Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 656
  • 735
  •   1
Отговори
# 15
Да, всъщност медицинското название на Т3 е трийодтиронин, а на Т4 - тетрайодтиронин.

Ние, тук в България, разполагаме с три различни варианта на Т4, които са достъпни в аптеките.
И основната им съставка е "Левотироксин натрий".
"Елтироксин", "Еутирокс" и течният вариант "Акутирокс".
В Гърция тяхното Т4 са го кръстили "Тирозинт".

А в Турция Т3-то им е "Тиромел".

А за тази аминокиселина "L-Tyrosine" бяха писали преди време тук.
Надявам се и сега някой да Ви отговори - какви наблюдения има върху нея.
🤗🍀

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 17:36 от Непоправима романтичка

# 16
От този summit за щитовидна дето гледах, основно се повтаряше,  в колко случаи приема на Т3 е изключително важен.
98 процента от пациентите имали нужда от Т3. За някой дори Т4 бил неправилен. Някой от лекторите бяха лекари  - жени, постигнали ремисия на Хашимото с антитела 0 в продължение на години. Но увреждането на жлезата налага и днес да приемат хормони. Едната беше само на Т3, другата години е била само на Т3, а сега включила и много малко т4.
И в САЩ и в Англия е много зле положението с диагностиката на Хашимото, а за изписването на Т3 май само единици се сещат. Като Amie Hornaman, която е получила прякора the thyroid fixer, тя разбира от rt3 , изписва т3 и т.н.

# 17
  • Стара Загора
Здравейте,
мен все още ме е страх да започна синтетичен хормон и си взех сушена жлеза 200mg/капсула на Swanson.
Някой пил ли е и има ли някъде инфо (аз не открих) тези 200mg на колко mg синтетичен хормон отговарят?

# 18
Дано се включи някой, който е ползвал и сподели ефект, аз не съм.
При сушената жлеза проблема е, че няма как да отговаря точно на синтетичен хормон. Синтетичния хормон е Т4 , а в сушената жлеза (тя е от прасе) има както Т4 така и Т3 както би имало ако изсушат нашата примерно Simple Smile . И въпроса е, че не се знае колко точно е и като съотношение. Общо взето не се знае много какво и колко пиеш.

# 19
  • София
Здравейте, нахлувам в темата Ви момичета, но съм в паника. Днес ми излезнаха изследванията , а съм на лекар чак на 05.02.
TSH    15.25    mIU/l    0.35    5.1    H
FT4    14.09    pmol/L    11.2    24.0    
FT3    3.92    pmol/L    2.8    6.50    
TAT    23.14    IU/ml    0    4    H
MAT    1801.10    IU/ml    0    9    H
Prolactin    596.88    µIU/ml    80    650    

TSH, TAT и MAT  завишени, а МАТ направо е ...Знам, че съм с Хашимото, но досега никога стойностите не са били така космически и ми се сви душата Sad

# 20
 А мога ли без рецепта да купя ФТ3 и ФТ4, при условие, че виждам от резултатите и чувствам хипофункция, а ендото твърди, че щом са в норма, няма нужда от хормон.

# 21
ФТ4 (Л-тироксин, Еутирокс, Акутирокс) може и да успееш, за ФТ3 - не знам...

aria_82, аз на антителата не се впечатлявам толкова... Но TSH ти е безобразно... Какви са ти били предишните резултати?

# 22
  • София
ФТ4 (Л-тироксин, Еутирокс, Акутирокс) може и да успееш, за ФТ3 - не знам...

aria_82, аз на антителата не се впечатлявам толкова... Но TSH ти е безобразно... Какви са ти били предишните резултати?
TSH до 4,51 , но сега всичко е изхвърчало и много се притесних Sad

# 23
aria_82 болна ли си или да си боледувала скоро? Този висок ТСХ според мен, не е толкова от щитовидната, да има хипофункция, но тя не е толкова голяма за такъв ТСХ. Иначе спокойно аз съм била с ТСХ над 20, няма драма ще спадне, пиеш ли хормон? Иначе антителата при някои хора са с хиляди, при други стотици. За МАТ търси проблем в стомашно-чревния тракт...прочети първата страница има насоки за антителата.

# 24
На каква доза синтетичен хормон си? Откога си с Хашимото?

# 25
Нали знаеш, че не се гледа само TSH, а щитовидните ФТ3 и ФТ4... А ТСХ над 3 си е за лечение... ама пусти норми и "всичко ти е в норма, спокойно..." е много разпространето сред личните лекари, а и сред ендокринолозите.

Аз на антителата спрях да се шашкам, след като пост-ковид бяха слезли в референтни граници и ендокриноложката ми каза изобщо да не се радвам "При изявен автоимуниен процес и този шок за имунната система, изобщо не е ясно накъде ще избие.". Е, качиха се, но се появи и нов автоимуниен процес...

# 26
  • София
Досега не съм пила хормон за щитовидната жлеза, но пък последните дни се натъпках с Прогестерон , заради друг проблем. Ясно е, че ще се започва, но просто се стреснах с тези стойности . Всички други изследвания освен витамин D са ми ок, Пролактин, естрадиол, FSH. Ами ще си чакам 5.03 за прегледа . Благодаря Ви за бързите отговори Simple Smile

# 27
Досега не съм пила хормон за щитовидната жлеза, ...

Трябвало е много по-рано да го започнеш, ако TSH ти е бил 4 и нещо.
Пролактинът в момента не е добре - висок е, но е възможно да не си спазила изискванията за провеждане на този тест.

# 28
  • София
Досега не съм пила хормон за щитовидната жлеза, ...

Трябвало е много по-рано да го започнеш, ако TSH ти е бил 4 и нещо.
Пролактинът в момента не е добре - висок е, но е възможно да не си спазила изискванията за провеждане на този тест.
Е постоях седнала 15 минути ако това са само изискванията. То ясно, че трябваше да започна лечение по-рано, но... Никой не обвинявам , само себе си.

# 29
Той пролактина сега е висок заради ТСХ-то, иначе е хубаво поне 30мин покой, без стимулиране на гърди и секс поне 24 часа.
Не се обвинявай, миналото минало, сега ще ти изпишат хормон, но после вземи и се дообразовай сама, защото трудно се разчита на лекарите в тази област точно. Трябва да се следиш и за дефицити на витамини, те и това много не следят. Освен Д е хубаво да си видиш желязо, В12 също и кр.захар и инсулин е добре да си проследиш.

Общи условия

Активация на акаунт