Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 24 612
  • 746
  •   1
Отговори
# 720
Аз лично мисля да си действам според препоръките на лекаря. Все пак, на първо място знае за рисковете за здравето и ги е преценила и на второ, също много важно - има десетки пациенти от бебета, от 25 години насам, със сигурност щеше да предупреди, ако има някаква опасност. Например, ва киселото мляко е категорична, че преди 10ти месец не трябва, също и че преди 10ти месец не трябват големи парчета храна. Аз, реално съм избрала да се доверявам на нея, плюс специалист, който тя ме препоръча, заедно с инстинкта ми. Иначе, хиляди мнения и подходи.
При нас глутена го въвеждаме с попара, направена с детски бисквити, чай и обезсолено сирене, за 3 дни.

# 721
Аз лично мисля да си действам според препоръките на лекаря. Все пак, на първо място знае за рисковете за здравето и ги е преценила и на второ, също много важно - има десетки пациенти от бебета, от 25 години насам, със сигурност щеше да предупреди, ако има някаква опасност. Например, ва киселото мляко е категорична, че преди 10ти месец не трябва, също и че преди 10ти месец не трябват големи парчета храна. Аз, реално съм избрала да се доверявам на нея, плюс специалист, който тя ме препоръча, заедно с инстинкта ми. Иначе, хиляди мнения и подходи.
При нас глутена го въвеждаме с попара, направена с детски бисквити, чай и обезсолено сирене, за 3 дни.

Смени лекарите. Глутенът е с натрупване. Никъде не е 3 дни. Добре, нека не са 30, но поне изчакай седмица и да се спази ескалацията на от овес до пшеница и ръж, както всички казват, че трябва да се направи.

За сирене също е рано. Тази жена да не ти е казала да му намажеш филия с лютеница и сирене?

# 722
Здравейте, с какво захранихте или планирате да го направите като млечни продукти от козе или краве мляко? Овчето четох, че е прекалено мазно, така ли е?

# 723
И за мен 3 дни са малко за глутен, нооо какво да кажа…. Тук съм чувала какво ли не. Месец наистина е много. И 3 седмици, както спазвах аз може би е много, но поне 2 седмици, 10 дни… 3 дни е абсурдно просто. Педиатрите са да лекуват децата, а не как да ги гледаме и храним.

# 724
Защо в англосаксонския свят (да се разбира САЩ, Англия, Австралия и тн) от години вече се е наложило ЗВБ, при което няма никакво “въвеждане” на всяка една храна по отделно по 2-3 дни, нито страх от глутен, млечни продукти и тн.? И там този метод на въвеждане на твърда храна официално се препоръчва от педиатричните организации (много са тъпи сигурно!) Това треперене на майките (“ужас, в един ден 2 нови храни” ) май го има само у нас.
Ако имам второ дете, изобщо не бих се затормозявала със схеми кое кога как и по колко. При здраво дете, без алергии в семейството, след навършване на 6м бих предлагала абсолютно всичко подходящо. Бих се водила изцяло от майчинския си инстинкт + solidstarts.

# 725
Алергените в тези страни (аз съм в една от тях) се въвеждат точно по 3 дни

# 726
Съжалявам, но е несериозно да се дават примери, като САЩ и Англия. Страните с най-затлъстяло население и по статистически данни с най-много инфаркт и инсулт. А това да се водите по инстаграм страница, няма да го коментирам.
Всеки е свободен да отглежда и възпитава детето си както иска. Затова има педиатри  да се допитваме. Това, че едно дете захранвано с глутен 3 дена и не е проявило реакция, не означава, че важи за всички останали деца! Мисълта ми е, че с алергените се внимава и е излишно да се подхожда несериозно.

# 727
Глутенът не знам какво общо има със затлъстяването, то даже тези с цьолиакия често са кльощави, защото не могат да усвояват пълноценно хранителните вещества. Цьолиакията не е алергия между другото.

Сега видях, че това със седмиците е остаряла схема, която преди се е препоръчвала, но вече не.

# 728
Да, цьолиакията не е точно алергия, но има подобни симптоми. Ако се дава умерено и се установи непоносимост към глутен, предполагам, че симптомите ще се проявят по-леко.
Остаряло или не, не виждам нищо лошо с по-чувствителните храни да се внимава. Сакън пък на 6 месеца и 3 дни да е опитало всички зеленчуци, плодове, меса, млечни. За къде бързаме?

# 729
Цьолиакията е автоимунно.

Бързаме, защото е важно възможно най-много храни да се въведат между 6-12 месеца

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 17:46 от Zimk02

# 730
Достатъчно време е да се въведе всичко необходимо. И след годинката, моето дете продължава да опитва нови вкусове.

# 731
Съжалявам, но е несериозно да се дават примери, като САЩ и Англия. Страните с най-затлъстяло население и по статистически данни с най-много инфаркт и инсулт. А това да се водите по инстаграм страница, няма да го коментирам.
Всеки е свободен да отглежда и възпитава детето си както иска. Затова има педиатри  да се допитваме. Това, че едно дете захранвано с глутен 3 дена и не е проявило реакция, не означава, че важи за всички останали деца! Мисълта ми е, че с алергените се внимава и е излишно да се подхожда несериозно.
Мария, в България ги гоним по степен на затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2, спокойно! Затлъстяването е световен проблем на развитите държави, където се консумират огромно количество преработени “храни”, в комбинация с липса на двигателна активност (ако случайно не знаеш). Не виждам какво общо има с въвеждането на твърда храна при бебета, ама сигурно имаш предвид, че педиатрите в тези държави са по-неспособни, което е адски несериозно.
Кое по-точно е инстаграм страница? Аз не ползвам инстаграм 😉 (Това, че очевидно не знаеш какво е solidstarts и кой стои зад проекта, няма да го коментирам).

Относно цьолиакията вече са писали, аз само ще кажа, че се смята, че около 1% от населението страда от това генетично автоимунно заболяване. Естествено, че ако в родата има такова заболяване, това трябва да се обсъди с педиатъра и тогава предполагам се подхожда много внимателно.

Всеки сам да си решава как и кога ще въвежда твърди храни, за мен (при здраво дете >6м ) тези схеми са затормозяващи и напълно излишни.

Иначе за справка, моята педиатърка е доста опитна, от статата школа, не съм я слушала особено за захранването. Но и тя просто в някакъв момент каза да почваме да даваме попара с масло, обезсолено сирене и сухар. Не си спомням от кога вече. Не е споменавала никакви схеми, градация от ръж през ечемик до пшеница (или там каквото е) или “натрупване” (??). Виж за яйцето имаше схема, но поне беше доста лесна 🤣

# 732
Цьолиакията не е 100% генетична. Хората с цьолиакия почти винаги имат определен ген, но повечето хора с този ген така и не развиват цьолиакия

# 733
Предвид, че българинът статистически умира най-много от сърдечно-съдови заболявания, баш инсулти и инфаркти - а те са точно пряко свързани със затлъстяване, диабет и генерално лош начин на живот - не мисля, че сме много по-добре от САЩ и Англия по тия параметри.

Българската традиция със захранването произлиза от ранния соц, когато майчинството е било 6 месеца и целта е била децата да се отбият възможно по-скоро. Поради тази причина захранването е почвало от 4-ти месец още, затова и схемите ни на захранване са толкова предпазливо измислени. Защото няма как да знаеш на съвсем незрялата храносмилателна система как ще се отрази въпросната попара или брашно с вода, ако ги натикаш първи.

Масата педиатри в България са страхотно неинформирани на тема захранване. Не визирам информацията от САЩ, а тази на СЗО и ESPGHAN, която се прилага в ЕС и която всъщност българското МЗ има също описана. Все още ще намерите педиатри с препоръки за даване на сок на детето при навършване на 40 дни; все още тикат глюкозен сироп на бебето в родилното, за да премине жълтеницата по-бързо... Просто на тема хранене и захранване на кърмачета масата педиатри нямат почти никакви актуални познания, ако пък ще и практиката им да е 50 години.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 23:58 от leah_ve

# 734
Няма да се меся в спора ви, но ако малкия човек не хареса глутенова каша как изобщо го захранвате 30 дни? Аз исках да и давам каша за десетина, ама в повечето случаи изяждаше лъжица, две.

Общи условия

Активация на акаунт