Имот с изтекла давност без акт 16 от държавата

• 1 252
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте. Мой близък ми сподели, че собственика на парцела до неговия имот е починал и вероятно наследниците ще продават. Той има интерес да го купи. Парцела е продаден от държавата на починалия по време на комунизма на народни цени, но с условие да се построи къща в рамките на определен период. Вероятно 10-15г. Но са вдигнати само основи. Според близкия ми, понеже няма построена къща с акт 16, държавата сега ще си вземе имота и ще го пусне на търг. Искам да питам дали това е вярно и как да намеря имота и търга, понеже става дума за малко населени място и не го намирам в кадастъра?

# 1
Нямам представа, но принципно в подобни места цялата държавна власт е в ръцете на кмета. С него трябва да се говори.

# 2
  • София
Глупости. Сделката не може да се отмени така. Дори да е само за земята.

# 3
  • Бургас
Земята или му е продадена навремето и той си е бил собственик, или другият вариант е да има само отстъпено право на строеж а земята да си е общинска, трябва да се провери какъв документ е имал починалият

# 4
  • Далечният изток
И аз така мисля. Земята сигурно е общинска, учредили са им право на строеж, което право се е погасило, след като 5 години не са построили сградата. Така че няма как да си вземе обратно имота общината, след като той си е неин.
Населеното място няма кадастрална карта ли?

# 5
Не знам дали има кадастрална карта? Къде гледах в icadastre, но нищо не показва. След като е общинско мястото, как може да се процедира, за да се закупи от общината?

# 6
  • София
Първо трябва да провериш дали се води частна общинска собственост или публична общинска собственост. На продажба подлежат само частните такива.
С решение на местната община може се обяви търг или конкурс и си подаваш офертата, след което може и да спечелиш, може и да не.

# 7
Това при кмета ли се проверява?
Току що потърсих информация за кадастрална карта.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 09:06 от armianov

# 8
  • София
В съответната община.

# 9
  • Далечният изток
Да, общинска е.
Вижте в общината, може да подадете искане за купуване на общински имот. От там нататък общинският съвет ще реши дали въобще ще се продава, дали на вас, дали на търг, на каква цена и т.н.

# 10
  • Бургас
Молбата за изкупуване следва да е от наследниците на човека с учреденото право на строеж

# 11
  • Далечният изток
А, не съм сигурна дали е задължително, при условие, че правото на строеж вече е погасено.

# 12
По принцип ако има един ред тухли, се счита за реализирано отстъпеното право на строеж върху общинска земя в рамките на съответният 5 годишен период. В такъв случай, наследниците имат право да подадат молба и да я закупят. В нашата община така се процедира.

# 13
  • Далечният изток
Ако един ред тухли е груб строеж, тогава съм съгласна.

# 14
Здравейте. Мой близък ми сподели, че собственика на парцела до неговия имот е починал и вероятно наследниците ще продават. Той има интерес да го купи. Парцела е продаден от държавата на починалия по време на комунизма на народни цени, но с условие да се построи къща в рамките на определен период. Вероятно 10-15г. Но са вдигнати само основи. Според близкия ми, понеже няма построена къща с акт 16, държавата сега ще си вземе имота и ще го пусне на търг. Искам да питам дали това е вярно и как да намеря имота и търга, понеже става дума за малко населени място и не го намирам в кадастъра?

По принцип в архива на общината се пазят строителните книжа - дали е било позволителен билет или разрешение за строеж за къщата, зависи от годината на издаването на разрешителното,  едно време не се строеше незаконно, без да е разрешено. Вероятно са били издадени строителни книжа, и има голяма вероятност те да се пазят в архива на общината. Но вас къщата не ви интересува, а само земята. А тя се изясни че е общинска собственост...

Общи условия

Активация на акаунт