Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 902
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! С Хипофункция съм 75мкг еутирокс, но ми се наложи да пия антибиотик- широкоспектърен- Ципрофлоксацин. Дали може да ми разбута TSH? Тъкмо е в норма..

Хубаво е да знаеш, че ТСХ не е най-важен, дори напротив и това в норма пък не значи добре. Ако имаш желание прочети първата страница и ще разбереш за какво ти говоря.
Иначе ТСХ по скоро може да се разбута от някакво боледуване, не толкова от лекарство и обикновено е временно.

Момичета, много здрави и засмени да сте Kissing Heart

# 166
И аз това щях да кажа, по голяма вероятност има да ти се разбутат щитовидните, ако не пиеш антибиотик (предполага се, че има причина да е изписан).
Няколко пъти съм пила ципрофлоксацин, все за цистити, случвало се е да ми е гадно от него.

# 167
Измествам темата, но само ще оставя за информация тази препоръка на Европейската агенция по лекарствата:

Restrictions on the use of fluoroquinolone antibiotics will mean that they should not be used:

- to treat infections that might get better without treatment or are not severe (such as throat infections);
- to treat non-bacterial infections, e.g. non-bacterial (chronic) prostatitis;
- for preventing traveller’s diarrhoea or recurring lower urinary tract infections (urine infections that do not extend beyond the bladder);
- to treat mild or moderate bacterial infections unless other antibacterial medicines commonly recommended for these infections cannot be used.

В линка има и подробна информация за евентуалните странични ефекти. Позволявам си го, понеже българските лекари много обичат да изписват антибиотици "за всеки случай", а потенциалната опасност от приема им понякога е по-голяма от потенциалните ползи.

# 168
Здравейте на всички и честит празник!
С Хашимото съм, а по последни изследвания и с повишен холестерол.
Личният лекар ми предписа Профихол + (по 1 т. на ден, т.е. 2,9 mg червен ориз). Обаче видях в една от старите теми, че препоръчвате и Липомезин, който съдържа 410 mg червен ориз в таблетка.

Разликата е огромна и предпочитам да си взема това с по-виското съдържание (особено имайки предвид, че в iHerb най-ниското съдържание е 600mg) или да се придържам към предписаното ми, как мислите?
Просто ми е чудно от Профихола дали изобщо ще има някакъв ефект.

# 169
Много ли е повишен и кой точно холестерол, а как са ти щитовидните хормони?  При хипофункция липидния профил се влошава, ако не са ти добре хормоните може да е от това.

# 170
Общия е 8,06 (трябва да е до 5,2), a LDL е 5,12 (при стойност до 4,1). Триглицеридите са добре.
Личният каза, че не е притеснително засега. А аз четох, че при високомазнинна диета не е необичайно.

Хормоните последно декември ги изследвах, сега пак ще ги пускам (като излязат тогава ще започвам да пия за холестерола). Казаха ми и пролактин да си пусна този път, та ще видим.

# 171
Здравейте. Пиша ви с молба за съвет. Открих, че има Хашимото в началото на 2023г. Тогава тсх ми беше 5, след като пих л тироксин 50мкгр падна на 2.5. Увеличихме дозата на 75/50 за да е под 2 понеже целя бременност. След което лятото беше паднало под долната граница после се качи над горната вдигнахме дозата на 75мкгр. И в Рамус вървеше около 1.2/1.5 . След като забременях с кухо яйце февруари 2024. В 5та седмица ми се беше качило на 2. Направих аборт и това след аборта ми беше 1.4. След това септември правих ин витро и имах БХ, тогава ми се вдигна на 4 увеличихме дозата и като видях, че бременноста не е успешна и свалихме пак на 75мкгр. Месец-два след това в Рамус ми беше 2.43 при Горна граница 4.94, което нз пак защо ми се вдигна така.. но след инвитрото и пролактина ми се качи. Днес пак си пуснах тсх , но в болница вита и ми е 3.65 при Горна граница 4.2. На 27.02 правихме инсе и съм много притеснена. Знам, че трябва да ми се вдигне дозата пак, но нз защо ми се качва така. Чудя се дали да не отида и при холистичен ендокринолог , защото не може постоянно така да се качва и да пия… на 32 години съм. Ако ми препоръчате някой холистичен ендокринолог, ще съм ви много благодарна…

# 172
Stefaniya, а изследвала ли си FT3 и FT4? Доколкото разбирам - имаш изследвания само на TSH, а от това не може да се направи правилна оценка за работата на жлезата. Освен това нивата на TSH са много вариабилни, което също не помага за оценката на жлезата. Препоръчвам ти да изследваш целия щитовиден панел.

# 173

Първото е от Рамус 09.2023. Като началото на 2023, когато тсх ми беше 5, ФТ4 беше 0.99.
Второто е от 02.2024

Водят ме субклиничен хипо. Винаги са ми били в норма фт3 и фт4. И докторката ми пуска само тсх.

# 174
Хормони в норма не означава оптимални хормони. Прочети първата страница, за да добиеш представа какво се случва с жлезата. Имаш Хашимото с хипофункция и според двете изследвания. Добре е да изследваш FT4 и FT3 сега, защото не се знае с какви стойности са.

# 175
Стефания, на бебето му трябва достатъчно фт4 за правилно ментално развитие и фт3 за правилно развитие на сърдечно-съдовата система. Ако фт3 и фт4 са на 75%, и тсх ще е добро. А твоите са в ниските стойности. Само тсх не е водещ хормон. И дозата на еутирокса не се вдига и сваля непрекъснато, а само и единствено на база добри/лоши щитовидни хормони. Следи се през 3 месеца (а в твоя случай и по-често) и се регулира при нужда, за да държиш стабилно тсх. Може би и лекарят не е правилният.

# 176
Здравейте, момичета. От доста години боря Хаши с хипофункция, но безуспешно. Увеличавам постоянно дозата, но не мога да вкарам тсх в норма или ако го вкарам е за малко. Имам ИР, дефицити на витамини, които боря. В момента съм на Аку тирокс 11 мл. - 225мг. след като на 200 мг. еутирокс Тсх не падаше. ТСХ влезе в норма за около 2 години и сега пак е в небесата. Защо според Вас? Какво да правя? До къде може да се вдига дозата, още колко?Объркана съм, вече! Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 15:33 от sisi_chiko

# 177
За пореден път - за оценка на функцията на щитовидната жлеза се изследват и самите щитовидни хормони - FT3 и FT4, a не само TSH. Също така се изследват и двата вида антитела. Без изследвани щитовидни хормони, може само да се гадае какво точно се случва.

# 178
Разбирам какво ми казвате, но аз не разбирам защо така рязко ми се вдига самото тсх. Защо след като пиех л тироксин 75мкгр фт4 беше, както когато тсх ми беше 5 и не пиех хормон. Иначе и фт3 и фт4 съм изследвала и различните лаборатории показват различни неща. Един път хормонът ми е в средата спрямо макс референтна стойност на дадената лаборатория, другият път ми е на горната спрямо горната Граница на друга лаборатория. Нямам гуша, не ми личи, че имам такова нещо и затова питам дали според вас холистичен ендокринолог би ми помогнал. Нз дали да не изследвам какво е нивото на йод.

# 179
Здравейте, момичета! Прикачвам днешните ми резултати, моля за мнение, защото съм силно притеснена.. утре имам час за ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт