) тогава някъде (7-8м).
След около месец може да дадеш и кисело мляко, тогава вече ще имаш повече разнообразие.

# 695
Здравейте, според вас тези пюрета стават ли за закуска ?

# 696
Второто е много хубаво. Моята много го яде, но аз го давам за следобедна закуска, ако сме някъде навън, за да не мъкна друго. За закуска според мен е лекичко. Не е яло детето цяла нощ и с това според мен бързо ще огладнее.

# 697
Аз бих им добавила и малко извара за протеин. Поне на първото и третото. Един ден седмично според мен е ок, за разнообразяване. Но да даваш всеки ден такива по-скоро не.

# 698
Да, и аз не съм за всеки ден. Купувам такива, но ми стоят за резерва. Примерно не иска да яде кускус с извара и мрънка, че е гладна и отварям едно бурканче, защото не мога да реагирам с друго. За път също взимам, защото винаги може да има изненади и ако сме спрели на някоя бензиностанция и не иска да яде приготвеното, да имам за резерва.

# 699
  • Банско
Здравейте, знаете ли дали мога да мешам една ,две лъжички зеленчуково или местно пюре и после една сладко? Понякога бебето се мръщи на някои пюрета, та като му дам една лъжица сладко и си мисли че следващата е същата а аз му бутна една зеленчуково Simple Smile

# 700
Nia Mi, не знам дали е правилно по учебник, но в началото детето ми хич не ядеше месо и единственият начин, по който го поемаше, беше с пюре от боровинки 🫣 Не съм чела някъде препоръки против смесването на плодово с друг вид пюре, така че пробвайте различни варианти

# 701
Здравейте, знаете ли дали мога да мешам една ,две лъжички зеленчуково или местно пюре и после една сладко? Понякога бебето се мръщи на някои пюрета, та като му дам една лъжица сладко и си мисли че следващата е същата а аз му бутна една зеленчуково Simple Smile

И аз така правех, само че с кисело мляко 😆 Не мисля, че е проблем.

# 702
Здравейте. Детето ми е на 11 месеца. Записан е на държавна детска кухня. Тъй, като там готвят с цяло яйце е необходимо да е захранен. Как захранвате вие с белтък?

# 703
Здравейте. Детето ми е на 11 месеца. Записан е на държавна детска кухня. Тъй, като там готвят с цяло яйце е необходимо да е захранен. Как захранвате вие с белтък?
До 1 годинка готвят само с жълтък, вече менютата след годинката са с цяло яйце - супите са със застройка, нищо повече, но белтъкът пак е пренебрежимо малко количество.
Не съм захранвала специално с белтък, реално с детската кухня го въведох, след това започнах да го давам в палачинки, баница, мъфини.

# 704
И аз не съм го въвеждала специално. Дадох първо на палачинка. Там се падаше малко белтък. После дадох цяло бъркано яйце със спанак. И повече не съм го мислила.

Общи условия

Активация на акаунт