Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 11 720
  • 254
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря  Ще взема да питам тогава в нашата картотека къде са документите и дата за гледането им, макар че сега нали е без явяване лично?

# 16
Да, не се явявате. После ще ви пратят решението. И масово се дават вече пожизнено.

# 17
Здравейте отново!
Призовавам да се включат родители на деца , чийто ТЕЛК е бил прекратен и са минали през НЕЛК.
Моля споделете опит и дайте съвет.
Благодаря

# 18
Да, не се явявате. После ще ви пратят решението. И масово се дават вече пожизнено.

Някъде ми попадна статия,че за да се даде пожизнен Телк трябва да се представят само документи за заболяване ,което е в списък за пожизнени Телкове. Ако се представят и други съпътстващи заболявания се взимат и те предвид и тогава Телка се издава пак за срок от 1 или 3 год.
Има ли нещо такова или съм чела не вярна информация?

# 19
Може наистина да е така. Моят син е с една диагноза и няма съпътстващи такива.
Всъщност мое познато дете има пожизнен за основната си диагноза, а за съпътстващото заболяване за три години. Посъветвах майката, другият път да не представят документи за съпътстващото - така и така не им носи големи проценти. Вече тя да си прецени Simple Smile

# 20
На нас съпътстващото ни дава син талон за паркиране...

# 21
Талон за паркиране не може ли да се вземе с всяко Телк решение? От къде се получава?

# 22
  • Пазарджик
Талон за паркиране не може ли да се вземе с всяко Телк решение? От къде се получава?
От общината,в която живеете се издава инвалидния стикер.

# 23
Аз само съм обжалване преди години решение на ТЕЛК. Само си загубих времето и нервите. НЕЛК разпореди отново да се явим на ТЕЛК. Решението им не знам от кой бе писано, но беше пълно с абсурдни неща- дете след отстранен бъбрек в дясно, заради тумор бе написано, че в дясно има компенсаторна хипотрофия- две напълно изключващи се неща.
   От 2022г. детето ми е с пожизнен ТЕЛК, след промените в наредбата. Преди това всяка година се явявахме. При него имаше пълна едностранна цепнатина на устната венеца и небцето- 0%, скрита форма на спина бифида( нея мисля, че даже не я споменават), генетично заболяване и затова, че е с отстранен бъбрек.

# 24
Аз само съм обжалване преди години решение на ТЕЛК. Само си загубих времето и нервите. НЕЛК разпореди отново да се явим на ТЕЛК. Решението им не знам от кой бе писано, но беше пълно с абсурдни неща- дете след отстранен бъбрек в дясно, заради тумор бе написано, че в дясно има компенсаторна хипотрофия- две напълно изключващи се неща.
   От 2022г. детето ми е с пожизнен ТЕЛК, след промените в наредбата. Преди това всяка година се явявахме. При него имаше пълна едностранна цепнатина на устната венеца и небцето- 0%, скрита форма на спина бифида( нея мисля, че даже не я споменават), генетично заболяване и затова, че е с отстранен бъбрек.

Може ли да споделите защо се стигна до НЕЛК ?
И също , след второто явяване пред ТЕЛК какво беше развитието ?
До настъпване на промените през 2022г детето ви беше ли с ТЕЛК ?
Благодаря

# 25
Стигна се до НЕЛК, защото процента му рязко бе намален. Синът ми беше с тумор на бъбрека в 3- ти стадий( имаше метастази) и спрямо наредбата процента трябваше да е по спомен 90% до 3- тата година след операцията, а те го намалиха май на 60 или 65%. Нищо не се промени след това. Викаха ни всяка година за ново явяване и вече след промените му е пожизнен. Рака бе диагностициран м.Май 2014г., през 2018год. направих генетични изследвания, от които се установи, че е с генетичен синдром.
  Иначе е с ТЕЛК от самото раждане( 2010год.), заради цепнатината на устната, небцето и венеца, но там дават 0% след оперативните корекции, а лечението на тези деца продължава и след това.

# 26
Jelena21, благодаря за пояснението. Така и не разбирам защо премахнаха процента на моето дете... Беше с 50% и диагноза "Вродена хидроцефалия" ,  която е в списъка на диагнози за ТЕЛК.

# 27
Момичета, здравейте. Срокът на решението е 1 септември. Аз в края на май ли трябва да подам? Плюс, че  детето ми навършва 16 години лятото по време на течащото решение. Този факт прекъсва ли решението? И в НОИ ли се ходи по-рано от навършване на тази възраст?
Благодаря

# 28
  • София
До края на май трябва да подадете документи. Навършването на 16 години не отменя валидно решение на ТЕЛК. Ще продължите да си получавате парите. В НОИ се подават документи при навършени 16г., т.е. на следващия ден след навършването може да отидете.

# 29
Не се ли получава сумата, която е от социалните докато учи детето, но не по-късно от 20-годишна възраст?
Моето дете навършва 16 в средата на годината, а ТЕЛК решението е до края на годината. Учи присъствено, на количествени оценки и ще завърши средно образование, т.е ще учи до края.

Общи условия

Активация на акаунт