ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 3

• 38 011
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Аз все си мисля, че за университет е от по-добре да е някоя по-широкоспектърна специалност, пък после за магистратура някаква по-тясна специализация според интересите. Визирам коментираната Киберсигурност. Наборът се отказа от компютърните специалности, но ако още беше на тази вълна, бих предпочела да учи Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Информатика и подобни. Пък после магистратура Киберсигурност, ако иска.
Следя обаче все още тези области, защото неочаквано за мен, десетокласникът започна да проявява интерес и да се занимава. Той сега кара ИТ обучение към МОН. Ако успее в 12 клас да го завърши и се запази интересът му, ще оглеждаме подобни специалности.

# 91
  • София
Благодаря, ston!🌷

Има и във Висше училище по телекомуникации и пощи, ама аз, честно казано, го чувам за пръв път тоя университет и съм скептична. Някакви отзиви?

Това е бившия ПИС -Полувисш институт по съобщенията.

# 92
  • София
Познавам двама човека, завършили магистратура в това училище по телекомуникации и пощи. За мен е бла-бла, обаче приемат някакви специалности с атрактивни имена. Както обичам да казвам - за мен това е загуба на пари и време.

Аз съм магистърски кадър на Стопанския факултет на ПУ, а бакалавърски на Филологическия факултет на ПУ. За магистратурата ни почти 100% от преподавателите идваха от УНСС, аз лично съм доволна откъм получени знания. Учех с голямо желание.

Каунт даун при нас вече започва все повече - 70 учебни дни до финала.😇

# 93
Е, при нас даже са под 50 учебни дни.

# 94
  • София
Има и още един университет в Пловдив, уникален по рода си също - УХТ. Доста технолози познавам, които са завършили там, всички са успешно реализирани както в България, така и в чужбина.

# 95
Добра реализация намират технолозите ,според мен

# 96
  • Някъде в Европа...
Като стана на въпрос, миналият месец ми попадна реклама на ВВУ Георги Бенковски (с. Долна Митрополия, Плевен). Рекламираха някаква паралелка за военни - безплатно обучение, общежитие, изхранване, облекло и стипендия от 1200 лв. При дипломиране осигурена работа.

Не само във ВВУ в ДМ (което преди много години беше самостоятелно Военно училище, после беше факултет на Национален военен университет - ВТ, от 3-4-5 г пак е самостоятелно Военно училище), но и НВУ-ВТ (и факултетът в Шумен), основната дейност (и първоизточника) е обучението на курсанти във военни специалности и те са на пълна държавна издръжка - не плащат такси, хранят ги, обличат ги, спят, живеят в университета, получават заплата (около минималната) + стипендия (по успех). Сключват договори за определени години служба след завършване и от ден 1 след производството започват работа като офицери - завършват с 2 специалности: военна и гражданска... Предлагат  се и само граждански специалности за цивилни студенти, включително и магистратури. При тях е като всеки един университет в страната (изключая пропусквателния режим, все пак се обучават в сгради - военен обект)...

За киберсигурността - има я тази специалност за цивилни студенти също в НВУ-то, факултет Шумен (където са компютърните специалности). Синковецът преди година говореше за нея, тази година рязко направи завой и изостави желанието за компютърните специалности ,(доколкото имсше желание за студенство, де) за сметка на автомобилните...

Купихме и облеклото за бала 😀 (първото нещо, което видя, само изчакахме да ни доставят едната част на 2 пъти 😀), останаха кецовете и слънчевите очила 😀 - визията му е спортно - елегантна...А за мен - уточняване на меню в заведението, избиране на фирма за украси на заведението, официалните покани ,(нищо, че хората са поканени вече 😀), поръчване на бутилките за алкохола и всички щуротийки , които ще изникват..И една много сладка задачка - да изберем и рокля за гаджето (тя държи и аз да участвам), след като вече нашите цветове на облеклото се знаят...После и моя тоалет...Фотографът е нает... Не знам дали ще иска да се купува нещо специално и за последния ден в училище (едва ли), но ще държа да се купи и друго спортно-елегантно облекло за празнуването в заведението със семейството, което ще е вечерта преди бала...

Има и още един университет в Пловдив, уникален по рода си също - УХТ. Доста технолози познавам, които са завършили там, всички са успешно реализирани както в България, така и в чужбина.
Едно време кандидатствах там (ако това е бившето ВИХВП) по желание на майка ми 😀 - Технология на виното с обучение на френски език. Бях изкарала много добра оценка на изпита и бях приета, но на мен това ми беше последно желание от унитата в страната, където кандидатствах...беше явяване на изпит и кандидастване за спорта от моя страна 😀

# 97
Господи, живота ми е пропилян...не съм знаела, че има ОБУЧЕНИЕ по вино и френски Heart Eyes ама да го учиш, а после и да ти плащат лиии????
И без това чернея от завист по една бивша съученичка, която живее в Прованс и произвежда вино, като в някой филм...

# 98
Хепи, жено, ти знаеш ли къде ме върна. ММ има братовчед технолог по месото и млякото, а гаджето му беше технолог по виното. В гладните купонни години и двамата работеха по специалността си, петък вечер или събота вечер се ходеше у тях. От нас яйцата и галета за панировката на сиренцата и сладкото ..

# 99
  • у дома
Господи, живота ми е пропилян...не съм знаела, че има ОБУЧЕНИЕ по вино и френски Heart Eyes ама да го учиш, а после и да ти плащат лиии????
И без това чернея от завист по една бивша съученичка, която живее в Прованс и произвежда вино, като в някой филм...
Никога за нищо не е  късно,я проучи въпроса...

# 100
  • Някъде в Европа...
Хепи, имаше добра реализация тази специалност, а в 2-3 г студенство имаха специализации във Франция..Ама много химия там, бре...Иначе изпитът беше тест на френски език, в голямата си част с въпроси по химия...

П.П. Погледнах сега какво предлагат. Тази с ФЕ е „Технология на ферментационните продукти” с преподаване на френски език 😀...И "технология на виното", "технология на пивото" и тази били най-предпочитаните специалности 😀

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 22:54 от AIR

# 101
  • София
Никога през живота си не съм се замисляла, че е възможно да съществуват такива специалности.
Късничко е вече за мен, много жалко. 😁

# 102
Видяхте ли, че уасг ще има ден на отворените врати на 07.04 от 10:00?

# 103
  • София
Колко винарни се нароиха в България, кой мислите, че им прави вината Blush

# 104
  • София
Да, точно така - Технология на виното с ФЕ е специалността, точно от нея познавам много добре реализирани момичета в България и Франция. Технология на месото и млякото също познавам успешни хора. Сега май са я разделили тази специалност на две - Технология на месото и Технология на млякото.
Точно това е бившето ВХВП, а с новото си име е Университет по хранителни технологии. Имат и специалност Туризъм.
Познавам и човек, който пък е технолог на сладкарски изделия, от Босна и Херцеговина е. Леле, какви шоколади правеше тази жена!
И една специалност, която също е част от ХВП, но не знам къде точно се изучава, е Технолог на ароматите. Разбира се, че човекът трябва да има наистина невероятно обоняние. Работата му е свързана с това да разпознава например в един шоколадов бонбон какви точно аромати са вложени. Примерът е произволен, но важи за всякакви продукти. Мисля, че тези хора трябва да имат и известен талант.
Някъде сякаш бях чела, че нашето УХТ е уникално за Балканите. Но да, химия на корем, физикохимия на корем. Трудно се изкласява там.

Общи условия

Активация на акаунт