Хижа в планината

• 1 028
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,досега не съм посещавала хижа в планина и много бих се радвала с моето семейство да го направим. Бихте ли ми препоръчали хижа в планината,да е чисто,топло и уютноза да си изкараме добре
Ако може да е някъде в Стара планина,защото сме от североизток,но и на други места ще се радвам да предложите

# 1
  • София
Само да споделя, че първото сблъскване с хижа може да не е хич приятно и уютно. Особено зимно време носете си дебели дрехи, задължително резервен чифт обувки и панталони, снегът може да достигне до над колената, а и не всяка хижа е добре отоплена. Разбира се говорим, ако е на по-високо.
Макар да е в по-западните части на Стара планина препоръчвам Тръстеная - може и с автомобил да се стигне до нея. В по-източните части - Карандила (Сливенско, източен/южен склон на планината), хижа Бачо Киро (но само на 300 м. надморска, на ниско е) е пък южно от Търново много добра храна и според мен предлагат най-добри условия за семейство и може да се разходите до Дряновския манастир и околието.

# 2
А по принцип какво се яде там?
Има ли къде да си приготвим храна или ресторант

# 3
  • София
Хижа Осогово над Кюстендил.
Започнете оттам, ресторант има добър, хотелски условия.

# 4
  • София
Не, няма къде да приготвите храна. За ресторанти е пресилено да говорим. Нещо близко до ресторант предлагат в хижа "Бачо Киро" и Карандила. Тръстеная е типична за планинари и там готви домакинката - скара, боб, шкембе, супа и бира. Това се яде масово по хижите.
Препоръчвам ви като за пръв път да пробвате хижи от типа на "Бачо Киро" и Карандила или друга по-голяма, подобна, в ниските части на планината, като се обадите да си резервирате стая. Те са по-семейно ориентирани, имат повече удобства и ще се доближите атмосферата на хижите. Ако ви допадне пробвайте след това и типично планинарските, които са на по-високо в планината, с прекрасна изолирана атмосфера, но и с повече минуси от порядъка на външна тоалетна, по-бедно хранително меню (скара и бира), може да се наложи да споделяте стая с планинари и т.н.

Да, хижа Осогово също е много приятна и по-семейна

# 5
Благодаря!

# 6
Като се затопли може да пробвате и Добрила. Но по-добре като начало някъде на хотел и престой без нощувка. Че ми се струва, че наистина нямате никаква представа къде отивате. И може абсолютно да не ви хареса.

# 7
Ние ходим на море основно,но лятото сме на палатка с деца и не сме разглезени откъм условия,но искам малко разнообразие пък имам голяма фобия от змии и лятото не мисля да ходя в планина
Искам да е чистичко,ако има и къде да си приготвим храна ,барбекю нещо такова още по-добре,да има камина също ,да си създадем уют и топлина,а на вън да има сняг и студ

# 8
Щом никога не сте ходили на хижа, задължително през летните месеци си организирайте пътешествието. Аз щях да предложа Добрила също, защото тя е с много добри условия в сравнение с повечето български хижи. Само че самата хижа е доста скъпа поне за моите разбирания. И все пак като за начало е добре. Можете да стигнете до нея с лифта, който е до Сопот, и след него има вървене, около час по спомен, по черен път.
Друг вариант, който бих предложила, е хижа Бузлуджа- стара. Можете да стигнете до нея с кола. Хижата е чудесна, хижарите са много гостоприемни и готини и ще усетите истинска хижарска атмосфера и уют. Шипка е близо, има какво да се види в района.
Трети вариант - хижа Партизанска песен над Габрово. Също се стига с кола. Условията са добри, защото има самостоятелни стаи, прилични цени. Има прекрасен двор. Погледнете и нея. Ако сте надъхани да вървите, може да отидете и на хижа Мазалат, която е на около 3 часа път от Партизанска песен. Ние вечно я подминаваме при преходите си и никога не съм спала там. За това лято сме планирали да ходим на палатка с децата. Проучете и нея, но там вече условията са си планински, стаите са общи, но пък може на палатка.
От другите планини - моят топ е хижа Яворов в Пирин. До нея също се върви, около 2-3 часа. Условията са чудесни, чисто е, има и самостоятелни стаи. Има и път до там, но честно казано е доста кофти и по-добре да се върви.
В Родопите доста нашумяла е хижа Момчил юнак. Това лято само бяхме на обяд там, но ми се стори много хубаво. За условия не мога да кажа какви са, но изглеждаше чудесно всичко отвън. Стига се с кола от село Момчиловци. Накрая пътят е малко кофти, но се минава без проблем с лека кола.
Ако се решите да ходите, проучете добре всичко. Има вече достатъчно информация в интернет за преходите, как се стига, какви са условията, за да сте подготвени и да не се разочаровате.

Сега прочетох, че искате през зимата. Но ще запазя инфото, ако все пак се решите през лятото. За зимата- честно казано най-добре е да наемете някоя къщичка, която е в планинско градче/село. Бих предложила къща за гости Кандафери в село Мийковци до град Елена. Много е хубаво там, чисто, има кухня, където да си готвите, но в последно време я отдават цялата къща. Няколко пъти вече ни отказаха наемане само на 1 стая. Но пък ако сте повече хора и искате да наемете цялата къща, горещо препоръчвам. Хижа Бузлуджа откъм Шипка зимата не е достъпна, но пък има още един път, така че може и да става, но трябва да се проучи. На Партизанска песен работят зимата, но пък не съм ходила при зимни условия и не знам пътят как е до там. Може да се обадите на хижарите за допълнителна информация.
Но за максимален комфорт и условия аз бих предпочела къща за гости за зимата, особено ако ще сте с малки деца.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 20:00 от dimi_

# 9
Определено къща за гости в еленския, котелския или Габровски балкан. Зимна хижа след лятна хижа!

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:06 от N-i-a

# 10
  • Beyond the stars
Какво всъщност искате и очаквате от идеята "хижа в планината" ?
И няма ли семейно хотелче/къща за гости да ви свърши работа.

# 11
Аз по скоро останах с впечатление за вила/къща за гости, която да е в планински район, за да си създадат зимен семеен уют, а авторката няма претенции да е някоя луксозна къща с вани и джакузита. Извинявам се, ако греша.
П.С. много невежо от моя страна, защото никога не съм била на преходи, за повечето планински хижи бях чувала като имена, но пък идея си нямах какви условия имат и ми стана много интересно. Благодаря за информацията Heart

# 12
  • Някъде по Дунава
Хижа Добрила - има стаи със самостоятелен санитарен възел, лесен достъп с лифт Сопот.
Хижа Плевен - достъп пеша за около час, готвят вкусно, красиви гледки.
Хижа Хайдушка песен - много лесен достъп пеша или с кола, близо до цивилизация.

# 13
  • В градината...
Долавям от описанието, че търсите по-скоро къща за гости. У нас хижите не са като по филмите. Около Елена и Габрово има много подходящи места.

# 14
Благодаря за отговорите,но май наистина ще се насоча към къща за гости Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт