Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 16 499
  • 306
  •   1
Отговори
# 300
Трябва да подадете за нов ТЕЛК, но няма проблем да подадете документи за пенсия с този. После информацията ще отиде в НОИ по служебен път. И даже няма да имате прекъсване, защото имате безсрочен документ.
Благодаря!А кога се подават документи за телк когато навърши 16г или както е сега по закон 3 месеца  по рано?

# 301
Здравейте
Дете с телк 50%, март месец прави 16 години.Трябва ли да подава в социалното някакви документи?

# 302
За 50 % мисля, че не се подават. От 70 /71/% нагоре. Но да не Ви подведа, по-добре звъннете в пенсионното.
Сега прочетох пак, Вие питате за социалните. Там ще отидете, когато имате нов ТЕЛК. Иначе си важи старият.

# 303
Някой може ли да ми помогне? Имахме дата за гледане на 22.01.2026. Предполагах ,че в Е-здраве ще излезе известие за ново решение , но няма нищо.

# 304
Там излиза първо. Може да са се замотали и да не са го качили.
Пак е в-здраве пише номера на комисията. Обадете се в съответния град и питайте

# 305
Не знам къде пише номера на комисията, но аз след подаване получих мейл с информация за дата и комисия.
Ще звъня в четвъртък ,тогава им е ден за контакт.

Редактирам, получих мейл, че ще се гледа днес.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 12:58 от ravi

# 306
Здравейте група, има ли някой с генетичен синдром доказан с изследвания? Какъв процент дават за генетичен рядък синдром, къде мога да видя? Сега сме 80% с ЧП, съветват ме да кандидатствам с новите епикризи и изследвания, но ме е страх да не ни намалят % или махнат ЧП. Приемам съвети, детето е на 11г.
 Синът ми е с рядък генетичен синдром и по спомен за това се дава 50%.
  Даден му е пожизнен ТЕЛК 70%, защото е с един бъбрек, след онкологично заболяване. Всички други увреждания оперативно са коригирани, няма ментални или физически ограничения.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 15:46 от Jelena21

Общи условия

Активация на акаунт