ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 3

• 38 002
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • у дома
Ако учители се канят да записват Семинарията, не ми се вижда да бъде само Етика и Морал. Но нека покажат програмата.
Не се канят-записали са я вече...

# 601
  • София
Аз да ти кажа лично хич не се вълнувам вече по темата за щастие, Не ме касае и не мисля да влагам излишна енергия да се дивя на поредните безумия, които се раждат в монските глави.Друго дете нямам.До внуците има време.Тракаме си клавиатурите

# 602
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мен ме вълнува, ако ще промиват мозъците на новите поколения.

# 603
  • София
Мен ме вълнува, ако ще промиват мозъците на новите поколения.
И мен. Защото нашите деца ще живеят с тези нови поколения.
Достатъчно крайни политически субекти имаме, остава и крайно религиозни да се формират.

# 604
  • София
В глобален план всички се вълнуваме, разбира се.Фактът че дискутираме тук говори за това.Лично за себе си в момента нямам сили , а и желания да хабя енергия и за това.С толкова тъпотии ни заливат....Поне децата ни се научиха да са гъвкави и адаптивни, устойчиви  доколкото може на всички глупости, които им се стоварват от къде ли не

# 605
  • София
Ще похарчат едни пари, за да уйдисат на патриотарите популисти. Скандално при положение, че половината и повече ученици буквално не разбират какво четат, например. Държавното образование трябва да е светско. Като искат религия нека православната църква да си финансира училища, в които да има религия. Във Франция към католическата църква има много училища, те са частни и повечето са много добри, пък човек си избира дали детето му да учи и катехизис и да се моли в столовата на обяд или не. Така е и в повечето европейски страни.
Тук само се чудят каква нова глупост да измислят, а хората се карат за тая глупост, докато съществените неща изобщо никога не идват на дневен ред.
Ще се повторя, но само да минат успешно матурите, и цяло лято ще си правя бал на себе си, толкова ми скъса нервите средното образование и то на две държави. Съчувствам на онези от вас с още едно, но по-малко дете.

# 606
Ще похарчат едни пари, за да уйдисат на патриотарите популисти. Скандално при положение, че половината и повече ученици буквално не разбират какво четат, например.
.....
Съчувствам на онези от вас с още едно, но по-малко дете.
Благодаря! Още 5 години ще виси този воденичен камък на шията ми... Disappointed

И, да, абсолютно ясно е, че тези часове ще са проформа, както образованието ни като цяло. Нито има кой да ги води, нито пък ще се намери. То читави учители по математика и БЕЛ няма, та по религия ще проима. Иначе би било добре наистина да се въведат часове по етика, морал и право, но по старческите ми спомени тези дисциплини се изучаваха чак в 10. клас. Не пречи за децата в по-малките класове да се измисли нещо подходящо.
По мое мнение умишлено се подчертава въвеждането на часове по религия, за да се провокира противоречие в обществото. Както забелязвате в последните години покрай умишлено провокираните противоречия в обществото, те си постигат тихомълком каквото са си предвидили, без много шум, докато ние сме заети да си противоречим.

# 607
  • София
Да въведат философия от първи клас, както е във Франция, ама не изучаване на философи, а дебати по морално-етични въпроси. Взимат приказка или история и разсъждават по нея. И това е с научна полза, защото ги кара да мислят. Възпитанието си е ангажимент на родителите, а в училище е достатъчно да има адекватни наказания. Положителното от франсетата е, че съвсем сериозно ученици отиват при директора, имат си стая за деца, които не са в час и там изпращат и изгонените от час, и тези, които са наказани да стоят допълнителни часове. Има и отстраняване от училище за 1 или 10-15 дни, като в тези дни по всички предмети, по които има тест ученикът получава 0. Това доста стяга редиците. Отделно в бюлетините за всеки срок всеки учител пише лични впечатления за ученика и препоръки. После тия неща се гледат и университетите. Реално и при прехвърлянето на сина ми българско училище ги гледаха и доста голямо влияние имаше, че с години по 15 различни учителя годишно са написали със свои думи, че е добър човек, сериозен ученик и тн. Но пък там си ги пишат наистина, тук и това ще е копи-пейст без особено значение.

Извинявам се пак за пространния пост, но опитвам да не се ядосвам и явно не успявам.

# 608
Военното е в ЧК. И "Религия" ще е там. То няма какво да съкратят, че да го направят отделен предмет.
Не, за отделен предмет се гласи, а не за чк и то още от начален етап. Но каквото и да е, изобщо няма място в училище. Нито религията, нито военното. Има достатъчно неща за религията заложени в учебниците по история и литература, както и достатъчно неща за военното дело в учебниците по история. Който има по-голям интерес е свободен да се информира допълнително.

# 609
  • София
Сани, същото ще е и с предмет "Религия". Накрая ще се окаже, че ще изучават нашите Етика и Морал и право. И пак сами ще сме си рисували мечките, от които се плашим.
Точно. Нямам против да се учи за религията в училище, като общообразователен предмет.
И сега учат откъси от Библията, съвсем на място са, учат и на морал, и на добро и зло. Има хубави поуки.
Според мен никой няма намерение да индоктринира децата, става въпрос за обща култура и за някаква културна принадлежност.
Свикнали сме погрешно да скачаме защитно за всичко, що се отнася до образование. А то няма как всички да са съгласни и излиза, че МОН нищо не може да прави, сакън да няма несъгласни.

# 610
......
Същото се получи и когато въведоха така нареченото "военно". То едва ли не си мислехме, че ще ги вкарат насилствено в армията. Оказаха се някакви суховати лекцийки, които едва ли децата си спомнят.
              С една малка забележчица - военното не го въведоха от ДГ и начален курс. Сега целта е да влезе от ДГ до 12 клас. Наблюдавах преди година опит да се въведе в ДГ и .....не стана понеже родителите бяха твърдо против.
               gadamer, целта е точно промиване на мозъци и без това всяка минута сме подложени на подобни атаки от всички СМИ, а сега и религията ще помага. Много лесно е да се манипулират малки деца. Само, че на мен не ми се връзва дядо Боже и времето, в което живеем.
              Бoяна, няма как да стреснеш някой наш ученик като го изпратиш в "наказателната" стая. Изобщо не си представяш колко ще чуе и каква ще е реакцията на родителите му. Разбира се има прекрасни деца, които и без религия са си възпитани, умни и креативни. Говорим за изпуснатите от родителски контрол.
              Що се касае за "общественото" обсъждане имам силни съмнения кой ще застане на противоположната позиция. Голяма част от учителското съсловия е от тази страна, от която духа вятърът. Казвам го от опит. Бях черната оФца точно защото оспорвах всички глупости спускани с цел "подобряване" на системата.
              jasmin tisane, изобщо не става дума за обща култура. И да изучава се библията и можеш ли да ми кажеш колко от изучаващите я в момента  са прочели нещо освен отделни откъси и то по възможност минимални. И какво точно са запомнили от поуките. То възрастните не са си взели поука дори от житейския си опит та децата хоп от библията и ще станат възпитани.

# 611
  • София

Бoяна, няма как да стреснеш някой наш ученик като го изпратиш в "наказателната" стая. Изобщо не си представяш колко ще чуе и каква ще е реакцията на родителите му. Разбира се има прекрасни деца, които и без религия са си възпитани, умни и креативни. Говорим за изпуснатите от родителски контрол.

Като ги подхванат с това от първи клас и се научават да се стряскат и да имат респект. И другото, което забравих – за всички класове във всички училища са забранени телефоните, нямат и лавки.
Религията в училище няма да възпита нищо, просто още един час, в който всички ще си ръчкат в телефоните. Пък и родителите, които са от друга религия или са атеисти какво? Ние сме светска държава. Ако искам религиозно обучение ще го търся към църквите.

# 612
Бoяна, положението е изпуснато и няма как да стане и от 1 клас. Още в ДГ е чудо на чудесата и понякога без да има вина се вдигат такива скандали и интриги, че просто не е истина.

# 613
  • София
Рядко отварям Школо, но точно днес видях, че са качили всички ДЗИ- та назад за упражнение. Enjoy Simple Smile

# 614
  • София
Бoяна, положението е изпуснато и няма как да стане и от 1 клас. Още в ДГ е чудо на чудесата и понякога без да има вина се вдигат такива скандали и интриги, че просто не е истина.
Изпуснали са родителите, затова. Не религия, а строева подготовка да им въведат, издивачаването явно е на скорост, съгласна съм. Просто опитах нещо оптимистично, макар и в сферата на фантазиите.

Общи условия

Активация на акаунт