Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 656
  • 735
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Той пролактина сега е висок заради ТСХ-то, иначе е хубаво поне 30мин покой, без стимулиране на гърди и секс поне 24 часа.
Не се обвинявай, миналото минало, сега ще ти изпишат хормон, но после вземи и се дообразовай сама, защото трудно се разчита на лекарите в тази област точно. Трябва да се следиш и за дефицити на витамини, те и това много не следят. Освен Д е хубаво да си видиш желязо, В12 също и кр.захар и инсулин е добре да си проследиш.
Да, това със самообразоването ми е ясно , следкато вече  се сблъсках с друг проблем, на който в крайна сметка само намерих решение. Желязото, витамин B12 и захарта са ми добре, само за инсулинова резистентност не съм пускала, ама то от едно та на друго скачам...

# 31
Той пролактина сега е висок заради ТСХ-то, иначе е хубаво поне 30мин покой, без стимулиране на гърди и секс поне 24 часа.
Не се обвинявай, миналото минало, сега ще ти изпишат хормон, но после вземи и се дообразовай сама, защото трудно се разчита на лекарите в тази област точно. Трябва да се следиш и за дефицити на витамини, те и това много не следят. Освен Д е хубаво да си видиш желязо, В12 също и кр.захар и инсулин е добре да си проследиш.
Да, това със самообразоването ми е ясно , следкато вече  се сблъсках с друг проблем, на който в крайна сметка само намерих решение. Желязото, витамин B12 и захарта са ми добре, само за инсулинова резистентност не съм пускала, ама то от едно та на друго скачам...

А симптоми какви имаш? Много здравословни проблеми, всъщност, водят началото си от хипофункцията.

# 32
  • София
А симптоми какви имаш? Много здравословни проблеми, всъщност, водят началото си от хипофункцията.
[/quote]
Ами ако нямах АГ проблеми миналия месец и един липсваш цикъл, нямаше и да обърна внимание на други симптоми. Като цяла нередовен корем ,лош сън и ледени крайници. Килограми не.

# 33
Aria, "хубавото" в тия изследвания е, че дори ендокринолог ще ти даде хормон. Ако ми простиш черния хумор Simple Smile

Хипофункция имаш, но не е трагична, ще си влязат в ритъм нещата и ще видиш как ще се почувстваш по-добре. Аз съм варирала между ТСХ 0.01 един месец и 19 на следващия скоро след като родих - симптоми не усетих кой знае какви веднага, добре, че се следях внимателно. Обаче в месеците след това, докато вкарам всичко в нормални граници, натрупах килограми, тормозеха ме суха кожа, лоши настроения, вълчи глад за сладко... чак се изненадах приятно, че инсулинова резистентност не се появи. Колкото по-дълго се кисне в хипофункция, толкова по-зле става. Така че не се стряскай, взимай мерки, чети и се следи. Това е.

# 34
  • Sofia
La Chimere аз съм със същите  симптоми като теб.Моля да споделиш какво приемаш

# 35
С уговорката, че тези симптоми могат да са от много неща. На 75/100 Еутирокс съм, ашваганда, златен корен и витамин Д (имам установен дефицит). И Тирохелп пих известно време.

Антителата ми преди година бяха трицифрени. През есента ТАТ беше в норма, а МАТ малко над нея - отдавам го на добавките, не виждам какво друго би повлияло. Но скоро коментирахме, че на някои хора ашвагандата влияе зле, имай го предвид.

Момичета, вие виждате ли разлики при хранене с и без глутен? Аз експериментално го спрях след като мерих въпросните антитела, но не усетих кой знае каква промяна физически в първите месец-два. Изследвания не съм правила. Сега хапвам отвреме-навреме и се чудя дали си внушавам, че ми е малко по-тежко на стомаха след консумация. Принципно мислех да съм стриктна, но като видях, че антителата са доста добре (а тогава още си го ядях), някак не можах да се накарам да спазвам строга диета и се чудя има ли смисъл изобщо да го мисля и това.

# 36
Здравейте, имам хипофункция и Хашимото от 3 години, пия ниска доза хормон. От скоро ми се появиха симптоми, които не знам дали са свързани с щитовидната жлеза. Ако някой има подобни симптоми, моля да сподели. Усещам все едно ми присяда нещо в гърлото и трудно го преглъщам. И някакви пробаждания в гърлото на нивото на щитовидната жлеза. Не е болка в гърлото като при настинка и грип. Усещам и сухота в гърлото. Ходих на личната, прати ме на ехограф на щитовидната жлеза, видя се възпаление и леко подута жлеза. Пуснах и кръвни изследвания, сега чакам резултатите. Обаче според личната било от алергия, което се съмнявам. По-скоро си мисля от рефлукс или на психична основа. Някой имал ли е възпаление на щитовидната жлеза, какви са симптомите? Това пробождане на моменти го усещам в дълбочина някъде в гърлото...

# 37
Предполагам, че симптомите ти са от щитовидната, но вече чакаш изследвания, минала си ехограф. Бих ти препоръчала да вземеш по нурофен няколко дни, би трябвало това да успокои на първо време възпалението, докато решите с лекаря ти какво да правиш.

# 38
С уговорката, че тези симптоми могат да са от много неща. На 75/100 Еутирокс съм, ашваганда, златен корен и витамин Д (имам установен дефицит). И Тирохелп пих известно време.

Антителата ми преди година бяха трицифрени. През есента ТАТ беше в норма, а МАТ малко над нея - отдавам го на добавките, не виждам какво друго би повлияло. Но скоро коментирахме, че на някои хора ашвагандата влияе зле, имай го предвид.

Момичета, вие виждате ли разлики при хранене с и без глутен? Аз експериментално го спрях след като мерих въпросните антитела, но не усетих кой знае каква промяна физически в първите месец-два. Изследвания не съм правила. Сега хапвам отвреме-навреме и се чудя дали си внушавам, че ми е малко по-тежко на стомаха след консумация. Принципно мислех да съм стриктна, но като видях, че антителата са доста добре (а тогава още си го ядях), някак не можах да се накарам да спазвам строга диета и се чудя има ли смисъл изобщо да го мисля и това.
Спирала съм глутен и млечни за 3-4 месеца и не усетих никаква разлика. Сега пак гледам да ги ограничавам, но по-скоро за всеки случай, отколкото да се надявам на нещо.

Как приемате ашваганда? Реших и аз да пробвам и си купих, но се чудя къде да я вмъкна, че ми се събраха доста добавки. Четох, че трябва да се приема след храна, за да не дразни стомаха. Дали може да се взима заедно с витамин Д, К2 и В12?

# 39
До колкото зная, изчистването от глутен трае обикновено към 6 месеца.
Иначе, при мен намаляха честите стомашни разстройства ей така от нищото, друго не съм установила. Но може и това да не е малко, и да е важно.

# 40
Според мен това с глутена е индивидуално и зависи както от състоянието на червата, така и от това колко човек консумира. Иначе спор няма, че глутена е тежка и възпалителна храна. Ако някой не яде много теста, общо взето ще хапва малко глутен тук-там, но един човек консумиращ много тестени ще "прекалява" с него и смятам, че ще му се отрази. Ако са сравнително здрави червата малко глутен едва ли ще се отрази пагубно, но ако са "пропускливи" и малкото глутен, ще вреди, така че субективно е.
Казвала съм много пъти за сина ми, след спиране на глутен - отслабна, стана по-здрав, подобриха му се значително щитовидните хормони. Но той ядеше много тестени т.е. глутен, червата му бяха зле - запек, газове, множество хр.непоносимости и тройна анемия.
Сега станаха 6м откакто сме върнали глутена, щитовидните леко се влошиха, друго за сега пу-пу не забелязвам да има,  гледам да давам сравнително редовно пробиотици.

# 41
Mibobo, какви пробиотици ползваш? Извинявай, ако си писала, не помня.

# 42
Гледам да редувам, най-често ползвам Омнибиотик Панда, те бяха първите които му изписаха като мина на диета и много добре му влияят. Иначе и Лактофлор BioPlus и Био Баланс ползвам.

# 43
Благодаря за мненията, момичета. Явно наистина не е бил голям дразнител, аз освен хляб веднъж на ден-два и паста 2-3 в месеца, рядко се сещам за тесто. Виж, безглутенова бира трудно се намира. Grinning

Ашваганда пия на Зейнфарма, сутрин някъде час-два след хормона и след закуската, витамин Д също взимам тогава. Чак толкова да дебна да има конкретни часове отстояние на всяка добавка, не ми се занимава, колкото се усвои, толкова. Стриктна съм само хормонът да е на гладно и да чакам 40 минути преди да сложа друго в уста.

# 44
Здравейте, мили дами!
Жена на 28г. съм от град София, и години наред боря розацея и акне. За съжаление към тях добавям и жесток косопад който стартира Септември 2024г.
За акнето пробвах всички антибиотици и мазила плюс лазери за които може да се сетите, като последно дерматолога ми каза, че няма какво повече да направим освен да опитаме Изотретиноин/Роакутан. За целта ми назначи изследвания - АСАТ, Алат, липиден профил, и редом с тях реших да пусна инсулин. Всичко изглеждаше добре, докато не реших да пусна допълнително полови хормони и ЩЗ.

Оказа се че имам тиреоид на Хашимото. Ендокринолог ме прегледа - на ехограф има леки изменения на жлезата, нямало възли. Това че МАТ е завишен било “нормално” (направих си собствено проучване, и не останах с такова впечатление), а за Пролактина и останалите неща ме изпраща на гинеколог, при който ми предстои преглед идната седмица. С две думи - косопада не е от ЩЗ, нямало нужда от лекарства, “нищо ти няма, ела след три месеца”.

Имах лек дефицит на Витамин Д - приемам го от два месеца като добавка + Магнезий, и добавка за косопада включваща Желязо, Цинк, Биотон, Б12 и още няколко витамини.

Обръщам се към вас да ми дадете своето мнение, или лично преживяване, понеже не знам на какво и кого да вярвам вече… Медицината е трудна наука, постоянно еволюираща, но сякаш в България просто използват заучени реплики за всеки човек, и индивидуален подход просто не съществува…

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт