Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 11 720
  • 254
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Получава се щом има валидно решение. В НОИ е за пенсия, която се полага на тези, които имат инвалидност 71 % или повече.

# 31
Т.е, ако детето е с инвалидност над 71% ще получава пенсия, а не това, което сега получава от Социалните ли?

# 32
  • София
И двете. По два различни закона са.

# 33
А ако при изтичане на решението процентите паднат под 71%? Теоретично не е невъзможно, решенията не са пожизнени. Не трябва ми да се изчака новото решение?

# 34
Госпожа Лютиче, много благодаря.

# 35
  • София
А ако при изтичане на решението процентите паднат под 71%? Теоретично не е невъзможно, решенията не са пожизнени. Не трябва ми да се изчака новото решение?

Спира се пенсията. ТЕЛК праща всяко ново решение на НОИ по служебен път. И ако новото решение дава право на пенсия, то НОИ я подновяват автоматично без да се подават наново документи. Съответно изпращат по пощата нова заповед.

# 36
Здравейте,  чета темата редовно и оттук се насочих да чета в сайта на НОИ, но...все пак да питам. Синът ми е с 50 процента инвалидност, пожизнен ТЕЛК: тумор на Уилмс и премахнат бъбрек съответно. От 4 годишен е с ТЕЛК. Четох, че ако има 1 година реално осигуряване,  след навършване на 18 г., ще може да подаде документи за инвалидна пенсия. Звънях в пенсионното,  но бяха заети всички линии. Не съм много наясно какво точно си прави? Какви документи подготвя, както при детския ТЕЛК ли? И дали има вариант да му намалят ТЕЛК- а под 50 %?

# 37
Здравейте, колко време се бави излизането на решението Ви от ТЕЛК след подаване на документите?

# 38
И аз не го знаех това от 16г. в НОИ. Ще звънна да питам...

# 39
Здравейте, колко време се бави излизането на решението Ви от ТЕЛК след подаване на документите?
До сега излизаше за около 40 дни от подаването, сега ме изненадаха - решението е взето 6 дни след подаване. Пращат ги по пощата и моето върнато като непотърсено, а не са ме уведомили. Ако са минали 2-3 месеца, проверете в картотеката във Вашия град.

# 40
Датата на новото решение е датата на взимането му от съответната комисия или си тече старото до крайния срок и тогава влиза в сила новото?

# 41
Здравейте! Дъщеря ми е с болест на Пертес. Ортопеда настояваше да минем през ТЕЛК. ЛЛ подготви документите и ги пуснах. Според вас дали ще й дадат някакви проценти или просто само се занимавам? В документите пише M87.0  Асептична идиопатична остеонекроза. Благодаря предварително!

# 42

Това пише по повод процентите давани  за заболяването

# 43
Здравейте, пиша и тук  защото синът ми от скоро е на 18 г., първото решение беше 75%, второто 50%, а сега без никакви проценти просто пише Работоспособен!!!!!
Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо?
Диагнозата е вродена хидронефроза с опериран и почти неработещ бъбрек, а другия пък е двоен

# 44
Ние подадохме в НОИ за пенсия от 16г., но казаха, че от днешна дата (петък) ще получава, не можело със задна дата. Пуснах и запитване в деловодството. Някой сблъсквал ли се е с такъв казус и дали има шанс да му платят със задна дата? Критериите са налице при навършване на 16г, но не се бях осведомила и не знаех...

Общи условия

Активация на акаунт