Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 935
  • 279
  •   1
Отговори
# 105
За преосвидетелстване искат ли за пореден път акт за раждане? Нося лична карта на детето, изчаках 30 човека преди мен , акт не нося. Сигурно паметта ми заминава, не помня да съм носила след първото подаване

Искат, да, пълно безумие, аз също не носих.

# 106
Аз не помня да съм носила акта, след като вече е имал лична карта.

# 107
Благодаря Ви. Дано стане с личната карта. Струва ми се някак неадекватно да заявявам с акта за пореден път, че съм го родила това дете.

# 108
Не заявяваме, че сме го родили, а че сме законен представител, защото де факто подаваме ние от името на детето и се подписваме ние. И да, при  положение, че докумунтите са в системата не би следвало пак да искат, но така е по-лесно и бързо вероятно - сканират на момента всичко.

# 109
Не било нужно. Казаха , че след два дни от подаването в системата им е видно къде документите са разпределени за разглеждане.
Mama Ru, зная. Самоирония беше

# 110
Здравейте.
Подадох лично документи за преосвидетелстване на Телка на сина ми миналата седмица,но не ми дадоха никакъв документ ,входящ номер или нещо подобно.
Проверявам в сайта,но освен Телковите решения не виждам нищо друго... няма дата на подаване на документи,или дата за разглеждане....
Мислите ли ,че има нещо нередно?

Не ми искаха акт за раждане,но искаха личната му карта,както и моята.

# 111
Ако проверявате в системата за сигурно електронно връчване , там се появяват данни направи за новото решение.
Аз също подадох като вас, не са ми дали нищо и нямам друга информация
През здравния портал виждам има може би начин да се провери, но аз така и не разбрах какво трябва да се направи и дали е и за частни лица, а не само за лекари

# 112
В ССЕВ проверявам.
 В еЗдраве  не успявам да се регистрирам .

Благодаря.

# 113
Добро утро. Бяхте ме.посъветвали ден след като детето ми навърши 16 години да отидем в НОИ. Бихте ли ми казали Какви документи трябва да нося/носим, за да не ме връщат.
Благодаря

Допълвам се. Ровейки е нета да.петаюпо темата, виждам че за ТЕЛК след 16 години се изисква социална оценка.
Аз подадох за преосвидетелстване преди навършването им, но те стават факт в рамките на старото още активно тешени. Трябва ли сега да подавам нещо и някъде за тази оценка?

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 08:34 от Полина@

# 114
  • София
За НОИ - телковото решение, акт за раждане, лична карта на детето - оригинали и копие за тях. Ако искате да се плаща по банкова сметка на детето трябва и удостоверение за сметка, ако не, ще Ви питат в кой пощенски клон искате да получава пенсията. Обикновено е по местоживеене.
За социална оценка за ТЕЛК не съм чувала и не са ми искали, но може да е нещо ново. Не знам.

# 115
Социална оценка - отивате в социалната служба по адрес, откъдето получавате парите за ТЕЛК на детето и детските и от там вземате за социална оценка - това е анкета, в която се попълват данните на човека с ТЕЛК - сам ли живее, с какво се справя сам, в какво среща затруднения и на база тази анкета и пенсия за инвалидност се отпускат интеграционни добавки, обикновено са по три пункта и общо са около 90-95 лева на месец. Тази оценка се прави на всеки пет години при пожизнен ТЕЛК.

# 116
Да разбирам ли, че мога и да не попълвам тази анкета?
Телкът на детето ми не е с пожизнен срок и подновяваме всяка година.

Мога ли да ида без детето до НОИ?

Много благодаря.

# 117
Не, ако не попълниш анкетата няма да получиш тези 95 лева. При майка ми са 95, при детето може сумата да е различна, те се определят перата за всеки конкретен случай. Така и така ще ходиш при социалните с всеки нов ТЕЛК заради помощите за детето, попълни си и за интеграционните добавки.

# 118
Аз от прочетеното в интернет разбрах, че въпросната социална оценка е задължителна част от подаването на документите за ТЕЛК след 16 год. Притесненията ми са, че ще ми върнат документите понеже ги нямам, а не че е пожелателно
Грешно ли съм разбрала?
Ако е само за добавката под формата на допълнителни пари, ще го пропусна

# 119
Първо е ТЕЛК решението и пенсията, след това е социалната оценка. Нали и без това ще получавате и от НОИ пенсия, и от социалните парите за дете с ТЕЛК? Няма проблем със социалната оценка,формалност е. Все пак минете и попитайте на място. Аз попълвам за родител, който е с пожизнен ТЕЛК и добавка за инвалидност към пенсията за прослужено време и старост. Преди няколко години имаше промени в тези случаи, но тези промени не засегнаха хората с ТЕЛК с право на работа. А самата социална оценка е просто попълнена анкета, попълвате си я у дома. По принцип би трябвало да минат да видят условията, в които живее човекът, но на практика май си го спестяват, особено, ако сте вече позната. На мен даже ми звънят да ми напомнят за подновяване на документите като наближи.

Общи условия

Активация на акаунт