Великденски яйца и козунаци

  • 66 437
  • 526
  •   1
Отговори
# 330
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
bandi,малко е маята. То е за 500 гр брашно, а в този козунак е повече брашното + отежняването от захар и масло. Замеси още малко тесто с повече мая и съедени двете теста, докато се омесят хубаво. Това се препоръчва по принцип и е най-правилния начин за поправяне . Друг начин да го спасиш не виждам. Ако сложиш само мая- няма да се измеси сухата, ако я смесиш с мляко- ще развалиш консистенцията на вече омесеното тесто. Rolling Eyes

# 331
  • София
  • Мнения: 401
Благодаря ти,Джемма smile3525
Тичам да си поправя грешката

# 332
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Омеси примерно 1/3 доза + още 1/2 или 1 пак. мая за първата доза, за да е достатъчно за двете теста. И после да се похвалиш с резултата.

# 333
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Джемма, благодаря - ти си по-бърза!   bouquet
Само да добавя, че това тесто е по-тежко и втасва малко по-бавно!

# 334
  • София
  • Мнения: 401
Благодаря ви, момичета!Наистина ми оказахте спешна помощ Peace!Сега чакам да "шупне" закваската!Никога през живота си не съм месила,но все пак се надявам да се похваля накрая newsm10

# 335
  • София
  • Мнения: 2 162
И на мен ми втаса бавно, но втаса. И аз се чудих дали не съм объркала нещо, защото тестото стана твърдо и много жълто, а на твоите снимки изглежа едно таково мекичко. Сложих на 700гр. брашно 40гр жива мая- добре ли е?

# 336
Момичета, поздравления за прекрасните козунаци! Моля кажете ми какво брашно използвате, защото то е от съществено значение за крайния резултат.

# 337
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И на мен ми втаса бавно, но втаса. И аз се чудих дали не съм объркала нещо, защото тестото стана твърдо и много жълто, а на твоите снимки изглежа едно таково мекичко. Сложих на 700гр. брашно 40гр жива мая- добре ли е?

Достатъчно ти е количеството на маята, не се притеснявай.

# 338
  • Русе
  • Мнения: 410
Джема, да си жива и здрава! А аз да взема да се  #2gunfire накрая. От миналата година мрънкам, че нямам подходяща форма за козунак и затова не мога да направя, прерових кухнята на майка ми и свекърва ми и сега като видях тази форма от иенско стъкло...., че аз имам такава от години, ама кой да се сети  newsm78
Следващия опит ще е в нея. baby_neutral

Докато намериш стругар за борчето, да не загубиш чертежа Laughing

# 339
  • Мнения: 27 523
Ех, много мерси момичета, без вас какво щях да правя  Hug
Аномалия, фурната ми е купена втора употреба и тавата я нямаше  Sad Имам една голяма и кръгла, в нея ще е.
Джема, мерси много за статията и труда  Heart Eyes
Били, мила ми кроки, принтирах всички ценни съвети, в събота ще го атакувам  Flutter

# 340
  • Мнения: 294
Биляна, а каква е твоята рецепта?

# 341
  • Мнения: 27 523
Биляна, а каква е твоята рецепта?

Тъй, тъй, и аз я искам.

Пак питане - кора на лимон настъргана в сладкиши хич не обичам и няма да я слагам. Питането ми обаче е за сока - той каква роля играе? Да го слагам ли? Реакция ли някаква прави или какво?

Ето аз каква рецепта съм си избрала (засега), но ще правя половината доза:

Селски козунак с плънка

2кг брашно
10яйца
500мл прясно мляко
125гр масло
500гр захар
1ч.ч. олио за измесване
мая колкото кибритена кутийка
кората и сока на един лимон

Плънка:
счукани орехи, стафиди, мармалад
За намазване: жълтък и захар за посипване.

Подбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно, до получаване на каша, по-гъста от боза.
На топло разбиваме яйцата със захарта и разтопеното масло. Съединяваме втасалата мая, настръгната кора и сока от лимона, прибавяме пресятото и затоплено брашно и започваме да месим, като непрекъснато топим ръцете си в затопленото олио (леле, от толкова топло ще ми трябва студена бира отстрани  Crazy). Месим до получаване на меко, пухкаво тесто с мехури. Оставяме го на топло, да втаса.
Обилно намазваме формите с мазнина, разделяме тестото на парчета и във всеки козунак слагаме плънка. Редим козунака във форми и го оставяме още един път да втаса. Щом се надигне и изпълни 2/3 от формата, го намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар.
От това козуначено тесто можем да правим руло, кифли, курабийки...

# 342
  • Мнения: 11 743
Аз лимонов сок никога не съм слагала! Thinking
Тази рецепта дето я даваш Блонди,е хамен,хамен като моята,само е доста по-голяма доза и има много леки разлики!Е,нормално е- все е козунак! Peace

# 343
  • Мнения: 349
Блонди,
прочетох твоята избрана рецепта за козунак.
Притеснява ме обаче количеството на маята. Ако съм разбрала правилно  - за 2 кг. брашно - мая, колкото една кибритена кутийка. Това определено ми изглежда малко - погледи и другите рецепти и коментари от форума .
Коментирали сме, че са "бухне" хубаво тестото, което тежко ( от многото яйца, мазнина и плънки) е необходимо някъде около 40 - 60 гр. мая за 1 кг. брашно.
Така, че прочети си пак рецептата и се консултирай - има още време.
  Успех!:bouquet:

# 344
  • Мнения: 27 523
Ами, четох, ама пак толкова пише.  Rolling Eyes Според мен цялата рецепта куца, понеже не са написали как точно се слага пустата плънка и на колко се пече, затова питах сутринта. Аз ще си сложа 42гр мая за кило брашно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт