Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 14 211
  • 287
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Днес ми преведоха сумата за детето с ТЕЛК и за второто дете стандартните детски. Винаги са в един превод при мен.

Благодаря, ще изчакам и днес и ще звънна, ако няма още. Никога не е имало забавяния и затова просто се зачудих да не би да има проблем. Аз съм към ДСП Красно Село (София).

# 241
Момочета, пенсията от всеки пощенски клон в съответния град ли може да се получи

# 242
Пенсиите би следвало да се получават в клона по местоживеене, поне пенсиите за прослужено време са така.

# 243
Аз съм към ДСП Красно Село (София).

И ние сме към Красно село, днес има превод.

# 244
Здравейте.Дъщеря ми е на 17г. и имаше решение 71% до 01.09.25г. През 06.2025 я преосвидетелстваха и намалиха процента на 50%. Това означава ли,че вече няма да получава пенсия,а само социални помощи ?
Също така й предстои операция на единия крак.Мога ли след това да подам отново документи за преосвидетелстване или трябва да изчакам да изтече новото решение (2г.) ?

# 245
При влошаване на състоянието не е нужно да чакате да изтече сегашното решение.

# 246
Здравейте,моля ако някой може да изкаже мнение. Виждам ТЕЛК-а на детето ми в ССЕВ,който е пожизнен 85% с ЧП.В този случай пак ли трябва преди да навърши 16 год. да се пуснат отново документите?Епикризата е издадена месец юни 2025г и знам че важи 1 година . Ако трябва 3 месеца преди да навърши 16 год.(т.е април 2026) отново да продавам документи, същата епикриза ли се представя или нова? Дали  има смисъл да се обжалва ТЕЛК решението с 85% или си е загуба на време?Благодаря ви.

# 247
Защо трябва да подавате пак документи след като ТЕЛКа е пожизнен?

# 248
И аз това се чудя,но явно това,че ТЕЛК-а е пожизнен нищо не означава в БГ.

# 249
  • София
Най-добре питайте в картотеката по местоживеене.

# 250
  • In Neverland
Здравейте, връщам се да чета темите, но може и да не открия каквото търся за това ще питам все пак. Вчера ми излезна решението на ТЕЛК за дете с цепка на устна, твърдо и меко небце - 100%, до тук добре, но датата на инвалидност е от 07.07.2025 когато му беше първата операция. Роден е 24.03.2025, не би ли следвало датата да е от деня на раждане, тъй като цепката не е придобита при операцията, а е роден с нея. Не твърдя, че съм права и за това искам мнение преди да предприемам някакви действия с институциите. Благодаря предварително.

# 251
Нямате ли епикриза от раждането за тази цепка? И за мен е странно, защо от датата на операцията.

# 252
  • In Neverland
Имам, и в нея си е описано състоянието му. Предала съм я и нея към документите. Описана е непълно накрая на решението, т.е. записано е само че фигурира епикриза от там, но без дата или каквото и да е друго, а и в тяхното описание е упоменато, че се касае за дете с вродена цепка. Чудя се да обжалвам ли, да го оставя така ли какво да правя и дали ще съм си в правото да обжалвам. Ако се свържа с ТЕЛК в града ще могат ли да ми дадат информация коректно ли е определено решението?

# 253
  • София
Аз бих обжалвала. Няма нищо за губене. Само може да спечелите пари със задна дата.
От друга страна, ако не Ви се занимава недейте.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 21:19 от Госпожа Лютичe

# 254
Здравейте, на предната страница е обсъждано, но... Въпроса е за решението за ТЕЛК. В е здраве има процентите, но не и самото решение. Пробвах с евротръст , не стана. Сега да чакам от н ската комисия 2 седмици, а как ще го обжалвам, като го нямам. Спомням си, че поисках решението по и-мейл. В картотеката да го разпетатат, ще ми отнеме часове чакане. Има ли някой успял с евротръст да го свали?

Общи условия

Активация на акаунт