Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 16 260
  • 301
  •   1
Отговори
# 285
Те ще са от февруари-мярт.

# 286
На мен ми се обадиха от БЧК раздават сега или поне до преди няколко седмици.

# 287
Сега раздават хигиенни материали, захар и спагети.

# 288
На мен ми се обадиха от БЧК раздават сега или поне до преди няколко седмици.

На мен също ми се обадиха БЧК, но аз не съм подавала никакви документи за подобна помощ, странно.

# 289
Вървете си вземете хигиенните материали. Обаждат ви се, защото автоматично влизате в списъците им, като родители на деца с ТЕЛК. Ако не харесате консервите после, можете да ги дадете на някой бездомник - има готови за консумация, или на някой възрастен човек или друг по ваш избор.

# 290
  • Пазарджик
Здравейте.Може ли данъчното облекчение да се подаде от родителя ,който е  назначен като личен асистент към общината?

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 14:28 от maria1986

# 291
# 292
Здравейте! Първо се извинявам,че постът ми ще бъде малко хаотичен.Предстои да подадем документи за продължаване на  ТЕЛК на дърщеря ми(15г) до края януари.Година назад имаме само 1 епикриза и затова предстои хоспитализация на 20.01 за да имаме още една епикриза.Чух обаче,че документи се подават 1 месец след хоспитализация,тоест ще изтървем законовия срок.Какво се случва ако закъснееш с подаването на документите? По-добре ли е изобщо да не влиза в болница и да подадем само с една епикриза,но в срок? Благодаря!

# 293
Не сте разбрали правилно. Един месец се подава след ново решение, вместо да се обжалва ("влошаване на състоянието"). Вие можете веднага след издаването на епикризата да отидете при личния лекар и след това в РКМЕ.

# 294
Здравейте. Допълнителната финансова подкрепа е извън телк и пенсия ли? Излезе ми някаква статия с проценти телк и размер на подпомагане за та и година.

# 295
В новото телк решение процентите на детето са запазени същите, но вече е без чужда помощ. Може ли да се обжалва само липсата на право за личен асистент, не и процентите.

# 296
Може в обжалването да пишете, че детето се нуждае от чужда помощ в ежедневието и молитв да се преразгледа решението за чужда помощ

# 297
Здравейте група, има ли някой с генетичен синдром доказан с изследвания? Какъв процент дават за генетичен рядък синдром, къде мога да видя? Сега сме 80% с ЧП, съветват ме да кандидатствам с новите епикризи и изследвания, но ме е страх да не ни намалят % или махнат ЧП. Приемам съвети, детето е на 11г.

# 298
Как стоят нещата с пожизнен телк на дете с чужда помощ и посочено в телка кога става на 16г.детето? Трябва ли пак да се явява на телк на 16г. или може направо в НОИ да се подадат документи за пенсия? Чета различни мнения,накъде искат нов Телк,а някъде не.

# 299
  • София
Трябва да подадете за нов ТЕЛК, но няма проблем да подадете документи за пенсия с този. После информацията ще отиде в НОИ по служебен път. И даже няма да имате прекъсване, защото имате безсрочен документ.

Общи условия

Активация на акаунт