Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се концентрират децата – кратък курс за ефективно учене

  • 4 009
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 167
Всяко дете носи своя индивидуалност и се концентрира по различен начин. Съществуват много, понякога противоречиви теории по въпроса какво кара децата да учат ефективно. ИКЕА и Хеле Фишер, учител и сертифициран преподавател на Учебни практики, изследват и ни дават няколко отправни точки – за ролята на светлината, мястото за сядане и звука. Запознават ни с различните типове възприемане на информация – например тактилното възприятие (досадното премятане на писалката между пръстите или дъвчене на капачката всъщност са си съвсем в реда на нещата) или кинестетичното възприятие, в чиято основа са действията и реалните усещания по време на учене.
А почивките? Те са важни за всички деца. Разбира се, някои от тях може да се нуждаят от повече, но най-хубавото е, че всички деца са различни.Ето и няколко от основните начина на учене, които ИКЕА и Хеле Фишер представят:

Основно мястоДетето се концентрира максимално, когато седне на бюро – тогава погледът се съсредоточава върху учебника или тетрадката. В такъв случай е важно столът и бюрото да са на подходяща височина – нито прекалено високо, нито твърде ниско.

Различно мястоДетето се съсредоточава най-добре, когато се настани удобно в мек стол, диван или пуф, или дори по корем на земята. С други думи – различно място, което кара детето да се чувства далеч от официалната среда в училище – това го освобождава и му носи комфорт.

Ярка светлинаДетето постига по-добра концентрация в добре осветена стая. Възможно е да предпочита да седи в близост до прозорец, който осигурява по-голям приток на естествена светлина през деня.

Пауза за раздвижванеНезависимо дали е първолак, или гимназист, всяко дете се нуждае от почивки, в които да се разсее и да си почине. Повечето деца имат нужда от почивка на всеки 20 минути. След като разнообразят покой с движение, те по-лесно се концентрират.

Споделете по какъв начин вашето дете се концентрира и учи най-ефективно? Кои детайли са от значение, за да може детската стая да се превърне в спокойно и продуктивно място?
Очакваме вашите коментари!

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 15:07 от Редактор**

# 1
  • София
  • Мнения: 1 619
Споделете по какъв начин вашето дете се концентрира и учи най-ефективно? Кои детайли са от значение, за да може детската стая да се превърне в спокойно и продуктивно място?
Очакваме вашите коментари!


Тази тема е прекрасна !
Моето дете се концентрира най-добре при пълна тишина и когато пространството в което учи е подредено и организирано. По това прилича напълно на мен - аз ако не ми е подредено и организирано бюрото в офиса не мога изобщо да си събера мислите, да се концентрирам или да работя пълноценно.
Той няма за съжаление детска стая и учи на масата в хола или на леглото, но ако има детска стая си мисля, че детайлите, които са от най-съществено значение за да учи пълноценно в нея са:
- цвета на стените
- как е ориентирано бюрото към пряката слънчева светлина - някъде бях чела, че светлината на работното помещение следва да е не по-слаба от тази на слънчев следобед Simple Smile все си мисля как се постига точно такава светлина, но ми харесва много тази формулировка.
- какво осветление има на бюрото/масата, на която учи - трябва да е с умерено силна лампа/крушка за да , но не луминисцентна
- не на последно място удобството на стола - това е изключително важно за стойката на детето. Аз съм доста прегърбена, точно защото учех в какви ли не пози на бюрото на неудобен стол или в леглото. В повечето случаи ученето на леглото приключваше със здрав учебен сън Simple Smile Та удобния ергономичен стол за децата е супер важно за децата за да не седят прегърбени.

Общо взето детето ми няма да е много облагодетелствано по нито един от този критерии, които иначе знам на теория Sad

# 2
  • Мнения: 2 467
Много хубаво е представено всичко! Аз нямам ученик още,но бих изказала мнението си. Според мен при всеки човек е различен начина, по който се концентрира. Но наистина трябва да си има специално бюро и стол, които да са много удобни на ученика. Светлината и тишината също са изключително важни за добрите резултати. Ще чета мненията на потребителите с голям интерес Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт