Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 927
  • 279
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,
Подадохме документи към ТЕЛК за преосвидетелстване на синът ми (навършени 16г., след 2 седмици - на 17) в картотеката на 08.05., старото е с дата до 01.08.2025. Днес намерих време да отида да ми активират е-здраве и видях, че на 18.6. е излязло експертно решение, като съответно процентите спадат от 65 на 50% и премахват чуждата помощ, валидно до 1.6.2027. Диагнозата е синдром на Аспергер. Към момента съм му личен асистент.
След като получа по пощата експертното решение ще имам 2 седмици, за да реша дали да обжалвам, нали така?
Дали ще има смисъл? Изобщо не очаквах такова решение. Какво да правя, приемам съвети и насоки къде да чета.

Здравейте,дано не е късно ,но моето дете е със същата диагноза и  от нашия град му намалиха малко процентите/бяха 85 станаха 80/,аз тях не ги обжалвах,но му махнаха чуждата помощ и тогава обжалвахме пред НЕЛК/ще ви дадат формуляр в ТЕЛК,който да попълните/...почакахме доста,около 6 месеца,защото НЕЛК само протакаше и искаше допълнителни неща,но накрая издадоха ново решение,при което процентите си останаха така,но му върнаха чуждата помощ.Моето мнение е да пробвате пред НЕЛК.Ние сме типичен пример,то и при нас диагнозата не е според мен тази,но понеже е поставена от психиатър те се ръководят от нея.Синът ни  е на навършени 18 г. Успех.

# 136
Здравейте, на детето ми на  4 години откриха сериозен имунен дефицит , който няма лечение, което означава че не може да посещава детска градина т.к е постоянно болно за 6 месеца има изпити 12 антибиотика . Аз трябва да го гледам в къщи и не мога да ходя на работа . Имам ли право на телк или някакви други помощи , има и леко речево речево изоставане по-скоро не и се разбира какво говори , не може да проинася правилно думите , но няма умствено изоставане . Благодаря на отзовалите се , всяка информация ми е от помощ.

# 137
Говорете с личния си лекар да ви изпрати за ТЕЛК, след като детето е с диагноза.

# 138
Проблемът с говора може да се дължи на неправилна артикулация, дислексия или нарушение на експресивната реч. Никое от трите не се дължи на умствено изоставане. Проверявали ли сте за къса юздичка под езика и слуха? Не става въпрос за глухота, а за това дали чува всички звуци?

# 139
Аз да споделя, че безкрайно лесно си направих eл.подпис в e-trust, с който влизам в е-здраве.

# 140
Аз да споделя, че безкрайно лесно си направих eл.подпис в e-trust, с който влизам в е-здраве.

Аз също.

# 141
  • София
Трябва ли направление от ЛЛ за подаване на документи за ТЕЛК?

# 142
  • София
Трябва ли направление от ЛЛ за подаване на документи за ТЕЛК?

Да.

# 143

Аз също.

Тук ли искаха да се сканира лична карта?
Мъжът ми категорично отказа да му сканирам лични данни в приложението.

# 144
Здравейте, ако детето има телково решение с по- малко от 50% има ли право на двойни детски?

# 145
Здравейте, ако детето има телково решение с по- малко от 50% има ли право на двойни детски?
Нормални детски се полагат,не двойни.

# 146
Телка ни е до 01.10.2026 г. Дислексия , но сега обследваме на ново и се установи ,че не е изобщо дислексия и е съвсем друга диагноза
Трябва ли да чакам срока на стария телк или мога да го прекъсна и да подам новите документи веднага за нов телк ?

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 15:11 от Ravven_R

# 147
Ravven ,може да подадете веднага с направление от ЛЛ за влошено състояние.

# 148
Да предупредя за безплатното пътуване, на което имат право децата с ТЕЛК и придружител. Преди време се представяха билетите в соц.грижи, които се осребряваха, а сега се издава документ от соц.грижи, който се представя на гишето на жп.гара и пътуването не се заплаща.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 14:30 от kriakla

# 149
Момичета, тази ежемесечна финансова помощ от социалните влиза в сумата изплащана за ТЕЛК ли? Излезе ми карта за самооценка в интернет и честно казано не разбрах тази помощ отделна ли е

Общи условия

Активация на акаунт