Великденски яйца и козунаци

  • 66 460
  • 526
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 27 523
Кати, можеш ли да препишеш някоя рецепта от тези, с по 10 яйца  Praynig

# 226
  • България Сливен
  • Мнения: 246
Ще пека козунаците в петък/ грехота е, но Бог да ми прости!/ Искам да ги запазя меки до неделя. Въпросът ми е кога да ги увия във фолио за свежо съхранение? Горещи, топли или студени да са козунаците? Благодаря!

# 227
  • Мнения: 27 523
Горещи не  Naughty

# 228
  • Мнения: 2 017
Кати, можеш ли да препишеш някоя рецепта от тези, с по 10 яйца  Praynig

Естествено, с удоволствие.

Пищен козунак

2,5кг брашно  Rolling Eyes( не си представям какви ръце трябва да има човек, за да меси толкова огромно тесто.
40 жълтъка  Laughing Laughingи 5 белтъка
450г захар
1-2 ванилии
50г стафиди
500г масло
малко сол
500мл прясно мляко
1/2 к.ч. каймак или сметана
60г мая
настърганата кора на един лимон

----------------------------

Маята се размива с топлото мляко (без да се попарва), прибавят се 2-3 с.л. захар и 5-6с.л. брашно. разбърква се, покрива се и се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява и затопля. В него се оформя кладенче, в което се слагат яйцата. (отделно жълтъците и белтъците разбити), каймакът или сметаната, захарта, разтопена с млякото, закваската, солта, ванилията и кората от лимона, а маслото се оставя за омесване.
Прави се тестото, като от време на време се прибавя от маслото (разтопено), докато започнат да се образуват шупли. Покрива се и се оставя да втаса на топло място. Щом удвои обема си, тестото се премесва със стафиди. След това може да се разположи във форми за печене, намазани с масло.
Традиционно козунзчното тесто се разделя на три еднакви части, които се оформат като три дълги ивици и от тях се плете плитка, която се завива във формата за печене. Но може да се оформи просто кръгла питка.
Формите се пълнят до половината и се изчаква тестото отново да втаса. Щом обемът му изпълни 2/3 от формата, се намазва с разбит жълтък и се посипва с кристална захар. По желание се набождат бадемови ядки. Пече се десетина минути в предварително сгорещена фурна, а после на умерен огън.

# 229
  • Мнения: 2 017
Народен козунак

2,5кг брашно
20 яйца
500г масло
250г захар
настъргана кора и сокът на един лимон
малко сол
1л прясно мляко
50г стафиди
60г мая

---------------------------

Приготовлението се извършва по същия начин както при пищния козунак.

---------------------------------

Обикновен козунак

1кг брашно
8 яйца
250г мас
250г захар
кора от 1/2 лимон
сол
250мл пр мляко
75г мая

------------------------------
Приготовлението - както пищния козунак.

# 230
  • Мнения: 11 743
Хм  newsm78
Голямото количество захар затруднява втасването - така е,ама просто може да се увеличи количеството мая!
После мен пък в училище са ме учили,че конците се получават от мазнината - мас,масло,олио! newsm78
После тая рецепта,дето я преписваш,Кати,50гр стафиди на 2,5 кила брашно - незнам как ще се търсят тия стафиди - аз на 500гр брашно слагам 100гр стафиди newsm78

Абе според мен от тия съвети дето се вихрят по вестници,списания и форуми,човек трябва да си отсее,че някога големи глупости се срещат #Crazy,честно ви казвам!

# 231
  • Мнения: 2 017
Мързелив козунак

500г брашно
250мл топло пр мляко
20г мая
1-2 яйца
150г захар
кората на един лимон
100мл олио

---------------------------------

Всички съставки се слагат в голяма купа и разбъркват с миксер. Така полученото тесто се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.  След това се поставя в намазнена и поръсена с галета форма или се оплита и поръсва със захар. В тестото може да се добавят стафиди и орехи. Формата се оставя на топло, за да втаа тестото още веднъж. Пече се 10мин в гореща фурна, а след това на умерен огън до готовност.

Не виждам какво му е мързеливото освен миксера. Аз специално нямам такъв миксер, може би машината за хляб е по-добър вариант  Laughing

# 232
  • Мнения: 2 017
Хм  newsm78
Голямото количество захар затруднява втасването - така е,ама просто може да се увеличи количеството мая!
После мен пък в училище са ме учили,че конците се получават от мазнината - мас,масло,олио! newsm78
После тая рецепта,дето я преписваш,Кати,50гр стафиди на 2,5 кила брашно - незнам как ще се търсят тия стафиди - аз на 500гр брашно слагам 100гр стафиди newsm78Абе според мен от тия съвети дето се вихрят по вестници,списания и форуми,човек трябва да си отсее,че някога големи глупости се срещат #Crazy,честно ви казвам!

И аз така за стафидите. Аз слагам яко стафиди. Ама преписвам точно, да не ме погната за нарушения на авторсите рецепти  Laughing Laughing Laughing

# 233
  • Мнения: 2 017
Има още рецепти - Меринги, Козуначени курабийки, Козуначено руло и някаква Губана - великденски козуначен вихър  Laughing Laughing Laughing (пак е руло, да не се чудите), ама чакам гости и не мога да преписвам сега. Ако държите, ще ги набера и тях.

Има и статия тайните на хубавия козунак, ама тайните, които научих тук, са ми по на сърце   bouquet

# 234
  • Мнения: 11 743


Има и статия тайните на хубавия козунак, ама тайните, които научих тук, са ми по на сърце   bouquet
Да Peace,особено ако са и изпитани от момичетата във форума и от теб!

# 235
  • Мнения: 2 017
Ааааааааа, не са. От мен не са.  Преписвам и тва е.  Laughing

Аз лично не бих рискувала с тях, защото си имам изпитана - твоята и на Зори  Wink  bouquet

# 236
  • Мнения: 2 734
Ще пека козунаците в петък/ грехота е, но Бог да ми прости!/ Искам да ги запазя меки до неделя. Въпросът ми е кога да ги увия във фолио за свежо съхранение? Горещи, топли или студени да са козунаците? Благодаря!
Майка ми ги пече в четвъртък и една седмица са си в много добро състояние.
Съхранява ги в кутии, не във фолио. Има разни пластмасови кутии за сладкиши.
А кифлите ги слага в пликове, ама като изстинат напълно.

# 237
  • Русе
  • Мнения: 410
Темата е за яйца и козунаци, но нали може да си покажа и сладките тук Grinning

По рецепта на Наталина за линцерови сладки, декорирани от почти 10 годишните ми близнаци. Добре се забавляваха с оцветяването. Моята помощ е минимална  Heart Eyes



# 238
  • Мнения: 2 099
Знам, че не е много по темата, но много ми хареса и реших да ви го покажа.

# 239
  • Мнения: 11 743
mama 1+2,браво на теб и на децата - като за изложба са!То ние тука наистина можем да спретнем една изложба - то големи чудесии! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт