Великденски яйца и козунаци

  • 66 309
  • 526
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 927
От "Била" си купих една специална писалка - пръчица с мъничка фунийка, в която се слага парченце от восъка и като се нагрее на свещ, после може да се пише върху яйцата.
Продават писалката с парче восък и книжка с упътване.

И аз попаднах м.г. на тази писалка, но моята по-скоро течеше, отколкото пишеше  Sad и не се получи нищо, а изчетох упътването поне 100 пъти......

# 61
  • София
  • Мнения: 9 222
Аз меся козунаци от години и смятам, че и най- хубавия купен козунак не може да замени моята енергия, която влагам при приготвянето ( все пак това е обреден хляб), а и аромата при печенето.
Имам предложение: Козуначеното тесто е капризно, а всеки който приготвя козунак за Великден иска да се получи нещо хубаво. Рецептите са много (аз ще предложа моята за "мързелив" козунак), информацията - също, но има важни правила при приготвянето, втасването и изпичането. Това можем да обменим, да систематизираме и да помолим модераторите да го поставятна първата страница от темата. Така, че независимо от избраната рецепта да използваме тези "хитринки".
Чела съм рецетите на Скарлет, на Джемма, Наталина - вълшебници сте всички- така, че помагайте със съвети!
Ще започна аз:
1.Количеството на маята - за 0,750 - 1 кг. брашно прясна мая не по-малко от едно голямо кубче (42гр.), ако е с повече плънка - може и повече.
2. Топлината на млякото - нито горещо ("убива "квасните гъбички), нито студено, а хладко около 37 градуса.
3. Хартия за печене и покриване - новите са със силиконово покритие и гарантират безпроблемно изваждане и изпичане.
4. При печенето се слага малък съд с вода, която се изпарява и овлажнява козунака.

Много съм съгласна с твоето мнение  newsm10 И идеите ще са ми от полза.Миналата година правих козунаци  ,които се унищожиха за нула време     chef Правя ги в събота ,в тестото задължително слагам стафидки и го "тръшкам" по плота докато не ми отмалеят ръцете.Много е трудоемко,но резултата си заслужава! Ето един от тях:

# 62
  • Sofia
  • Мнения: 580
Elix,каква ти е рецептата?Много добре изглежда козунакът ти!!!Браво!
Аз нещо се обърках коя рецепта да подхвана newsm78....все ми се ще да е изпитано и сигурно

# 63
  • Мнения: 349
Честита пролет на всички - все така с ентусиазъм, майсторски умения и много лично удовлетворение! newsm10
Elix,
Включи се и ти - видно е - има какво да споделиш - рецепта, технология. Чакаме!

# 64
  • София
  • Мнения: 9 222
Bakerita и ddoychinova,много ви благодаря  Hug  Blush  Ще потърся рецептата из тефтера и ще я напиша,няма проблеми  Simple Smile

# 65
  • Мнения: 2 028
темата е страхотна, поздравления, момичета, за всичките идеи и красоти, които споделяте   bouquet

имам следния въпрос - "биенето" на козунака, как точно се бие в масата?  малко глуповат въпрос, но не ме бива с месенето, белким с биенето се справя   newsm78   Grinning

# 66
  • Мнения: 764
А в какво мислиш да ги разтапяш?То е ясно,че ще е на котлона,но хич не ми идва на акъла в какви капачки или в друго.... newsm78

извинявам се за намесата в чужд "разговор"  Embarassed
аз използвам арома лампа за загряването, а и мога да си я сложа пред мен на масата.
за "капачки" използвам тенекиените чашки от чаени свещи.
Не е намеса в разговор,не се притеснявай,тук всички си пишем и си отговаряме.
Благодаря ти за отговора.Обаче аз нямам арома лампа.Но това със капачките от свещи е страшна идея,и аз така ще направя.
  bouquet

Аха, вижда се кой не чете. Wink Аз затова казах да разгледате цялата тема за яйцата - там има снимани както арома лампата ми, така и капачките от свещи. Peace
Признавам без бой-не съм чела цялата тема.Ами как да я прочета с малкия седнал пред компютъра и хванал мишката в ръка.
Иначе идята за пастелите е страхотна,Наталина.Благодаря ти !

# 67
  • Мнения: 24 576
...
имам следния въпрос - "биенето" на козунака, как точно се бие в масата?  малко глуповат въпрос, но не ме бива с месенето, белким с биенето се справя   newsm78   Grinning
Е, все пак трябва да омесиш продуктите на тесто преди това.
Иначе няма нищо сложно - вдигаш тестото от масата и го тръшваш отгоре. Имам предвид не просто да го пуснеш да падне от ръцете ти, ами ти да го засилиш към масата, така че да се удари в нея със сила. (Поради тази причина, гледаш да няма кой знае колко посипано брашно по масата, понеже се разхвърчава навсякъде.  Wink ) Можеш да го пообръщаш от време на време. Ами това е. Просто замества по-продължителното месене.  (За мен месенето е по-изморително от биенето на тестото, понеже съм с болни стави на пръстите и китките, за някои пък е обратното.)

# 68
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Момичета, някой виждал лие от тези писалки във Варна ? Онзи ден погледнах в Пикадили, но няма. От 2 години я търся и все не мога да я намеря. Thinking

# 69
  • Мнения: 3 927
Виж е Бурлекс. Аз я взех оттам м.г., от този на базар Левски.......колко хора тук зарибих с нея, а на мен не ми свърши работа. Sad

# 70
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=16994&AlbumId=81118
Това са миналогодишните ми постижения. За тази година ще видя какво ще измисля - зависи колко ми се занимава.
От правенето на козунак категорично се отказвам. Пробвах, не стана, стига толкова. Курабийките ще ги спретне мамето, че умее. Пък и време има.  Laughing

# 71
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Виж е Бурлекс. Аз я взех оттам м.г., от този на базар Левски.......колко хора тук зарибих с нея, а на мен не ми свърши работа. Sad

 ooooh!Вчера бях там, но влязохме само в сладкарничката да пием кафе. Ох, че ме е яд. Но нищо, скоро пак ще си намеря работа до Варна. Laughing

# 72
  • Мнения: 7 091
Заповядайте една македонска рецепта от мен. Майка ми винаги я прави за Великден Simple Smile

Козунак щрудел

Тесто:
1кг брашно
1 пакетче пресна мая
6 жълтъка
8 с.л. захар
1 пакетче ванилия
½ кг мляко
2 с.л. разтопено масло
1 рендана кора от лимон

Пълнеж:
6 белтъка
6 с.л захар
1 натурален разтопен шоколад
300 гр. стафиди
300 гр. мелени орехи

Месим тестото, трябва да втаса и след това пак месим още веднъж да втаса. След това разделя ме го на 3 еднакви части. Разточваме тестото в правоъгълна форма, мажем от горе с пълнежа и завиваме руло(правят се 3 рула). Когато рулата вече са втасали мажем отгоре с яйце и сусам.

Много е вкусен! Препоръчвам ви го, няма да збъркате  bowuu


Ирена, кажи моля те рулото от тавата топло ли се вади или се оставя да изстине в нея както нормалното козуначно руло, за да не се разкъса? А пробвала ли си да сплетеш на плитка с пълнежа? Плънката много ли е течна?

# 73
Здравейте,

Тази рецепта е пробвана и единствената от койято козунака ми става на конци.
Аз замесвам козунака в машина за хляб на програма "тесто" .Процеса е 1.30 часа.Тестото втасва в машината първия път.След като тестото е готово го изваждам от машината и с леко намазнени ръце го меся за около 5 мин след което   го слагам във съд където втасва втори път за около 20-25 мин.Така втасалото тесто го оформям и го слагам в съд за печене ,оставям да втаса трети последен път.Намазвам с желтък в който има 2-3 капки лимон и поръсвам със захар и пека.
Рецептата е за два средно големи козунака.


1ч.ч     прясно мляко (аз слагам 1/2 чаша пълномаслено мляко и 1/2 чаша течна  сметана  )
50г.      мая
1.5кг    бяло брашно
6           яйца
2/3ч.ч   захар
1/2ч.л.  сол
2           пакетчета ванилия
400г.     краве масло (аз слагам зехтин или олио)
кората от 2 лимона

Слагам  всичко заедно в машината за хляб .След 1.30 часа. тестото е готово за оформяне.


Много хубава рецепта.Пробвайте.  chef

# 74
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511

1ч.ч     прясно мляко (аз слагам 1/2 чаша пълномаслено мляко и 1/2 чаша течна  сметана  )
50г.      мая
1.5кг    бяло брашно
6           яйца
2/3ч.ч   захар
1/2ч.л.  сол
2           пакетчета ванилия
400г.     краве масло (аз слагам зехтин или олио)
кората от 2 лимона

Слагам  всичко заедно в машината за хляб .След 1.30 часа. тестото е готово за оформяне.


Извинявай, но с каква вместимост ти е машината newsm78? Това ми се вижда много като грамаж Rolling Eyes...

Общи условия

Активация на акаунт