Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 15 546
  • 292
  •   1
Отговори
# 255
В системата за сигурно електронно връчване има качени всички решения
Момичета, каква ви да не би да раздават от БЧК пакети? Имаше опашка пред един клон и изваден същия надпис, като при последното раздаване

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:08 от Съсел@

# 256
Започнало е раздаване, аз намерих тази информация от БЧК:
https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24599

Аз искам да се включа с един въпрос към вас. Имам дете с пожизнен ТЕЛК, 75% без чужда помощ. Тази година навърши 16г. и от близки разбрах, че има право да получава социална пенсия до навършване на 18г. или посещава училище, след което след като натрупа 1г. стаж, тя става инвалидна. Звънях в НОИ, но от там не ми дадоха чак толкова детайлна информация, само, че има право и ако решим, подаваме документи при тях. Но ме интересува следното:
1. Трябва ли да се явява наново за преосвидетелстване? Тя има пожизнен ТЕЛК.
2. Ако получава социална пенсия, това ще спре ли изплащането на сумата по 8д.?
Извинявам се, ако се повтарям с някой от въпросите. Чета различни становища из мрежата и се обърквам.

# 257
Моето дете навърши 16. Отидох до Нои и попълних заявление като носех решението от ТЕЛК. Отпускат му социална инвалидна пенсия, което не е спряло изплащането и на сумата за ТЕЛК.
Пенсията получавам аз с акта за раждане в пощенски клон. Така ме посъветва  майките тук, защото по банков път било хамалогия.

# 258
Моето дете навърши 16. Отидох до Нои и попълних заявление като носех решението от ТЕЛК. Отпускат му социална инвалидна пенсия, което не е спряло изплащането и на сумата за ТЕЛК.
Пенсията получавам аз с акта за раждане в пощенски клон. Така ме посъветва  майките тук, защото по банков път било хамалогия.

Много Ви благодаря!

# 259
Здравейте.
Личен асистент съм на сина си , но септември месец, се наложи да се запиша на борсата, защото забавиха новото Телково решение.
За този месец от соц, служби му изплатиха добавката чужда помощ, но вчера получих запис само за две пенсии без добавката от 250 лв за септември.
Ходих до Нои, но госпожата , която ми се падна повтаряше единствено, че парите са преведени към социалните, защото има личен асистент.
Така и не ме изслуша и не разбра казуса ми.
От няколко часа звъня на официалния телефон на Нои ,но никои не вдига.
Някой имал ли е такъв проблем ?
Някаква идея и насоки да ми дадете къде да ходя, какво да правя, към кого да се обърна.
Благодаря.

# 260
А да отидете до социалните?
Видимо детето е над 16 години, щом говорите за НОИ.
Аз имах преди време подобен казус, но детето е пад 16 год. и само със социалните и общината  се разправях.

# 261
Ходих и до там.
Казаха, че това по никакъв начин няма връзка с тях.
Сина ми е на 18 год.

Освен утре пак да ида до Нои и да се моля да се падна при друга служителка.

# 262
И не вярвайте на думи.Поискайте отговор в писмен вид.Кажете, че адвокат иска да види отговора,защото от социалните отричат да са получили пари.

# 263
Ходих пак до НОИ. Този път попаднах на по- отзивчива служителка, която също ми каза, че парите са прехвърлени към социално подпомагане, както в случаите когато има ЛА.
Но ме изслуша, разбра каква е ситуацията и ми каза да попълня писмено запитване.
Дадоха ми входящ номер и казаха, че до месец ще получа отговор.
Надявам се да не се налага да "пия една студена вода".

# 264
Няма да пиеш , но са разправии.

# 265
Здравейте от Благоевград ми казаха ,че документите са изпратени в Пловдив .
Вдигнаха казаха ми 5 състав, но все още няма решение .. датата за преглеждане на документите беше 29. 10 .. колко време се бави ?

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 09:31 от Ravven_R

# 266
Ако са гледани на 29.10 брой петнайсет дни - срокът за обжалване и тогава ще ги пратят.
На мен ми у интересно как така чакат да мине срокът за обжалване преди да ги изпратят, след като, за да обжалва човек, трябва да е информиран?

# 267
Ако са гледани на 29.10 брой петнайсет дни - срокът за обжалване и тогава ще ги пратят.
На мен ми у интересно как така чакат да мине срокът за обжалване преди да ги изпратят, след като, за да обжалва човек, трябва да е информиран?

Писах на лични ..

От 15.08 до 15.11 са си три месеца , мисля ,че ще е в срока . Дано де , надявам се ..

# 268
Нямах предвид такова забавяне.
Аз подадох първите дни на декември 2024, старият ТЕЛК изтичаше на 1.02.2025.
Шест дни след подаване в картотеката на документите те са гледани от комисия в съседната област. В решението новата дата е до 1.12.2026 и пише, че има забавяне по вина на пациента. Т.е изядоха ми два месеца, въпреки че решението е взето около 45 дена преди изтичане на действащия по него време ТЕЛК.
Но писмото с решението ми е било изпратено 15 дни след гледане на комисия, т.е след като влезе в сила, а всъщност тези 15 дни са срок за обжалване преди да е влязло в сила. Е, как да обжалваш вече влязло в сила решение, след като го получаваш направо влязло в сила?

# 269

Аз искам да се включа с един въпрос към вас. Имам дете с пожизнен ТЕЛК, 75% без чужда помощ. Тази година навърши 16г. и от близки разбрах, че има право да получава социална пенсия до навършване на 18г. или посещава училище, след което след като натрупа 1г. стаж, тя става инвалидна. Звънях в НОИ, но от там не ми дадоха чак толкова детайлна информация, само, че има право и ако решим, подаваме документи при тях. Но ме интересува следното:
1. Трябва ли да се явява наново за преосвидетелстване? Тя има пожизнен ТЕЛК.
Над 71 % инвалидност щом има, няма нужда от 1 година стаж.
Преди няколко месеца подробно проучих как стоят нещата, защото синът ми е с 50% пожизнен телк.  Май месец навърши 18 г , в момента го осигурявам,  защото трябва да има 1 г реален осигурителен стаж, за да взема пенсия от пенсионното,  тъй като е с 50% телк.  Мислех да се явим на комисия за преосвидетелстване,  тъй като има проблеми с очите, но завеждащата детския телк в Русе ме посъветва да не го правя, защото така разбутвам пожизнения телк, заради очното заболяване и ще трябва да се явява периодично и другото е, че не се знае къде ще пратят да се гледат документите,  какво ще реши там комисията.  Въпреки че той е с онкологично заболяване, премахнат бъбрек. Но...по- добре да прежаля 3000+ лв и да знам, че ще има стаж.
Това го пиша като съвет, защото аз не се поинтересувах навреме и сега ми идва много нанагорнище с това осигуряване. Ако имате възможност къде,  започнете от 16 г възраст да го осигурявате,  на по 4 часа и така на 18 г, детето ще има една година стаж.

Общи условия

Активация на акаунт